30 Δεκ 2010

Δεν είναι και καινούργιο κοσκινάκι


Μετά από όλον αυτό τον ορυμαγδό με τα κλειστά επαγγέλματα (περίπου 350 επαγγέλματα και υπηρεσίες, όπως διαβάζω), αναρωτιέται κανείς, ποια, επιτέλους, επαγγέλματα στην Ελλάδα είναι ανοιχτά, αφού, όσο κι αν ψάξεις, δύσκολα.... 



βρίσκεις επάγγελμα (ούτε καν του επαίτη) που να μην έχει τις... κλειστές στροφές του.

Οσο για τα οφέλη που θα έχουν τα νοικοκυριά, το ΑΕΠ, ο πληθωρισμός (που θα μειωθεί), η απασχόληση (που θα ενισχυθεί) όταν ανοίξουν τα κλειστά επαγγέλματα, καθόσον ο... πανδαμάτωρ ανταγωνισμός (βάλε και υγιής, καλού-κακού) θα δαμάσει την αισχροκέρδεια και θα ευεργετήσει τα άτομα (καταναλωτές) και την εθνική οικονομία συνολικά, ίσως -παρά το μνημόνιο- ξεχνάμε (κυβέρνηση, τρόικα και όλοι μαζί)
ότι η απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων δεν είναι καινούργιο κοσκινάκι εν Ελλάδι, και οσάκις επιχειρήθηκε, ο ανταγωνισμός δεν γράφτηκε και με χρυσά γράμματα στις δέλτους των εθνικών ευεργετών· όλο και κάπου άνοιγε επαγγέλματα και έκλεινε σπίτια.

Το θέμα είναι, με ποιους μηχανισμούς η πολιτεία θα εγγυηθεί πως ένα επάγγελμα κλειστό που ανοίγει θα αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη. Διότι είναι κοινός τόπος ότι στη χώρα μας μόνο σταθερά αμετακίνητο έλλειμμα είναι το έλλειμμα εφαρμογής.
Εάν, ως κυβέρνηση, μου συνιστάς να κάνω έρευνα αγοράς και με στέλνεις να φουλάρω (έχουμε το ακριβότερο πετρέλαιο κίνησης και τη δεύτερη ακριβότερη αμόλυβδη στην Ε.Ε.) από το Παγκράτι στο ανταγωνιστικό Μενίδι Αρτας, χαιρετίσματα.

Εάν ούτε τώρα -με τόσα μαχαίρια στην πλάτη- δεν έχεις πείσει εταίρους και δανειστές ότι π.χ. τα κλειστά συνοικιακά «φρουτάκια» θα ήταν πρόσθετη αφαίμαξη για χαμηλά βαλάντια (αυτά κυρίως τζογάρουν στα 4 δισ. ευρώ παράνομου τζόγου ετησίως)
και καταδικάζεσαι, από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σε πρόστιμο ενός εκατ. ευρώ το μήνα, αν δεν τα ξανανοίξεις, μας μάρανε το κλειστό του... Αϊ-Βασίλη ή αν θα μπούνε στη μοιρασιά ο Saint Nichola κι ο Santa Claus! Happy New Year..

ΠΗΓΗ: enet.gr,  ΜΑΝΤΑΙΟΣ