30 Δεκ 2010

Τελετή παράδοσης παραλαβής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου-Τίθεται σε εφαρμογή ο Καλλικράτης







Πραγματοποιήθηκε σήμερα , η τελετή παράδοσης -παραλαβής στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, από τον τελευταίο μετακλητό Περιφερειάρχη Φώτη Χατζημιχάλη στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου Τάσο Αποστολόπουλο, παρουσία του πρώτου αιρετού Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη....

Στην ομιλία του, ο απερχόμενος Περιφερειάρχης Φώτης Χατζημιχάλης, που σε λίγες ημέρες αναλαμβάνει γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, σημείωσε ότι ''είναι για μένα μεγάλη χαρά και τιμή να υποδέχομαι σήμερα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου τον αιρετό Περιφερειάρχη κ. Τατούλη και το γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, φίλο και συνάδελφο Τάσο Αποστολόπουλο''.
Πρόσθεσε δε πως ''είναι σημαντική ημέρα διότι από 1 Ιανουαρίου επίσημα θεμελιώνουμε καινούργιους θεσμούς στα πλαίσια μιας επαναστατικής τομής που είναι το πρόγραμμα Καλλικράτης. Αλλάζουμε πολλά στην διοίκηση και την τοπική αυτοδιοίκηση, ελπίζουμε κι εγώ προσωπικά είμαι σίγουρος ότι οι αλλαγές αυτές θα είναι ιδιαίτερα θετικές για τους πολίτες και για την χώρα μας. Είμαι σίγουρος ότι και οι τρείς μας θα ανταποκριθούμε με αίσθημα ευθύνης και αποδίδοντας στο μέγιστο βαθμό στις απαιτήσεις των πολιτών που είναι μεγάλες και ιδιαίτερα έντονες σε μια δύσκολη περίοδο που περνά η χώρα και ο λαός μας''.
Απολογιστικά, ο κ. Χατζημιχάλης είπε, ότι θεωρεί πως οι στόχοι που είχε βάλει όταν ανέλαβε την Περιφέρεια έχουν επιτευχθεί απόλυτα κι επεσήμανε πως έχει ενημερώσει τόσο τον κ. Τατούλη όσο και τον κ. Αποστολόπουλο για τα θέματα που αφορούν την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
''Οι στόχοι ήταν να διαχειριστούμε όσο γίνεται πιο επιθετικά το ΕΣΠΑ να αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν τους περισσότερους πόρους να εντάξουμε έργα ώστε βοηθήσουμε στο σχεδιασμό για την ανάπτυξη της περιφέρειας Πελοποννήσου. Ο δεύτερος στόχος ήταν να στηρίξουμε την επιχειρηματικότητα να αξιοποιήσουμε τον αναπτυξιακό νόμο και να ρίξουμε χρήμα στην αγορά γιατί αυτό ήταν ανάγκη των καιρών κι απαίτηση του επιχειρηματικού κόσμου και αυτό το στόχο τον πετύχαμε σε μεγάλο βαθμό. Ένας τρίτος μεγάλος στόχος ήταν ο στόχος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Περιφέρεια, είναι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα κι έχουμε δρομολογήσει κάποιες λύσεις και πιστεύω ότι βρισκόμαστε σ' ένα καλό δρόμο για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα οριστικά και αμετάκλητα'' ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το ΕΣΠΑ είπε, ότι έχουν ανοίξει προσκλήσεις όλοι οι άξονες προτεραιότητας κι όλα τα μέτρα κι αναμένονται μελέτες για υλοποίηση έργων. Είπε ότι όταν ανέλαβε από το ΕΣΠΑ είχαν ενταχθεί σε έργα 94 εκ ευρώ περίπου και ποσοστό 22% και ένα χρόνο μετά, σήμερα που παραδίδει έχουν ενταχθεί σε έργα 195 εκ. ευρώ ποσοστό που αγγίζει το 50,1% και αντίστοιχη τροχιά έχουν διανύσει και οι πληρωμές.
Όσον αφορά τις εντάξεις επενδύσεων στον αναπτυξιακό νόμο ο απερχόμενος Περιφερειάρχης είπε, ότι έγινε μια υπερπροσπάθεια και χαρακτηριστικό είναι ότι από την εφαρμογή του αναπτυξιακού νόμου είχαν ενταχθεί 181 ιδιωτικές επενδύσεις στον αναπτυξιακό νόμο και μέσα στον τελευταίο χρόνο ενέταξε 235 ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια, ενώ για το θέμα των απορριμμάτων τόνισε ότι προχώρησε σημαντικά τα πράγματα και ολοκλήρωσε τον νέο ΠΕΣΔΑ που είναι έτοιμος προς εφαρμογή.
Ο γενικός γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου Τάσος Αποστολόπουλος στην αντιφώνησή του είπε, ότι είναι πολύ μεγάλη τιμή και χαρά η επιλογή του στην θέση του γενικού γραμματέα κι ευχαρίστησε τόσο τον πρωθυπουργό όσο και τον υπουργό Εσωτερικών για την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του.
Ο κ. Αποστολόπουλος είπε ότι αναλαμβάνει μια τεράστια περιφέρεια και θα πρέπει να λύσουμε προβλήματα συμπληρώνοντας ότι, ''για να πετύχουμε θα πρέπει να δημιουργήσουμε μια νέα συλλογικότητα η οποία δεν μπορεί να προκύψει αν δεν υπάρχει απόλυτη συνεργασία του κράτους με τους αιρετούς Περιφερειάρχες με τα αιρετά περιφερειακά συμβούλια, τους νέους δήμους, τα νέα δημοτικά συμβούλια και τους πολίτες. Συνεπώς υπάρχει μια πρόκληση μπροστά μας και πρέπει να ανταποκριθούμε. Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι στην Περιφέρεια Πελοποννήσου βρίσκεται ο Πέτρος Τατούλης με μια μεγάλη εμπειρία κι έρχεται με αυτή την εμπειρία να δώσει προστιθέμενη αξία στην περιοχή να βοηθήσει να λυθούνε πάρα πολλά προβλήματα κι επίσης έχουν εκλεγεί αξιολογότατοι δήμαρχοι με τους οποίους θα συνεργαστούμε από κοινού για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που είναι πολλά και οξυμένα''.
''Γεννιέται -είπε- κάτι καινούργιο και πρέπει να βοηθήσουμε όλοι να σταθεί στα πόδια και για να γίνει αυτό πρέπει να προχωρήσουμε αφήνοντας πίσω όλα αυτά τα βαρίδια που δημιούργησαν τα αδιέξοδα που βρισκόμαστε σήμερα'' κι ευχήθηκε καλή πορεία στον αιρετό Περιφερειάρχη.
Ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απευθυνόμενος στους υπαλλήλους της Περιφέρειας τους διαβεβαίωσε ότι δεν πρέπει να φοβόνται και τόνισε πως, ''κανείς δεν θα μετακινηθεί σε άλλη Περιφέρεια, κανείς δεν θα χρειαστεί να αφήσει το σπίτι του για να πάει κάπου αλλού. Είμαστε έτοιμοι στις 3 Ιανουαρίου να υπογράψουμε τις διαπιστωτικές πράξεις για τους υπαλλήλους'' και όλα είπε, θα είναι αντιμετωπίσιμα.
Ο πρώτος αιρετός Περιφερειάρχης Πέτρος Τατούλης στο δικό του χαιρετισμό μίλησε εγκωμιαστικά τόσο για τον απερχόμενο περιφερειάρχη Φώτη Χατζημιχάλη όσο και για τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Τάσο Αποστολόπουλο και τους ευχήθηκε να επιτύχουν στο έργο τους.
Ο κ. Τατούλης είπε ότι ''Θεωρώ ότι το κρίσιμο θέμα και η μεγάλη ευθύνη που έχουμε αυτή τη στιγμή, τόσο στο επίπεδο της αποκεντρωμένης διοίκησης όσο και στο επίπεδο της αιρετής διοίκησης, είναι να δημιουργήσουμε ουσιαστικές προϋποθέσεις και ουσιαστικές πολιτικές για να δώσουμε δείγματα γραφής στο πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να συμβάλλουμε ως περιφερειακή ενότητα σ' αυτό που συνομολογούμε όλοι μας κι εμείς και οι πολίτες της μεγάλης ολιστικής κρίσης που περνάει ο τόπος μας, μια κρίσης βαθύτατα κοινωνικής, πολιτικής κι εξαιρετικής οικονομικής αδυναμίας''. Συμπληρώνοντας ότι ''η προσπάθεια είναι στο να συντονίσουμε τις ενέργειές μας για να αποτελέσουμε πρότυπο και στο επίπεδο της Αποκεντρωμένης περιφερειακής διοίκησης αλλά κυρίως στο επίπεδο της αιρετής περιφερειακής διοίκησης, πρότυπο πιλότο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα και σ' αυτό πρέπει να συμβάλλουμε''.