23 Δεκ 2010

Σκάβουν στη Νεκρά Θάλασσα σε βάθος 500.000 ετών


Στα βάθη της Νεκράς Θάλασσας έφτασε το επιστηµονικό γεωτρύπανο, για να ξεκλειδώσει τα µυστικά της αλλαγής του κλίµατος ολόκληρου του πλανήτη τα τελευταία 500.000 χρόνια. ∆ιεθνής επιστηµονική οµάδα συµµετέχει στην «ανασκαφή» που γίνεται σε βάθος 450 µέτρων κάτω από τον πυθµένα της θάλασσας και.....

συνολικά 850 µέτρων από την επιφάνειά της.
Οι ερευνητές συλλέγουν δείγµατα του υπεδάφους και στη συνέχεια θα τα αναλύσουν, για να βρουν ίχνη κλιµατικών µεταβολών και σεισµών.

«Εκτιµώ πως έχουµε σκάψει σε βάθος τεσσάρων εποχών των παγετώνων», λέει στους «New York Times» ο Ούλι Χαρµς, από τους επικεφαλής της έρευνας.

Ανάµεσα στα πρώτα ευρήµατα βρίσκονται ένα κοµµάτι ξύλο 400.000 χρόνων κι ένα στρώµα άµµου ηλικίας περίπου 100.000 ετών, που δείχνει πως το µέσο της Νεκράς Θάλασσας ήταν κάποτε ξηρά.

Ο στόχος των επιστηµόνων είναι η εξαγωγή τµηµάτων του υπεδάφους, που µπορούν να µας πουν την ιστορία της Γης µε σηµείο εκκίνησης πριν από 500.000 χρόνια.
Η Νεκρά Θάλασσα βρίσκεται στη µεγαλύτερη και βαθύτερη λεκάνη του πλανήτη, στα σύνορα Ιορδανίας και Ισραήλ. Το τµήµα που ανασκάπτουν οι επιστήµονες στο µέσο της λίµνης βρισκόταν πάντα κάτω από το νερό κι έτσι διατηρείται ατόφιο, χωρίς να φθείρεται από την έκθεσή του στην ατµόσφαιρα.

Επίσης, η σύσταση του νερού που χαρακτηρίζεται από την υψηλή αλατότητα και τις µεγάλες ποσότητες διαλυµένων ανόργανων στερεών ουσιών (χλώριο, νάτριο, µαγνήσιο, κάλιο, θειώδες οξύ), βοηθά τους ειδικούς στην έρευνά τους.