23 Δεκ 2010

Ζητούν ψαλίδι µισθών και στις εισηγµένες ∆ΕΚΟ



Μαχαίρι στους µισθούς υπαλλήλων και των εισηγµένων στο Χρηµατιστήριο ∆ΕΚΟ επιχειρεί να βάλει τώρα η κυβέρνηση, µετά τα νοµοθετικά µέτρα της περασµένης εβδοµάδας που έκοψαν τους µισθούς στις ζηµιογόνες, µη εισηγµένες ∆ΕΚΟ
έως και κατά 25%.
Ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου. έστειλε χθες, όπως είχε άλλωστε προαναγγείλει, επιστολές στις διοικήσεις των εισηγµένων στο Χ.Α. και συνδεδεµένων µε αυτές επιχειρήσεων, στις οποίες το ∆ηµόσιο κατέχει σηµαντικό ποσοστό συµµετοχής, ζητώντας να ληφθούν «πρωτοβουλίες προσαρµογής του συνολικού κόστους µισθοδοσίας, στον βαθµό που δεν συνάδουν µε τη σηµερινή δηµοσιονοµική κατάσταση της χώρας και τη συνεπή συµπεριφορά του ∆ηµοσίου ως µετόχου».

Με άλλα λόγια,δεν ζητά κατά γράµµα εφαρµογή όλων των µέτρων που ψηφίστηκαν για τις µη εισηγµένες ∆ΕΚΟ όπως αυτές των συγκοινωνιών, αλλά προσαρµογή στο πνεύµα του εν λόγω νόµου, ο οποίος προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Σε αντίθετη περίπτωση, ο υπουργός απευθύνει προειδοποίηση ότι θα ασκήσει τα δικαιώµατα που έχει ως µέτοχος και θα επιβάλει µε τον τρόπο του την προσαρµογή στους περιορισµούς. Ο νόµος προέβλεπε µείωση αποδοχών για όλους όσοι λαµβάνουν µισθό άνω των 1.800 ευρώ κατά 10% και επιπλέον περικοπές επιδοµάτων, έτσι ώστε συνολικά οι µειώσεις να φτάνουν έως 25%. Επίσης ο νόµος όριζε πλαφόν 4.000 ευρώ τον µήνα στους µισθούς των υπαλλήλων.

Απότιςεισηγµένες στο Χ.Α.

∆ΕΚΟ, στο στόχαστρο του υπουργείου Οικονοµικών βρίσκονται κυρίως αυτές στις οποίες το ∆ηµόσιο κατέχει µειοψηφικό – αλλά σηµαντικό – ποσοστό και όπου δεν είχαν καν εφαρµοστεί οι περικοπές µισθών τον περασµένο Μάρτιο, µε βάση τον Νόµο 3833/15-3-2010. Πρόκειται κυρίως για τον ΟΠΑΠ, το Ταχυδροµικό Ταµιευτήριο και τα Ελληνικά Πετρέλαια, αλλά και για τον ΟΤΕ στον οποίο επίσης, σύµφωνα µε πληροφορίες, προτίθεται – αν και δεν το έχει κάνει ακόµη – να στείλει επιστολή ο υπουργός. Στις εν λόγω ∆ΕΚΟ, άλλωστε, παρατηρούνται φαινόµενα πολύ υψηλών µισθών.

Στις άλλες εισηγµένες στο Χ.Α. ∆ΕΚΟ, στις οποίες το ∆ηµόσιο κατέχει πλειοψηφικό πακέτο και είχαν γίνει κάποιες περικοπές µε βάση τον Νόµο 3833/10, ο υπουργός Οικονοµικών εµφανίζεται µε κάπως πιο ήπια γραµµή. Στην επιστολή του προς τις διοικήσεις των εν λόγω ∆ΕΚΟ, ζητά µεν να προβούν αντίστοιχα σεπρωτοβουλίεςπου θα εξορθολογίζουν περαιτέρω τη χρήση πόρων, λειτουργικών εξόδων και µισθοδοσίας, «συνεκτιµώντας ωστόσο τη µείωση των αποδοχών που έχει ήδη εφαρµοσθεί», όπως τονίζεται. Αυτό σηµαίνει ότι και εκεί πιθανώς θα ζητηθούν περικοπές, όχι όµως τόσο µεγάλες όσο στην προηγούµενη κατηγορία των ∆ΕΚΟ που δεν έχει αντιληφθεί ακόµη την κρίση.

∆εν είναι τυχαίο, πάντως, ότι µεταξύ αυτών που αναµένεται να πέσουν στα µαλακά περιλαµβάνεται η ∆ΕΗ, της οποίας οι συνδικαλιστές είχαν απειλήσει µε κινητοποιήσεις, σε περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση επέβαλλε περαιτέρω περικοπές στους µισθούς των εργαζοµένων. Στη ∆ΕΗ το µέσο κόστος µισθοδοσίας ήταν 46.000 ευρώ το 2009.

Οι άλλες εισηγµένες ∆ΕΚΟ µε πλειοψηφικά ποσοστά, στις οποίες από τον Μάρτιο έχουν επιβληθεί περικοπές είναι οι ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΕΥ∆ΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, ∆ΕΠΑ και ∆ΕΣΦΑ. Ο υπουργός Οικονοµικών στην επιστολή του δηλώνει ότι θα ασκήσει τα δικαιώµατα του µετόχου του ελληνικού ∆ηµοσίου στις γενικές συνελεύσεις όλων των εταιρειών που εξαιρέθηκαν από τον πρόσφατο νόµο (3899/2010), προκειµένου οποιαδήποτε πρόταση για µισθούς να συµβαδίζει µε τις πρόσφατες αποφάσεις της κυβέρνησης.

Τα Νεα on line