21 Νοε 2010

ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΥΣ: Ομόφωνο όχι στους μάνατζερ


Απορρίπτουν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ το μοντέλο διοίκησης της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας. Κάθε ίδρυμα επεξεργάζεται χωριστά τη δική του εναλλακτική πρόταση προκειμένου να την καταθέσει στη σύνοδο πρυτάνεων στις 10 Δεκεμβρίου και στη συνέχεια να διαμορφωθεί....

κοινή πρόταση για να υποβληθεί στο υπουργείο Παιδείας.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών κατήρτισε ειδικό ερωτηματολόγιο για το μοντέλο διοίκησης που θέλουν τα μέλη του. Το έστειλε στους 50 συγκλητικούς και μέχρι τώρα έχουν απαντήσει οι 35. Είναι χαρακτηριστικό ότι ουδείς απεδέχθη την πρόταση του υπουργείου να διοικεί το Πανεπιστήμιο μάνατζερ, πολύ περισσότερο να μπορεί να προέρχεται και από εκπαιδευτικό ίδρυμα του εξωτερικού.

Η ακαδημαϊκή κοινότητα, όπως είπαν στην «Κ.Ε.» καθηγητές πανεπιστημίου, θα προτείνει στο υπουργείο να προέρχεται ο πρύτανης μέσα από το πανεπιστήμιο. Να εκλέγεται, όπως γίνεται σήμερα, από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας, αλλά με «στάθμιση της ψήφου». Δηλαδή με βάση τον αριθμό συμμετοχής στις εκλογές. Σήμερα, ανεξαρτήτως της προσέλευσης, η ψήφος των διδασκόντων βαρύνει κατά 50%, των μεταπτυχιακών φοιτητών και των διοικητικών υπαλλήλων κατά 10% και των φοιτητών κατά 40%. Οσον αφορά την τοποθέτηση εξωπανεπιστημιακών προσωπικοτήτων σε διοικητικά όργανα, που προτείνει το υπουργείο, οι περισσότεροι πανεπιστημιακοί δέχονται μεν να υπάρχουν εμπειρογνώμονες και εκτός ιδρυμάτων, αλλά με συμβουλευτικό ρόλο.

Στο Ε. Μ. Πολυτεχνείο έχουν συγκροτηθεί επιτροπές που μελετούν σημείο προς σημείο τις προτάσεις του υπουργείου Παιδείας.Ο πρύτανης Σ. Σιμόπουλος δήλωσε στην «Κ.Ε.» ότι δεν μπορούν να δεχθούν, να είναι ο πρύτανης προσωπικότητα εκτός του ιδρύματος που θα υπηρετήσει, όμως αναμφισβήτητα πρέπει να έχει και ικανότητες μάνατζερ για να διοικήσει καλύτερα. Το Πολυτεχνείο, που δεν συμμετείχε στην προηγούμενη σύνοδο πρυτάνεων, θα πάρει μέρος στην επόμενη του Δεκεμβρίου, την οποία μάλιστα θα φιλοξενήσει στις εγκαταστάσεις του στο Λαύριο.

Το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου θα αναρτήσει αύριο στην ιστοσελίδα του την πρόταση στην οποία καταλήγει. Ο πρύτανης Θ. Παπαθεοδώρου επισημαίνει στην «Κ.Ε.»: «Για μας δεν τίθεται θέμα συμβουλίου με εξωπανεπιστημιακές προσωπικότητες, διότι διοίκηση ασκεί η σύγκλητος. Επίσης κανένα πανεπιστήμιο δεν πρόκειται να συμφωνήσει με την τοποθέτηση πρύτανη που δεν θα προέρχεται από το ίδιο. Κατά τα άλλα, εμείς δίδουμε μεγάλη σημασία στη λογοδοσία για όλες τις πράξεις μας και γι' αυτό προτείνουμε τη θεσμοθέτηση συμβουλίου εποπτείας και ελέγχου, που θα έχει ουσιαστικές αρμοδιότητες σε ζητήματα διαφάνειας και στρατηγικού σχεδιασμού».

Εκτός από τα πανεπιστήμια, και τα ΤΕΙ συζήτησαν τις προτάσεις του υπουργείου στη σύνοδο των προέδρων τους που έληξε χθες στην Αθήνα. Και αυτοί απορρίπτουν τη συμμετοχή στη διοίκηση προσωπικοτήτων εκτός ιδρυμάτων, όμως τα μεγαλύτερα προβλήματά τους είναι τα εκατοντάδες τμήματα που έχουν ιδρυθεί σε δεκάδες πόλεις. Την ίδια ώρα το υπουργείο Παιδείας μελετά τη συρρίκνωση του αριθμού τους. Πρότυπο σ' αυτό το εγχείρημα έχουν τη Δανία και τη Γαλλία, που έκαναν πρόσφατα δραστική μείωση των ιδρυμάτων τους: Στη Δανία από 17 ανώτατα ιδρύματα έχουν μείνει 3. Στη Γαλλία από 100 έχουν μείνει 17. Στην Ελλάδα πάντως υπάρχουν 23 πανεπιστήμια και 16 ΤΕΙ με 510 τμήματα σε 64 πόλεις. Στις προθέσεις του υπουργείου Παιδείας είναι η δραστική μείωση αυτού του αριθμού.

ΠΗΓΗ: enet.gr