21 Νοε 2010

Καταφέραμε να πετύχουμε 10 από τις θλιβερότερες πρωτιές στην Ευρώπη

Είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος που για το 2010 υπέστη τόσο μεγάλη μείωση των αποδοχών του. Φορτώθηκε το μεγαλύτερο κύμα ανατιμήσεων στην


Ευρώπη ενώ έζησε εντονότερα από οποιονδήποτε άλλο «εταίρο» στην Ε.Ε. την
έννοια της ύφεσης. Ο έλληνας πολίτης έχει τουλάχιστον 10 λόγους να δυσανασχετεί για την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνησή του κατ' επιταγήν της τρόικας.

1. Με τον προϋπολογισμό του 2011, οι έλληνες καταναλωτές φορτώθηκαν τον υψηλότερο φόρο στο πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο θα γίνει το ακριβότερο από οποιαδήποτε άλλη χώρα της Ευρώπης.

2. Στην πρώτη θέση της σχετικής λίστας είναι και η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης.

3. Ο βασικός συντελεστής του ΦΠΑ (23%) είναι ο τρίτος υψηλότερος μεταξύ των «27».

4. Από τις υψηλότερες είναι και οι ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων, οι οποίοι πληρώνουν ακριβά για να πάρουν (τελικώς) μικρότερη σύνταξη.

5. Κατέχουμε θλιβερή πρωτιά στον πληθωρισμό, ο οποίος τρέχει πλέον στις μέρες μας με τον υψηλότερο ρυθμό (5,2%) στην Κοινότητα.

6. Η ανεργία είναι αυτή τη στιγμή η τέταρτη μεγαλύτερη σε ολόκληρη την Ε.Ε. ενώ δεν αποκλείεται να... κερδίσουμε και άλλες θέσεις, καθώς το 2011 θα εκτοξευτεί στο 14,6%, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ίδιας της κυβέρνησης.

7. Υφεση της τάξεως του 4,5% σε επίπεδο τριμήνου δεν υπάρχει σε καμία άλλη χώρα ενώ η κατάσταση φαίνεται να χειροτερεύει στο τέταρτο τρίμηνο.

8. Σε καμία άλλη χώρα δεν υπήρξε μείωση αποδοχών. Μόνο οι Ελληνες είδαν το 2010 τις αποδοχές τους να μειώνονται κατά μέσο όρο γύρω στο 8%.

9. Κατήφεια προκαλούν και τα δημόσια οικονομικά: είμαστε πρωταθλητές τόσο σε έλλειμμα όσο και σε χρέος που θα ανέβει στο 160% του ΑΕΠ.

10. Στην κατεξοχήν άδικη φορολογία (τους έμμεσους φόρους) που πλήττουν όλους το ίδιο ανεξαρτήτως εισοδήματος, κάναμε ρεκόρ δεκαετιών καθώς στα 10 ευρώ φόρων, τα έξι προέρχονται από τον ΦΠΑ και τους άλλους έμμεσους φόρους που πλήττουν κυρίως τα φτωχότερα εισοδηματικά στρώματα της χώρας.

ΔΥΟ ΠΟΛΥ δύσκολα χρόνια περιμένουν τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Ακόμη και αν η κυβέρνηση καταφέρει να πετύχει στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της σπατάλης, η οικονομία θα υποστεί σοκ που δύσκολα είναι ήδη ανεκτό, μετά τα πρώτα πακτωλό μέτρα ύψους 25 δισ. ευρώ που ελήφθησαν φέτος.

*Ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει για την «προσαρμογή» είναι μακρύς
. Τα νέα στοιχεία της Eurostat ανέβασαν το έλλειμμα του 2009 στο 15,4% του ΑΕΠ και το χρέος στο 126,8% του ΑΕΠ. Και στις δύο περιπτώσεις τα ποσά είναι τα υψηλότερα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, δίνοντας μόνο ένα πρώτο στίγμα της πολυετούς προσπάθειας που θα καταβάλλουν πολίτες και επιχειρήσεις επιβαρυνόμενοι συνεχώς με νέα μέτρα.

Είναι ενδεικτικό της κατάστασης της χώρας ότι το χρέος αναμένεται να ανέβει έως το 160% του ΑΕΠ το 2013. Δηλαδή, υποχρεώνει την Ελλάδα σε δεκαετίες λιτότητας...

*Η λιτότητα φέρνει ύφεση, η οποία από μόνη της κάνει τα μέτρα να μην αποδίδουν, καθώς ο κόσμος δεν έχει εισοδήματα για να πληρώσει φόρους και να φέρει έσοδα. Η ύφεση έφτασε στο 4,5% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2010 και είναι η μεγαλύτερη με διαφορά πανευρωπαϊκά. Η Ε.Ε. ανακάμπτει πλέον με ρυθμό 2,1%.

Ο γολγοθάς συνεχίζεται: Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι μπορεί να πλήξει τη χώρα ύφεση ακόμη και άνω του 5,5% (δ' τρίμηνο του 2010) καθιστώντας για πολλούς αμφίβολο το κατά πόσο μπορεί το 2011 το ΑΕΠ να περιοριστεί «μόνο» κατά 3%...

*Η ύφεση φέρνει ανεργία, που τώρα αρχίζει να φαίνεται. Τον Αύγουστο του 2010 (η ΕΛΣΤΑΤ καθυστερεί ακόμη την έκδοση στοιχείων) σκαρφάλωσε στο 12,2%, στο τέταρτο υψηλότερο ποσοστό ανά την Ε.Ε., μετά την Ιρλανδία, την Ισπανία και τη Σλοβακία. Ομως αναμένεται έως το 2013 να εκτοξευθεί έως το 14,8% του εργατικού δυναμικού, πάντα σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις.

Στην πράξη θα είναι πολύ πιο μεγάλη αν συνυπολογίσει κανείς τα δισεκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, τα οποία «κρύβουν» τον αριθμό των ανέργων (γιατί αφαιρούνται από τις επίσημες στατιστικές), αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.

*Η ανεργία, μαζί με τις παρεμβάσεις του κράτους προκαλεί καθίζηση των μισθών
: κατά 8% στο σύνολο της οικονομίας, τη στιγμή που σχεδόν σε όλα τα υπόλοιπα κράτη της Ε.Ε., ύστερα από μία διετία στασιμότητας -λόγω της κρίσης- αυξήθηκαν και πάλι οι απολαβές. Η μισθολογική σύγκλιση γίνεται όνειρο και οι απολαβές του έλληνα εργαζόμενου μένουν στο 60% του κοινοτικού μέσου όρου. Αν μάλιστα «περάσει» και η θέση της τρόικας για κατάλυση των κλαδικών συμβάσεων ακόμη και κάτω από τη συλλογική σύμβαση, τότε οι μέρες που έρχονται μπορεί να είναι χειρότερες.

*Το εισόδημα του πολίτη απομυζάται πιο πολύ από την ακρίβεια,
η οποία λόγω των έμμεσων φόρων αλλά και του αδύναμου θεσμικού πλαισίου προάσπισης του ανταγωνισμού, το οποίο δεν έχει τεθεί ακόμη σε εφαρμογή, λαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις: ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο έφτασε στο 5,2%, στα υψηλότερα επίπεδα μεταξύ των κρατών της Ε.Ε.

ΠΗΓΗ: enet.gr