31 Οκτ 2010

Ζάππειο: Eπετειακή εκδήλωση του ΣΕΓΑΣ για τα 2.500 χρόνια της Μάχης του Μαραθώνα


Η ιστορία του Μαραθώνιου Δρόμου ,που γεννήθηκε πριν από 2.500 χρόνια, όταν ο αρχαίος ημεροδρόμος μετέφερε το μήνυμα της νίκης των Αθηναίων εναντίον των Περσών στον Μαραθώνα ,«ζωντάνεψε» σήμερα το βράδυ στην καρδιά της Αθήνας. Αθλητές από όλο τον κόσμο και φίλοι του Αυθεντικού Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας κατέκλυσαν...
από νωρίς τον χώρο μπροστά από το Ζάππειο για να γιορτάσουν τα 28 χρόνια της ελληνικής διοργάνωσης μαζί με την επέτειο για τα 2.500 έτη από την Μάχη του Μαραθώνα σε μια ιδιαίτερη πολιτιστική εκδήλωση που συνδύασε με επιτυχία το θέατρο, τη μουσική και βεβαίως τον αθλητισμό.

Ανάμεσα στους επίσημους προσκεκλημένους το «παρών» έδωσαν οι υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γιώργος Νικητιάδης, ο γγΑ Πάνος Μπιτσαξής, ο πρόεδρος της ΕΟΕ Σπύρος Καπράλος, ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός, ο νέος πρόεδρος της AIMS Φραντσίσκο Μποράο, ο πρόεδρος της IAAF Λαμίν Ντιάκ, ο υπουργός εξωτερικών της Σλοβενίας Σάμουελ Σμπόγκαρ και άλλοι επίσημοι.
Σε μια κινηματογραφική οθόνη ο Αθηναίος οπλίτης ξεκίνησε την πορεία του από τον Μαραθώνα του 490 π.Χ. για την Αθήνα, μόνο που δεν ξεψύχησε μπροστά στα μάτια των θεατών φωνάζοντας «Νενικήκαμεν», αλλά συνέχισε τo ταξίδι του στον χρόνο συναντώντας ιστορικές μορφές και μεγάλους δρομείς του Μαραθώνιου Δρόμου -από τον Σπύρο Λούη έως τη Ρόζα Μότα- αλλά και τον αγωνιστή Γρηγόρη Λαμπράκη.

Πορεία που τον έφερε ζωντανό μπροστά στα μάτια του κοινού, που παρακολουθούσε με συγκίνηση και ενδιαφέρον το δρώμενο, το οποίο συνδύασε το ντοκιμαντέρ με το θέατρο και είχε σκηνοθετήσει ο Βασίλης Ντούρος.

Τη σκυτάλη της βραδιάς, που παρουσίασαν η Μαρία Μενούνος και ο Αλέξης Κωστάλας, πήραν θρυλικοί μαραθωνοδρόμοι που βραβεύτηκαν από τους διοργανωτές του Αυθεντικού Κλασικού Μαραθωνίου της Αθήνας, τον ΣΕΓΑΣ.

Η νικήτρια του Μαραθωνίου της Νέας Υόρκης (1974) Κάθριν Σουίτζερ, ο πολυνίκης στην αυθεντική διαδρομή και κάτοχος πανελληνίου ρεκόρ Νίκος Πολιάς, η πολυνίκης στην αυθεντική διαδρομή Γεωργία Αμπατζίδου, ο πανευρωπανιονίκης (1969) Ρον Χίλι, ο παγκόσμιος πρωταθήτής (1997) Αμπελ Αντόν, οι Ολυμπιονίκες Τζόαν Μπενόιτ (1984) και Στέφανο Μπαλντίνι (2004), η πρωταθλήτρια Ευρώπης (1982) και Ολυμπιονίκης (1988) Ροζα Μότα και η Ολυμπινίκης Κονσταντίνα Ντίτα (2008) ήταν οι αθλητές που βραβεύθηκαν στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης.

Η αυλαία της γιορτής δεν μπορούσε παρά να πέσει με μουσική. Η Λαϊκή Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» ξεσήκωσε τον κόσμο με μουσική και τραγούδια που είναι γνωστά και αγαπημένα όχι μόνο στο ελληνικό, αλλά και στο διεθνές κοινό από τον θέατρο και τον κινηματογράφο, όπως το «Ζ», «Σέρπικο», «Φαίδρα» και «Ζορμπάς», τα οποία έντυσαν με τις μελωδικές τους φωνές ο Δημήτρης Μπάσης και η Μαρία Βλάχου. Την καλλιτεχνική διεύθυνση της βραδιάς που διοργάνωσε ο ΣΕΓΑΣ και συνδύασε με επιτυχία τον αθλητισμό με τον πολιτισμό είχε ο Νίκος Γκεσούλης. Χορηγός της εκδήλωσης ήταν η ΟΠΑΠ Α.Ε.


ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ on-line