31 Οκτ 2010

Πλέον δεν έχουν τύχη οι άνδρες εργαζόμενοι


Οι άνδρες (εργαζόμενοι) δεν υπάρχουν πια στις Ηνωμένες Πολιτείες, τουλάχιστον όχι στον βαθμό που υπήρχαν άλλοτε, ενώ το μέλλον τους στον χώρο της εργασίας προδιαγράφεται άκρως δυσοίωνο. Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει το αμερικανικό περιοδικό «Newsweek» με τη βοήθεια μιας σειράς στατιστικών στοιχείων, σχετικών...
με τις μεταβολές στη σύνθεση του αμερικανικού εργατικού δυναμικού τις τελευταίες δεκαετίες.

.Συγκεκριμένα, από εκεί που το 1945 το εν λόγω εργατικό δυναμικό ήταν γένους αρσενικού σε ποσοστό 70%, σήμερα είναι σε λιγότερο από 50%, ενώ εν έτει 2010, στα μεγαλύτερα αστικά κέντρα των ΗΠΑ, οι νέες, ανύπαντρες και άτεκνες γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 8% περισσότερα χρήματα από τους άνδρες συναδέλφους τους.

Επιπλέον, το ποσοστό ανεργίας στις τάξεις των νέων σε ηλικία ανδρών έχει εκτοξευθεί στο 20,5%, την ώρα που το αντίστοιχο γυναικείο δεν ξεπερνά το 17,5%, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα 1,4 εκατ. άνεργοι και απογοητευμένοι Αμερικανοί άνδρες φέρονται να «έπαψαν να ψάχνουν για δουλειά».

Γυναικοκρατία
Oσο για το μέλλον, αυτό προβλέπεται γυναικοκρατούμενο. Χαρακτηριστικά, από τις 15,3 εκατ. νέες θέσεις εργασίας που προβλέπεται να «ξεφυτρώσουν» στις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα δέκα χρόνια, οι περισσότερες («η συντριπτική πλειονότητα», όπως σημειώνει το «Newsweek») πρόκειται να προέλθει από κλάδους με έντονο το θηλυκό στοιχείο.

Μάλιστα, από τα 12 επαγγέλματα τα οποία αναμένεται να γνωρίσουν τη μεγαλύτερη άνθηση την περίοδο 2008-2018, μόνο τα δύο είναι ανδρικά (του οικοδόμου και του λογιστή) και όλα τα υπόλοιπα γυναικεία (δασκάλα, νοσοκόμα, εργαζόμενη στον κλάδο υγείας, υπαλλήλους εξυπηρέτησης πελατών κ.ά.).

Ενδεικτικά, έως το 2018, στις ΗΠΑ προβλέπεται να έχουν δημιουργηθεί 582.000 νέες θέσεις εργασίας για νοσηλευτές, 501.000 για δασκάλους και 400.000 για υπαλλήλους εξυπηρέτησης πελατών.