17 Σεπ 2010

ΕΛΠΙΔΑ ΦΕΡΝΕΙ Η ΠΡΩΤΗ ΤΕΧΝΗΤΗ ΩΟΘΗΚΗ

Την πρώτη τεχνητή ωοθήκη δημιούργησαν ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπράουν στο Ρόουντ Άιλαντ σύμφωνα με δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό «Journal of Αssisted Reproduction and Genetics», δίνοντας ελπίδα σε πολλές γυναίκες που σήμερα δεν μπορούν να κάνουν παιδιά.Η ωοθήκη «καλλιεργήθηκε» στο εργαστήριο με χρήση κυττάρων γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας.
Στη συνέχεια οι επιστήμονες εισήγαγαν εντός της ανθρώπινα ανώριμα ωάρια προκειμένου να ανακαλύψουν αν ήταν ικανά να ωριμάσουν μέσα στην τεχνητή ωοθήκη έως ότου εκλυθούν στη μήτρα. Οπως προέκυψε, η τεχνητή ωοθήκη ήταν πλήρως λειτουργική και οδηγούσε σε ωρίμανση των ωαρίων, τα οποία ήταν έτοιμα να εισαχθούν στη μήτρα και να γονιμοποιηθούν.Σύμφωνα με τους ερευνητές η νέα εξέλιξη μπορεί να βοηθήσει πλήθος γυναικών που σήμερα δεν είναι σε θέση να τεκνοποιήσουν, εξαιτίας υποβολής τους σε χημειοθεραπείες ή σε άλλες θεραπείες που προκαλούν βλάβες στο αναπαραγωγικό σύστημα. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι μελλοντικά οι γιατροί θα μπορούν να αφαιρούν ανώριμα ωάρια από γυναίκες που θα υποβληθούν σε χημειοθεραπείες τα οποία και θα καταψύχουν. Οταν αργότερα στη ζωή τους οι γυναίκες αυτές θελήσουν να αποκτήσουν παιδί τα ωάριά τους θα τοποθετούνται εντός της τεχνητής ωοθήκης και θα ωριμάζουν προτού εισαχθούν στη μήτρα.

Επιτεύγματα σαν και αυτό πιστεύεται ότι θα ρίξουν επίσης φως στους λόγους για τους οποίους ορισμένες γυναίκες εμφανίζουν προβλήματα σύλληψης ενώ θα βοηθήσουν σημαντικά και στην ανάπτυξη τεχνικών που θα επιμηκύνουν την αναπαραγωγική ζωή των γυναικών.

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ