Μετά την κατάθεση της Αικατερίνης Πελέκη,συζύγου του Γιώργου Βουλγαράκη και τις ευθείες βολές κατά του κ. Καραμανλή και στελεχών του τότε πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Θανάσης Πλεύρης επανέφερε το αίτημα να κληθεί ενώπιον της επιτροπής ο κ. Καραμανλής.
Το ΠΑΣΟΚ επιφυλάχθηκε να αποφασίσει, με δεδομένο ότι έλειπε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και το θέμα μετατέθηκε για την επόμενη συνεδρίαση.
Πάντως, ο αντιπρόεδρος της επιτροπής Γιάννης Αμοιρίδης είπε στους δημοσιογράφους ότι είναι «ορατό το ενδεχόμενο να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός, αλλά καλό θα ήταν η απόφαση να ληφθεί μετά την κλήση των υπό κατηγορία υπουργών», ενώ αντιθέτως ο κ. Πλεύρης αντέτεινε ότι ακριβώς για να μην ταυτισθεί με τους ελεγχομένους, θα πρέπει να προηγηθεί.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος είπε ότι το κόμμα του δεν θα έφερνε αντίρρηση σε μία τέτοια ενδεχόμενη κλήτευση.
Κατά τα άλλα, ο δημοσιογράφος Γιάννης Παπαγιάννης, που εξετάσθηκε την Πέμπτη, επιβεβαίωσε έπειτα από συνέντευξη που είχε πάρει από τον πρώην υπουργό Πέτρο Δούκα όσα είχε παραδεχθεί ο πρώην κυβερνητικός αξιωματούχος ότι δέχθηκε πιέσεις από το πρωθυπουργικό γραφείο.
Ο Λέανδρος Ρακιντζής, Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, εξεταζόμενος είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι η ζημιά του Δημοσίου από την ανταλλαγή με τη Μονή ξεπερνά τις 73.000 ευρώ, που είναι το όριο για να χαρακτηρισμό της πράξης ως κακουργήματος.
Πρόσθεσε όμως ότι η εκτίμησή του αυτή είναι πρόχειρη και κατά προσέγγιση, υπογραμμίζοντας ότι απαιτείται πραγματογνωμοσύνη, ενώ εξέφρασε την απορία του γιατί δεν έχει γίνει ακόμη.
Τελευταίος κατέθεσε ο επιχειρηματίας Ιορδάνης Παπαϊωάννου, ο οποίος εμπλέκεται με επιχειρηματικές αγοραπωλησίες με τον Όμιλο Πάπιστα για ακίνητα που δεν έχουν πάντως σχέση με τη Μονή Βατοπαιδίου.
Φέρεται να έχουν γίνει εντός της ίδιας ημέρας αγοραπωλησίες ύψους 4 εκατ. ευρώ με τριπλάσιο τίμημα πώλησης έναντι του τιμήματος αγοράς.
Ο ίδιος, κατά πληροφορίες, υποστήριξε ότι ήθελε να «διευκολύνει» τον κ. Πάπιστα για να παίρνει μεγάλα δάνεια από την τράπεζα, προκειμένου να έχει ρευστότητα, που θα εξασφάλιζε και στον ίδιο τα απαιτούμενα.
Η θέση της ΝΔ
Από την πλευρά της ΝΔ σχολιάστηκε ότι η κ. Πελέκη είναι κατηγορουμένη και ενδεχομένως αλλάζει την κατάθεσή της, προκειμένου να τύχει των ευεργετικών διατάξεων του νόμου Καστανίδη.
«Η κ. Πελέκη με την κατάθεσή της επιβεβαιώνει όσα λέει και η ΝΔ, ότι δηλαδή δεν υπάρχει ροή πολιτικού χρήματος, ότι δεν υπάρχει χρηματισμός προσώπων και ότι δεν υπάρχει σκάνδαλο. Θέλουμε να θυμίσουμε για την υπόθεση ότι η ΝΔ το 2004 παρέλαβε τη λίμνη Βιστωνίδα και τις παρόχθιες περιοχές με ιδιοκτήτη τη Μονή Βατοπαιδίου μετά τις αποφάσεις Δρυ-Φωτιάδη και η ΝΔ, όπως είχε πει, πήρε την πολιτική απόφαση να επιστρέψει τη γη στους αγρότες.
» Η κυβέρνηση της ΝΔ ή θα κατέβαλε τα χρήματα, ή θα έδινε πίσω τη γη. Ήταν μία καθ' όλα νόμιμη και αξιοπρεπής απόφαση και η ΝΔ είχε συνομολογήσει ότι ήταν πολιτική απόφαση. Τα περί παντελονιών δεν θα τα σχολιάσουμε. Θυμίζουμε ότι η Βουλή ερευνά το πολιτικό χρήμα. Τα πορίσματα που έχουν κατατεθεί δεν δείχνουν ζημία. Αν υπάρχει έκθεση με άλλη μεθοδολογία υπολογισμού, να την δούμε».
Εξάλλου, συνεργάτες του κ. Καραμανλή ανέφεραν ότι «δεν υπάρχει λόγος να κληθεί ο πρώην πρωθυπουργός. Ότι ήταν να πει το έχει πει».
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ