«Εμείς θα θέλαμε το γρηγορότερο να μπορούμε να βγούμε στις αγορές», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά την συμμετοχή του στο άτυπο Συμβούλιο Κορυφής. «Τα θετικά σχόλια από πλευράς των εταίρων μας, αλλά και τις Επιτροπής (της ΕΕ) και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, νομίζω ότι είναι ένα ακόμη δείγμα αξιοπιστίας της Ελλάδας και προς της διεθνή κοινότητα», πρόσθεσε.
Ως προς το πότε είναι το «συντομότερο δυνατόν» που η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει στις αγορές, απάντηση έδωσε από το Παρίσι ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου,είπε ότι το 2011 η Ελλάδα θα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές και να εξασφαλίσει χαμηλό κόστος δανεισμού.
Ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος αποτελούν σημαντικά προβλήματα, αλλά βασικότερα αυτών είναι η φοροδιαφυγή και η αδιαφάνεια, χωρίς την πάταξη των οποίων η χώρα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει.
Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, το έλλειμμα είναι αποτέλεσμα της διακυβέρνησης, της ανομίας, της αδιαφάνειας και της φοροδιαφυγής που υπήρξε στη χώρα. «Εκεί δεν θέλει καμία χαλάρωση. Αν δεν τα χτυπήσουμε αυτά, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να ανακάμψει», τόνισε και επέκρινε την αντιπολίτευση -και ιδιαίτερα της ΝΔ- ότι έπρεπε να δείξει πιο υπεύθυνη στάση και «πατριωτική συνείδηση», καθώς, όπως είπε, η κρίση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα είναι «εθνική κρίση».
Στον κ. Παπανδρέου απάντησε από την Αθήνα ο εκπρόσωπος της ΝΔ Πάνος Παπαγιωτόπουλος. «Ο πρωθυπουργός του μνημονίου, αντί να υβρίζει την αντιπολίτευση, εντός και εκτός Ελλάδος, οφείλει να κάνει την αυτοκριτική του για τους καταστροφικούς χειρισμούς του, που οδήγησαν την Ελλάδα στην τριμερή επιτήρηση».
«Κυρώσεις και στις τράπεζες»
Ως προς το ζήτημα της οικονομικής διακυβέρνησης, που απασχόλησε τη Σύνοδο ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η Ελλάδα δεν είναι κατ’ αρχήν αντίθετη με τη δημιουργία ενός μηχανισμού παρακολούθησης και κυρώσεων κατά των κρατών-μελών που αποκλίνουν από τις αρχές του συμφώνου σταθερότητας, αλλά κυρώσεις πρέπει να υπάρχουν και για το τραπεζικό σύστημα, στις περιπτώσεις που προωθεί ή ανέχεται πρακτικές φοροδιαφυγής και φορολογικών παραδείσων.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Σύνοδος δεν μπήκε σε επιμέρους μέτρα, ούτε υιοθετήθηκαν τέτοια, όπως το αυτόματο πάγωμα των κοινοτικών πόρων που έχει εισηγηθεί η Κομισιόν, ή η αποβολή από το ευρώ, η οποία απαιτεί αλλαγή Συνθήκης και, όπως εκτίμησε ο πρωθυπουργός, θα είναι δύσκολο να βρει πολλούς υποστηρικτές.
Γενικά, η Ελλάδα δεν είναι κατά της ύπαρξης ενός μηχανισμού παρακολούθησης και κυρώσεων, όπως είπε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι εάν υπήρχε αυτός ο μηχανισμός πριν από έξι χρόνια, θα είχε αποτραπεί η κρίση στην Ελλάδα.
Πέρα όμως από τις κυρώσεις, όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η Ελλάδα θέλει ο μηχανισμός αυτός να είναι αφενός δίκαιος και, αφετέρου, να συμπληρώνεται με τις άλλες όψεις της οικονομικής διακυβέρνησης, όπως των φορολογικών παραδείσων -και των κυρώσεων κατά των τραπεζών- καθώς και να βλέπει τα ζητήματα της ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να παραμείνει στο επίπεδο της «λιτότητας» και πρότεινε η λέξη αυτή να αντικατασταθεί με την «ευθύνη»: Ευθύνη σε ό,τι αφορά στα μακροοικονομικά μεγέθη, ευθύνη αναφορικά με τη στρατηγική ανάπτυξης και ευθύνη σχετικά με τη μετάβαση σε μία πράσινη πράσινη οικονομία.
Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο Γ.Παπανδρέου εισηγήθηκε, όπως είπε, να υιοθετήσει η ΕΕ τρία εργαλεία, τα οποία θα εξασφαλίσουν τους πόρους εκείνους προκειμένου η Ένωση, αλλά και τα κράτη-μέλη, να κινηθούν προς την πράσινη ανάπτυξη και να κάνουν επενδύσεις σε μεταφορές, ευρυζωνικά δίκτυα, νέες μορφές ενέργειας κ.λπ.: Τα λεγόμενα «πράσινα ομόλογα», τον φόρο Τόμπιν (φόρος επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών), και τον φόρο επί του CO², ή των αερίων του θερμοκηπίου.
Newsroom ΔΟΛ