19 Ιουλ 2021

To πολιτικό ναυάγιο της Μυκόνου


Η κριτική εξ αριστερών λέει, ότι ο τουρισμός άνοιξε (ξανά) άναρχα, χωρίς σχέδιο και με εκ των υστέρων μέτρα και τεστ για τους ανεμβολίαστους που φθάνουν στα νησιά. Και θέτει, μάλλον, εύλογα το ερώτημα, πως αφέθηκε το πρώτο σε ποσοστά...

εμβολιασμών (σχεδόν 90%) νησί της χώρας να γεμίσει μη ελεγμένους τουρίστες και εργαζόμενους και να μετατραπεί ταχύτατα σε cluster της πανδημίας.

Η κριτική εκ δεξιών λέει, πως η κυβέρνηση αθετεί την δέσμευσή της, πως δεν θα υπάρξουν οριζόντια περιοριστικά μέτρα που θα πλήξουν αδιακρίτως εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους. «Ηθικό δικαίωμα του κράτους να περιορίζει την κυκλοφορία και την κοινωνική δραστηριότητα των εμβολιασμένων δεν υφίσταται», δήλωνε μόλις το Σάββατο το πρωί ο Αδωνις Γεωργιάδης και το απόγευμα ανακοινώθηκε το μερικό – και οριζόντιο – lockdown στη Μύκονο.

Είτε έτσι, είτε αλλιώς, η ζημιά έγινε. Πρώτα, σε οικονομικό επίπεδο: Τα περιοριστικά μέτρα στη Μύκονο, τη βαριά τουριστική μηχανή της χώρας, στέλνουν σήμα στο εξωτερικό για βαθύ ρήγμα ασφάλειας στον ελληνικό τουρισμό, ξενοδόχοι και πράκτορες μιλούν ήδη για μπαράζ ακυρώσεων και οι επιχειρηματίες του νησιού καταγγέλλουν για καταστροφικό αιφνιδιασμό και προειδοποιούν για κινητοποιήσεις.

Με αναλογία όμως 394 κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού τα περιοριστικά μέτρα ήταν μονόδρομος – μπορεί και να άργησαν κιόλας, όπως λένε μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων. Το ακόμη χειρότερο είναι, πως στα χνάρια της Μυκόνου βρίσκονται τουλάχιστον τέσσερα νησιά ακόμη: η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ιος και η Κρήτη (Ρέθυμνο, Ηράκλειο). Και οι πληροφορίες λένε, πως εάν δεν υπάρξει άμεση βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας, θα ενεργοποιηθεί και εκεί το τετράπτυχο των μέτρων έκτακτης ανάγκης – απαγόρευση λειτουργίας όλων των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος μετά τις 12 ή τη 1 τη νύχτα, αναστολή κάθε είδους εκδήλωσης, απαγόρευση συναθροίσεων άνω των εννιά ατόμων και απαγόρευση μουσικής.

Σε επίπεδο «ταμείου», όλα αυτά σημαίνουν, πως ακόμη και ο συντηρητικός στόχος για τουριστικά έσοδα κοντά στα 7 δις φέτος (περίπου στο 45% του 2019) μοιάζει ήδη ανέφικτος.

Η ζημιά όμως έγινε και πολιτικά για την κυβέρνηση, με μηνύματα εκνευρισμού και αιφνιδιασμού να εκπέμπονται ακόμη και από γαλάζια στελέχη και βουλευτές. Μέχρι και το «Πρώτο Θέμα» αφήνει αιχμές, γράφοντας ότι «βαθύς προβληματισμός για τα νέα περιοριστικά μέτρα στο «νησί των ανέμων» καταγράφηκε και στους κόλπους της κυβέρνησης, καθώς ακόμη και υψηλόβαθμα στελέχη αποτιμούσαν το αιφνιδιαστικό lockdown ως «κίνηση υψηλού ρίσκου», η οποία ήταν γνωστή σε έναν μικρό κύκλο ατόμων, ώστε να πιάσει εξαπίνης τυχόν παραβάτες».

Πέραν τούτου, το ναυάγιο της Μυκόνου δείχνει και επιχειρησιακή αποτυχία, καθώς όλα τα πολυδιαφημισμένα μέτρα ετοιμότητας του υπουργείου Προσταστίας του Πολίτη, της Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ αποδείχθηκαν ανύπαρκτα. Τα κορονοπάρτι στις βίλες, κατά των οποίων είχε κηρύξει «πόλεμο» ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης δεν σταμάτησαν ποτέ, υποδομή για ελέγχους και τεστ δεν υπήρξε επίσης ποτέ, φράκαρε μέχρι και το ξενοδοχείο καραντίνας και τουρίστες με covid δεν ήξεραν που να πάνε και τι να κάνουν και ουδείς ασχολήθηκε, με τους εκατοντάδες ανεμβολίαστους εργαζόμενους που κατέφθαναν στο νησί.

Ακυρώνεται, επίσης, με ηχηρό τρόπο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ο οποίος διαβεβαίωνε πανηγυρικά στην Ευρώπη, ότι η Ελλαδα άφησε πίσω της την πανδημία και οδεύει προς ένα καλοκαίρι τουριστικού θριάμβου. Στις 27 Μαίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε στη Bild, ότι «ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα θυμίζουν πολύ ένα φυσιολογικό καλοκαίρι» και καλούσε τους γερμανούς τουρίστες να έρθουν στην Ελλάδα.

Τώρα, που η Γερμανία έβγαλε «απαγορευτικό» για ταξίδια προς την Ελλάδα και η Μύκονος «κλείδωσε» πριν καν μπει ο Αύγουστος, η κυβερνητική εκπρόσωπος καταγγέλλει απλώς τον Αλέξη Τσίπρα, ότι «δυσφημίζει διαρκώς τη χώρα στο εξωτερικό».


Μαρίνα Αλεξανδρή

ΠΗΓΗ: tvxs.gr