Για πολλές γυναίκες και θηλυκότητες, η έμφυλη βία έχει αποτελέσει καθημερινό γεγονός που δύναται να μένει στο σκοτάδι.
Σήμερα, λόγω της γενναιότητας τόσων αδερφών μας που μιλούν δημόσια και καταγγέλλουν τους κακοποιητές τους, το πρόβλημα της έμφυλης βίας γίνεται ολοένα και πιο..
ορατό στη χώρα μας.Σύμφωνα με το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας, η πιο συχνή μορφή βίας που βιώνει μια γυναίκα προέρχεται από τον σύζυγο ή τον ερωτικό σύντροφο. Οι γυναίκες 15-44 ετών κινδυνεύουν περισσότερο από βιασμό ή ενδοοικογενειακή βία παρά από καρκίνο ή τροχαία ατυχήματα.
Τι είναι η γυναικοκτονία;
Ως γυναικοκτονία ορίζεται η δολοφονία γυναικών και κοριτσιών με κύριο αίτιο το ίδιο τους το φύλο. Σύμφωνα με Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, χαρακτηριστικό της γυναικοκτονίας είναι οτι διαπράττεται ή γίνεται ανεκτή τόσο από ιδιώτες όσο και από δημόσιους φορείς και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, τον βασανισμό και τη δολοφονία γυναίκας ως αποτέλεσμα μισογυνισμού, τη δολοφονία γυναικών και κοριτσιών ως «εγκλήματα για λόγους τιμής» και λοιπές μορφές δολοφονίας.
Ως Συνέλευση Γυναικών Κορίνθου, καταθέτουμε μετά βεβαιότητας την άποψη πως πρόκειται για ένα ενδημικό φαινόμενο, το οποίο καλλιεργείται από τους επιεικείς νόμους και την αδιαφορία της πολιτείας αλλά και τα ΜΜΕ καθώς προβάλλεται ως κάτι φυσιολογικό, ρίχνοντας το φταίξιμο στο θύμα και δευτερευόντως στην εγκληματικότητα η οποία υποτίθεται πως προέρχεται μόνο από τους μετανάστες.
Ανατρέχοντας στα περιστατικά, θα δούμε πως οι θύτες, ανεξαρτήτως εθνικότητας και οικονομικοκοινωνικής θέσης, έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά:
1) εκφράζουν τοξική αρρενωπότητα και αντικειμενοποιούν τη γυναίκα ως ιδιοκτησία, ενώ
2) εκμεταλλεύονται μια θέση ισχύος ή και καταχρώνται κάποια μορφής εξουσία που
3) δυστυχώς εκθειάζει μια κοινωνία ολόκληρη, καθώς εξιλεώνει και δικαιολογεί τους θύτες που η ίδια παράγει.
Επομένως, γιατί είναι η χρήση του όρου γυναικοκτονία σημαντική;
Η χρήση του όρου γυναικοκτονία είναι σημαντική γιατί
1) τονίζει τη νομική απουσία μιας παρούσας μορφής βίας,
2) δημιουργεί ένα γνωσιακό σχήμα που καθιστά ορατή την έμφυλη βία,
3) δίνει άλλη βαρύτητα στο νομικό και δικαιϊκό πλαίσιο αντιμετώπισης αυτών των εγκλημάτων,
4) υπογραμμίζει την ανάγκη για ισότητα και
5) όλα αυτά μαζί συμβάλλουν στην πρόληψη.
Χωρίς αυτόν όρο αυτό το πρόβλημα μπορεί να καταγραφεί κυρίως εμπειρικά, εφόσον δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για περαιτέρω ανάλυση όταν οι γυναικοκτονιες καταγράφονται ως ανθρωποκτονίες.
Όμως, η πατριαρχία, η κατάχρηση εξουσίας, η αντικειμενοποίηση της γυναίκας ως ιδιοκτησία, η τοξική αρρενωπότητα και η δικαιολόγηση των δραστών κοστίζουν τις ζωές μας.
Την αντίστροφη μέτρηση προς το τέλος, θα την κάνουμε μαζί, με την φωνή μας να φτάνει στα πιο ανήλιαγα δωμάτια του τρόμου, για την κάθε γυναίκα, την κάθε θηλυκότητα που κινδυνεύει από την έμφυλη βία.
Γι’ αυτό πες’ την με το όνομά της, ΓΥΝΑΙΚΟΚΤΟΝΙΑ, έως ότου καμία γυναίκα και καμία θηλυκότητα να μην κινδυνέψει από έμφυλη βία, ποτέ ξανά.
ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΜΟΝΕΣ!
ΚΑΜΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ!
Συνέλευση Γυναικών Κορίνθου