Στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής συζητήθηκε θέμα στην Ημερήσια Διάταξη, με τίτλο: «Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου - Χρονοδιάγραμμα Καταβολών Δεσμευτικής Επένδυσης ΙΦΣ», όπου η Οικονομική Επιτροπή θα έπρεπε να αποφασίσει, ως αρμόδιο..
όργανο, σχετικά με αίτημα του ΙΦΣ, της εταιρείας «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου ΜΑΕ».Ο ΙΦΣ αιτείται την τροποποίηση του χρονοδιαγράμματος καταβολής δεσμευτικής επένδυσης του ισχύοντος παραρτήματος 4 της σύμβασης σύμπραξης. Σύμφωνα με αυτό η εταιρεία προβλεπόταν να προβεί σε καταβολές δεσμευτικής επένδυσης στις 31.7.2021, 31.8.2021, 31.9.2021, με ολοσχερή καταβολή στις 31.10.2021.
Με το παρόν προς εξέταση αίτημα της υπέβαλε τροποποιημένο χρονοδιάγραμμα για χρονική μετάθεση τεσσάρων (4) μηνών, ήτοι στις 30.11.2021 (αντί 31.7.2021), 31.12.2021 (αντί 31.8.2021), 31.01.2022 (αντί 30.9.2021) με ολοσχερή καταβολή στις 28.2.2022 (αντί 31.10.2021).
Είναι προφανές ότι ως μέλη της Οικονομικής Επιτροπής θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα σχετικά με το λόγο που αιτείται η εταιρεία την τετράμηνη παράταση καθώς και διευκρινίσεις που αφορούσαν την υπηρεσιακή εισήγηση της αρμοδίας Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού.
Επισημαίνουμε ότι στην Οικονομική Επιτροπή στη συζήτηση του θέματος δεν συμμετείχε κανένας αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας (που ως συνήθως γίνεται) και στα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής δεν είχε αποσταλεί η γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου του έργου.
Οι απαντήσεις που λάβαμε εκ μέρους του αρμοδίου Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος ήταν ότι η παράταση ζητήθηκε από την εταιρεία διότι υπάρχουν καθυστερήσεις στην έναρξη εργασιών των μονάδων χωρίς υπαιτιότητα της και μάλιστα οι καθυστερήσεις αυτές αφορούν κυρίως προβλήματα προσβασιμότητας στις μονάδες διαχείρισης.
Η απάντηση του κ.Αντιπεριφερειάρχη μας αιφνιδίασε και μας προκάλεσε αρνητική έκπληξη, με δεδομένο ότι με σαφήνεια προέκυψε ότι σύμφωνα με την Περιφερειακή Αρχή η παράταση σχετίζεται απόλυτα με τους ρυθμούς εξέλιξης της κατασκευής των μονάδων, κάτι το οποίο δεν αναφερόταν ούτε στο αίτημα της εταιρείας, ούτε στην εισήγηση της υπηρεσίας.
Η κα.Νικολάκου έθεσε με σαφήνεια ερώτημα σχετικά με το ποιος φορέας θα επιβαρυνθεί τη δαπάνη των 5,5 εκατομμυρίων ευρώ περίπου που προκύπτει για έργα προσβασιμότητας και κοινωφελών υπηρεσιών, δηλαδή αν θα τα επιβαρυνθεί η εταιρεία, η Περιφέρεια ή οποιοσδήποτε άλλος κρατικός φορέας.
Η άρνηση του αρμοδίου της Περιφερειακής Αρχής να απαντήσει στο συγκεκριμένο ερώτημα καθώς και η εντελώς αναίτια επίθεση που δέχτηκε η κα. Νικολάκου επειδή δήθεν η ερώτηση ήταν «εκτός θέματος»(!) (γεγονός που οδήγησε τον κ.Πετρίτση σε έντονη αντιπαράθεση με τον συγκεκριμένο Αντιπεριφερειάρχη) αποδεικνύει τα «μαγειρέματα» που γίνονται στη ΣΔΙΤ εις βάρος των συμφερόντων των πολιτών της Πελοποννήσου.
Ως μέλη της «Νέας Πελοποννήσου» και της Οικονομικής Επιτροπής δηλώνουμε πως το έργο ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων το οποίο σχεδίασε, δημοπράτησε και συμβασιοποίησε η προηγούμενη Περιφερειακή Αρχή, είναι το μεγαλύτερο επενδυτικό έργο που γίνεται αυτή τη στιγμή στην Πελοπόννησο, το οποίο υπηρετεί απόλυτα το Δημόσιο συμφέρον και σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του στοιχεία και σε ό,τι αφορά το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα.
Στέλνουμε αυστηρό μήνυμα στον κ.Νίκα, ο οποίος έχει την ευθύνη της παρακολούθησης του έργου σε ό,τι αφορά τις συμβατικές υποχρεώσεις της αναδόχου εταιρείας, ότι δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση την οποιαδήποτε έκπτωση στην τήρηση των όρων της σύμβασης.
Η αποτυχημένη προσπάθεια του κ.Νίκα, μέσω των συνεργατών του που καταβλήθηκε σήμερα στην Οικονομική Επιτροπή, να «θολώσει τα νερά» σε σχέση με την «καθαρότητα» που υπάρχει στη συγκεκριμένη σύμβαση, για το ποιος οφείλει να καταβάλει τα ποσά για την προσβασιμότητα και τις λοιπές δαπάνες, μας θέτει ως εκπροσώπους της «Νέας Πελοποννήσου» στην Οικονομική Επιτροπή σε «κόκκινο συναγερμό»!
Ας το λάβει σοβαρά υπ’όψιν του ο κ.Νίκας.