16 Ιουλ 2021

Ο Αλέξης Τσίπρας βλέπει πολιτικές εξελίξεις


Μαρίνα Αλεξανδρή

O Aλέξης Τσίπρας με την χθεσινοβραδυνή του συνέντευξη στο ΚΡΗΤΗ TV έδωσε «σήμα» εκλογικής ετοιμότητας και αντεπίθεσης του ΣΥΡΙΖΑ και έδειξε πιθανές πρόωρες κάλπες. Εδειξε, εν ολίγοις, πολιτικές εξελίξεις, όχι ως επιδίωξη του ΣΥΡΙΖΑ αλλά ως συνέπεια των αδιεξόδων που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση και επιβεβαίωσε την στροφή σε τακτική σκληρής και μετωπικής πολιτικής σύγκρουσης.

«Η πιθανότητα να έχουμε σύντομα πολιτικές εξελίξεις, εξαιτίας των μεγάλων αντιφάσεων της πολιτικής της κυβέρνησης, εξαιτίας των μεγάλων αδιεξόδων που δημιουργεί σε οικονομία και κοινωνία, είναι πάρα πολύ μεγάλη», δήλωσε και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αναγκαστεί, να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές.

Στο κάδρο αυτό, όρισε και το πλαίσιο της αναμέτρησης ορίζοντάς την σε τρία βασικά μέτωπα: την υγειονομική κρίση, την οικονομία και την εργασία (μέτωπα, τα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ εντοπίζει ως τις αδύναμες ζώνες της κυβερνητικής πολιτικής). Με αιχμή, δε, και αφορμή την υπόθεση της Ηλιούπολης πρόσθεσε στο τρίπτυχο αυτό και την ασφάλεια, η οποία από προνομιακό πεδίο για την ΝΔ έχει εξελιχθεί σε «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης.

Στο υγειονομικό μέτωπο, πρόβαλε προφίλ ενωτικό απέναντι στην «εσκεμμένη στρατηγική διχασμού και διχόνοιας» της κυβέρνησης, όπως την χαρακτήρισε.

«Μόνο συλλογικά και με ενότητα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πανδημία. Απευθύνω έκκληση και προς τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα, να εμβολιαστούν, να μην αποδέχονται θεωρίες που δεν είναι επιβεβαιωμένες επιστημονικά», είπε, δίνοντας καθαρό στίγμα υπέρ των εμβολιασμών. Ουσιαστικά, απάντησε σε όσους καταλογίζουν στον ΣΥΡΙΖΑ θολό μήνυμα και τακτική ισορροπιών προς τους αντιεμβολιαστές και πήρε αποστάσεις από την αιρετική στάση Πολάκη.

Ισορρόπησε όμως στην συνέχεια υιοθετώντας την θέση Πολάκη σε σχέση με την αξιοποίηση πειραματικών θεραπειών για τον κορονοϊό – κατήγγειλε την κυβέρνηση όχι μόνον για «εγκληματική αδράνεια όσον αφορά την ενίσχυση του ΕΣΥ», αλλά και γιατί «δεν αξιοποιήθηκαν οι πειραματικές φαρμακευτικές αγωγές».

Στο οικονομικό – εργασιακό πεδίο ανέδειξε τις διαψεύσεις και την ακύρωση των προεκλογικών υποσχέσεων Μητσοτάκη για περισσότερες δουλειές και λιγότερους φόρους, ενώ ανέβασε την κλίμακα της αναμέτρησης προσωπικά με τον πρωθυπουργό φέρνοντας ξανά σε πρώτο πλάνο το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς.

Εθεσε το θέμα του Πόθεν Εσχες του Κυριάκου Μητσοτάκη και αντιπαρέβαλε το λευκό μητρώο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα διαφάνειας και ηθικής: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε, «ήταν η πιο έντιμη κυβέρνηση που πέρασε από τον τόπο από τη μεταπολίτευση και μετά. Ανάποδα να μας γυρίσουν, δε θα βρουν ένα ευρώ».

Εδώ μάλιστα στήριξε, για μια ακόμη φορά, τον Νίκο Παππά, χτυπώντας ταυτόχρονα στο ευαίσθητο σημείο της συντηρητικής παράταξης: «Ο Παππάς οδηγείται στο δικαστήριο, γιατί θύμωσαν αυτοί που ο Καραμανλής αποκαλούσε νταβατζήδες», είπε, υπενθυμίζοντας την ύπαρξη των δύο διαφορετικών κόσμων εντός ΝΔ: Του συστήματος Μητσοτάκη και των ισχυρών μιντιαρχών που τον στηρίζουν και της ομάδας Καραμανλή που κάποτε πολέμησε αυτό το σύστημα και σήμερα βρίσκεται στο περιθώριο.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr