4 Ιουν 2021

Ηλεκτροφωτισμός οδών με LED: Κάντο όπως ο δήμος Σικυωνίων!


Ο ηλεκτροφωτισμός των οδών με φωτιστικά τύπου LED είναι η νέα τεχνολογία που η χρήση της εδραιώνεται προσφέροντας μια σειρά πλεονεκτημάτων με κυριότερο την εξοικονόμηση ενέργειας και πόρων. Στο δήμο Σικυωνίων αφού μελετήθηκαν όλες οι πιθανές λύσεις για την αντικατάσταση των φωτιστικών σωμάτων με LED, ο δήμαρχος Σπύρος Σταματόπουλος και οι συνεργάτες του κατέληξαν σε μία έξυπνη λύση, πολλαπλά ωφέλιμη για την αισθητική αναβάθμιση των οδών του..

αστικού ιστού, όσο και για το ταμείο του δήμου. 



Αξιοποιώντας όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία που προσφέρονται μέσω ΕΣΠΑ, Πράσινου Ταμείου και άλλων πόρων, ο δήμος κατέθεσε ολοκληρωμένες προτάσεις ανάπλαση πεζοδρομίων σε διάφορες οδούς, ξεκινώντας από τις κεντρικότερες με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία οχημάτων και πεζών. 

Οι προτάσεις που κατατίθενται περιλαμβάνουν εκτός από την ανάπλαση των πεζοδρομίων και υπογειοποίηση των καλωδίων, επιτυγχάνοντας έτσι τη μέγιστη αισθητική αλλά και λειτουργική αναβάθμιση της περιοχής, αλλά το σημαντικότερο περιλαμβάνουν αλλαγή φωτιστικών σωμάτων οδοφωτισμού με καινούρια, αντίστοιχης ισχύος και φωτεινότητας τύπου, όμως, LED.

Τι επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο; 

Ο δήμος Σικυωνίων αντικαθιστά με ΜΗΔΕΝ κόστος τα φωτιστικά σώματα, τα οποία εξασφαλίζουν εξοικονόμηση πόρων που αγγίζει το 60-70%, τα οποία εισρέουν ΚΑΘΑΡΑ στο ταμείο του! 

Επιπλέον, η αντικατάσταση γίνεται τμηματικά με μειωμένης κατανάλωσης φωτιστικά σώματα, διατηρώντας όμως στο ΑΚΕΡΑΙΟ την ποιότητα, την ένταση του φωτισμού στο αρχικό επίπεδο. 

Η δε εξοικονόμηση πόρων, η οποία ανήκει αποκλειστικά στο δήμο Σικυωνίων, αξιοποιείται αθροιστικά και γεωμετρικά στην ενίσχυση του έργου με ιδίους πόρους και στη σταδιακή επέκτασή του σε όλες τις οδούς. 

Συνοπτικά, αυτό που πέτυχε στο δήμο Σικυωνίων ο Σπύρος Σταματόπουλος μπορεί να αποδοθεί στο εξής τρίπτυχο: 1. Ανάπλαση πεζοδρομίων και υπογειοποίηση καλωδίων από χρηματοδοτικά προγράμματα με μηδενικό κόστος για το δήμο, 2. Αντικατάσταση φωτιστικών σωμάτων με νέα, τεχνολογίας LED, ίδιας φωτεινότητας και ποιότητας, που εξασφαλίζουν όμως υψηλή εξοικονόμηση πόρων, 3. Εισροή των εξοικονομούμενων πόρων αποκλειστικά στα ταμεία του δήμου Σικυωνίων, 4. Αξιοποίηση των διαρκώς αυξανόμενων εξοικονομούμενων πόρων σε νέες αντικαταστάσεις φωτιστικών, με αποτέλεσμα την γεωμετρική αύξηση στην επέκταση του έργου σε όλες τις οδούς του δήμου Σικυωνίων!

Συμπερασματικά, η έξυπνη και οικονομικότερη αντικατάσταση φωτιστικών οδοφωτισμού με LED δεν θέλει κόπο αλλά τρόπο! Τον τρόπο του δήμου Σικυωνίων!