4 Ιουν 2021

Στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο: Όλες οι αλλαγές για ωράριο, απολύσεις και ψηφιακή κάρτα εργασίας

 


Στη Βουλή αναμένεται να έρθει σήμερα το εργασιακό νομοσχέδιο του Υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη.

Ο λόγος για το ''πακέτο'' των αλλαγών στο ωράριο, τις υπερωρίες, το συνδικαλιστικό νόμο, τις απολύσεις, τις αποζημιώσεις και τις άδειες το οποίο έχει αναρτηθεί στην πλατφόρμα της δημόσιας διαβούλευσης στις..

13 Μαΐου. Μετά την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας, η οποία κράτησε 22 μέρες, ήλθε πλέον η ώρα της κατάθεσης του εν λόγω νομοσχεδίου στη Βουλή, καταρχάς στην αρμόδια επιτροπή και, έπειτα στην Ολομέλεια.

Στο μεταξύ, ο ίδιος ο Υπ. Εργασίας, προανήγγειλε μία νέα - δηλαδή πέραν εκείνων που περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που ήλθε στη δημόσια διαβούλευση - διάταξη σχετικά με τις παράνομες απεργίες. Όπως ανέφερε ο κος Χατζηδάκης εάν μια απεργία κρίνεται καταχρηστική από το δικαστήριο δεν θα μπορεί να επαναπροκηρυχθεί από άλλο Σωματείο, δευτεροβάθμιο.

Παραπέρα, αξιόπιστες πηγές του Capital.gr, επιβέβαιωσαν τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες οδεύουν προς απόσυρση δύο διατάξεις σχετικά με τις αποζημιώσεις απόλυσης. Συγκεκριμένα, δεν θα συμπεριληφθούν στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο η διάταξη περί καταβολής της αποζημίωσης απόλυσης μέσα σε 4 μήνες, καθώς και η διάταξη που παρέχει το δικαίωμα στον εργοδότη να καταβάλλει μειωμένη κατά 10% αποζημίωση απόλυσης.

Τι ισχύει για τη διευθέτηση και τι για τις υπερωρίες

Σε μείζον θέμα του νομοσχεδίου, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη δημόσια πολιτική συζήτηση, έχει αναδειχθεί το ζήτημα της ατομικής διευθέτησης του χρόνου εργασίας και των υπερωριών.

Χθες κύκλοι του Υπ. Εργασίας επισήμαναν με αφορμή τις επικρίσεις του ΣΥΡΙΖΑ περί επικείμενης πληρωμής των υπερωριών με ρεπό, πως πρόκειται για '' ένα ψέμα'', καθώς κάτι τέτοιο "δεν έχει ειπωθεί ποτέ από τον Κωστή Χατζηδάκη''.

Από το Υπ. Εργασίας, επισημαίνουν πως η διευθέτηση του χρόνου εργασίας και οι υπερωρίες είναι δύο διαφορετικά πράγματα, τα οποία δεν πρέπει να συγχέονται.

Οι ίδιες πηγές από τη μια μεριά, επισημαίνουν πως με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν αυξάνεται ο συνολικός χρόνος της εργασίας, ο οποίος είναι 40 ώρες την εβδομάδα. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι μόνο η κατανομή του χρόνου. Π.χ. 4ημερη εργασία 10 ωρών την κάθε μέρα και καμία ώρα απασχόλησης την Παρασκευή.

Από την άλλη μεριά, στην περίπτωση των υπερωριών, το όριο των οποίων αυξάνεται σε ετήσια βάση σε 150 ώρες (στο μέσο ευρωπαϊκό όρο), η επιχείρηση είναι αυτή που δηλώνει την πρόθεσή της να απασχολήσει επιπλέον ώρες τον εργαζόμενο, με βάση τις ανάγκες της, τονίζουν αρμόδιοι κύκλοι.

Άλλες διατάξεις

Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες βασικές παρεμβάσεις:


- Εισάγεται ''Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας''


- Συνίσταται η επιθεώρηση εργασίας ως ανεξάρτητη διοικητική αρχή


-Προβλέπονται μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας και παρενόχλησης της εργασίας


-Προτείνεται άδεια πατρότητας 14 μέρες


-Εισάγονται ρυθμίσεις για την τηλεργασία


- Καταργείται η διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών ως προς τις αποζημιώσεις απόλυσης.


- Θεσπίζεται πλαίσιο προστασίας των εργαζομένων και απασχολούμενων στις συνεργατικές ψηφιακές πλατφόρμες.


- Προστίθενται επιπλέον εξαιρέσεις κλάδων που μπορούν να λειτουργούν την Κυριακή


- Προβλέπεται, μεταξύ άλλων, διαλειτουργικότητα των πληροφοριακών συστημάτων ''Εργάνη'', e-ΕΦΚΑ, Επιθεώρησης Εργασίας και ΟΑΕΔ.


- Απαγορεύεται η χρηματοδότηση των συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα


-Προβλέπεται Ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία για τους κλάδους κοινής ωφέλειας σε απεργία


-Καθίσταται υποχρεωτική η εγγραφή στο Μητρώο συνδικαλιστικών οργανώσεων η συνδικαλιστική δράση.


Πηγή: capital.gr