1 Ιουν 2021

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα «εύσημα» στο ΕΣΥ, αλλά η έμφαση στους ιδιώτες


Την προκλητική έγνοια της κυβέρνησης στον ιδιωτικό τομέα Υγείας φανέρωσε ξανά ο πρωθυπουργός, αυτή τη φορά σε συνέδριο που διοργανώνουν το «Πρώτο θέμα» και το ιατρικό site «ygeiamou.gr» με θέμα:

«το ΕΣΥ στην COVID-19 και στη μετά COVID-19 εποχή».

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός έδωσε τα εύσημα για τον τρόπο λειτουργίας του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το οποίο όμως εξακολουθεί να βρίσκεται σε δραματική κατάσταση. Όπως υποστήριξε και στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας, η κυβέρνησή του σχεδιάζει - ακόμα - αλλαγές στο ΕΣΥ, που χτυπήθηκε από την πανδημία και «βγήκε από μια δεκαετή κρίση, με σημαντικές αδυναμίες στις υποδομές και στο ανθρώπινο δυναμικό».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για ενίσχυση με έκτακτο προσωπικό, μέρος του οποίου θα μονιμοποιηθεί, και για «πολύ σημαντικό ψηφιακό άλμα» ισχυριζόμενος ότι η επιχείρηση «Ελευθερία» αποτέλεσε την απόδειξη, ότι το κράτος έχει την ικανότητα να συνενώνει δυνάμεις.

Ωστόσο, αναφερόμενος στη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο είναι σημαντική για την υποχρέωση του κράτους να παρέχει «ποιοτική δωρεάν περίθαλψη», τονίζοντας το εξής:

«Κάναμε βήματα συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα σε συνθήκες δύσκολες. Είναι πολύ ενδιαφέρον για την επόμενη μέρα και πρέπει να αξιολογηθεί, πώς δούλεψαν μαζί κράτος και ιδιωτικός τομέας. Το σύστημα υγείας πρέπει να βρει νέους τρόπους συνεργασίας με τον ιδιωτικό τομέα, δεν είναι υποχρεωτικό να είναι μόνο κρατικό, αλλά ποιοτικό».

Παραδέχτηκε ότι «δεν υπάρχει ορθολογικός χάρτης υγείας»

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να σημειώσει, πως αναδείχθηκαν χρόνιες παθογένειες κάνοντας ειδική αναφορά στα προβλήματα που παρατηρούνται στην Πρωτοβάθμια Περίθαλψη και στα μεγάλα προβλήματα στα περιφερειακά νοσοκομεία κατά στην περίοδο του Covid, γιατί «δεν υπάρχει ένας ορθολογικός χάρτης υγείας. Είναι ανάγκη να εξορθολογίσουμε επιτέλους τον νοσοκομειακό χάρτη της χώρας με κριτήριο τι είναι καλύτερο για τον ασθενή» και το Σύστημα Υγείας, υπογράμμισε.

Επίσης, τόνισε τη δυνατότητα που δίνουν νέα χρηματοδοτικά εργαλεία για στήριξη και ανανέωση των υποδομών και για το «μεγάλο ψηφιακό άλμα» στην Υγεία. Έκανε ειδική αναφορά στον ψηφιακό φάκελο ασθενούς, αλλά και στο γεγονός ότι είναι έτοιμες οι υποδομές για την ψηφιακή ανάπτυξη του τομέα.

Στο τέλος ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους του ΕΣΥ, που μας έβγαλαν ασπροπρόσωπους στη διάρκεια της πανδημίας, γιατί, όπως επανέλαβε, η χώρα κατάφερε να αντιμετωπίσει την κρίση με πολύ καλύτερο τρόπο από πολλές άλλες χώρες κι αυτό είναι κάτι που πιστώνεται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.