1 Ιουν 2021

Ο Κ. Μητσοτάκης και οι πρώην: Η σκιά του Α. Σαμαρά και του Κ. Καραμανλή βαριά πάνω από το Μαξίμου

 


Θοδωρής Καραγιαννίδης

Τα τελευταία νέα (σύμφωνα με την "Καθημερινή") είναι, ότι τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία θα έρθουν για κύρωση στη Βουλή στις αρχές Ιουλίου, όταν θα έχουν αρθεί τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα στο...

κοινοβούλιο και δεν θα έχει επιχείρημα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αποχωρήσει από την ψηφοφορία.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είναι βέβαιο ότι θα απουσιάζει, γιατί το έχει δηλώσει, ενώ ο Κ. Καραμανλής, που μόνο με διαρροές έχει εκφραστεί αρνητικά, ακόμη "παίζεται" και η στάση του προφανώς θα συναρτηθεί με τις ευρύτερες πολιτικές συνθήκες.

Το γεγονός ότι απουσίασε από την εκδήλωση στο Ζάππειο για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, δεν είναι καλή ένδειξη για την ποιότητα της σχέσης του με τον Κυρ. Μητσοτάκη. Έλειπαν επίσης ο Πρ. Παυλόπουλος και ο Π. Μολυβιάτης, οι πιο στενοί συνεργάτες του Κων/νου Καραμανλή που ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στην εκδήλωση.

Γενικά, η ψυχική απόσταση ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τον σκληρό πυρήνα των καραμανλικών είναι μεγάλη. Τόσο που, σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είναι πιθανό να αντικατασταθεί από τον αναπληρωτή του Θόδωρο Σκυλακάκη στον ανασχηματισμό. Εάν αυτό συμβεί, θα είναι μια ευθέως επιθετική κίνηση από το σύστημα Μητσοτάκη στον κύκλο επιρροής του Κ. Καραμανλή.

Θα είναι, άραγε, υποψήφιος στις επόμενες εκλογές; Υπάρχει η εκτίμηση, ότι στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θα ήθελαν στα ψηφοδέλτια ούτε αυτόν ούτε τον Αντώνη Σαμαρά, για να απαλλαγεί η ΝΔ από την επιρροή τους. Ομως, αν οι ίδιοι δεν αποφασίσουν να αποσυρθούν, δεν θα τους επιβληθεί. Άλλωστε, υπάρχουν πληροφορίες, ότι στο περιβάλλον Μητσοτάκη θεωρούν βέβαιο, ότι ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της ΝΔ Β. Μεϊμαράκης δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, ενώ ο ίδιος βεβαιώνει συνομιλητές του ότι θα είναι.

Μπερδεμένα τα πράγματα στη σχέση του Κυρ. Μητσοτάκη με τους πρώην.

Ο Αντώνης Σαμαράς οπωσδήποτε δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί πολιτικά. Το "Ιδρυμα Αντώνης Σαμαράς" που μόλις δημιουργήθηκε, δείχνει ότι προετοιμάζει το μέλλον του και έχει σχέδια. Αλλωστε, ήδη έχει καταφέρει να επιβάλει το δόγμα της ακινησίας στα ελληνοτουρκικά παίρνοντας θέση κατά των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία και κατά της προσφυγής στη Χάγη. Πέτυχε ακόμη την καθυστέρηση στην εκπλήρωση μιας διεθνούς υποχρέωσης της χώρας, την κύρωση των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία. Και προφανώς οι επιδιώξεις του δεν σταματούν εδώ. 


tvxs.gr