Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως έχουν αυξηθεί περισσότερο από ποτέ σε μια δεκαετία, με την τιμή να καταγράφεται στο 40% τον Μάιο.
Αυτό εντείνει τους φόβους, ότι ο πληθωρισμός που προκαλείται από την...
πανδημική κρίση, επιταχύνεται. Η ετήσια αύξηση του μηνιαίου δείκτη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ σημείωσε το μεγαλύτερο άλμα από το 2011, καθώς οι τιμές των βασικών προϊόντων αυξήθηκαν.Ο υψηλότερος πληθωρισμός θα πλήξει τις φτωχότερες χώρες, που βασίζονται στις εισαγωγές βασικών αγαθών. Για τις πλουσιότερες χώρες, το κόστος των πρώτων υλών αντιπροσωπεύει μόνο ένα μέρος της συνολικής τιμής που καταβάλλεται για προϊόντα σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια.
Ωστόσο, η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών ήταν τόσο απότομη, που μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες έχουν δηλώσει, ότι θα επιφέρουν τυχόν αυξήσεις.
Οι οικονομολόγοι και οι αναλυτές προειδοποίησαν, επίσης, ότι η επιστροφή του κόσμου στα εστιατόρια, καθώς αίρονται τα lockdown σε ολόκληρο τον κόσμο, θα αυξήσει τις πιέσεις στις τιμές.
Το κόστος εργασίας και μεταφοράς αναμένεται να αυξήσει τις τιμές τους επόμενους μήνες.
«Η άνοδος της βάσης του κόστους μεταφοράς με τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου προκαλούν τεράστια ανοδική πίεση στις τιμές του συστήματος», δήλωσε η Caroline Bain στην Capital Economics.
Στις ΗΠΑ, οι εταιρείες καταναλωτικών αγαθών ήταν πιθανό να αντιμετωπίσουν αύξηση 6,1% στο κόστος φέτος σε σύγκριση με 0,7% το 2020, σύμφωνα με αναλυτές στο Bernstein.
Η Tyson Foods, μια κορυφαία εταιρεία κρέατος, δήλωσε, ότι οι τιμές των πρώτων υλών ήταν πάνω από 15% υψηλότερες, ενώ παράλληλα υπάρχουν και αυξήσεις του κόστους στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, των συσκευασιών και της εργασίας.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων ήταν σχετικά περιορισμένος, αλλά η βρετανική κοινοπραξία λιανικής πώλησης αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε, ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Η Elen Dickinson, διευθύνουσα σύμβουλος της BRC, δήλωσε, πως «Ενώ οι τιμές πέφτουν σήμερα χάρη στον έντονο ανταγωνισμό μεταξύ των λιανοπωλητών, υπάρχουν πολλές πιέσεις στο κόστος».
Ο πληθωρισμός στην κατανάλωση τροφίμων, παγκοσμίως, έχει ήδη αυξηθεί 6,3% το 2020, από 4,6% το 2019, σύμφωνα με τον FAO, καθώς η πανδημία έπληξε τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, επηρεάζοντας την παραγωγή και τη διανομή τροφίμων.
Η Νότια Αμερική, που καταγράφει πληθωρισμό στις τιμές των τροφίμων στο 21%, η Αφρική και η Νότια Ασία στο 12% και η Ωκεανία στο 8%, είναι από τις περιοχές που πλήττονται περισσότερο.
Ο κακός καιρός στη Βραζιλία, ένας μεγάλος εξαγωγέας καλαμποκιού και σόγιας και η αυξανόμενη ζήτηση για πετρέλαιο σόγιας για βιοντίζελ αύξησαν επίσης τις τιμές.
Οι αυξήσεις θα επηρεάσουν σοβαρά τις χώρες που εξαρτώνται από τους παραγωγούς στο εξωτερικό για τα βασικά τους είδη.
Στη Δυτική Αφρική, η τιμή των ειδών πρώτης ανάγκης είναι πάνω από 40% σε σχέση με τον μέσο όρο των τελευταίων πέντε ετών, με χώρες όπως η Νιγηρία, να βιώνουν τον πληθωρισμό των τροφίμων κατά 23%, το υψηλότερο επίπεδο της 15ετίας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ.
Το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ προειδοποίησε επίσης για ευάλωτες χώρες, που αντιμετωπίζουν αυξημένες τιμές, συμπεριλαμβανομένου του Λιβάνου, όπου ο πληθωρισμός στα τρόφιμα αυξήθηκε στο 400% πέρυσι λόγω της νομισματικής κρίσης, της πανδημίας και των συνεπειών της έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού.
Ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων στον Λίβανο εξακολουθεί να υπερβαίνει το 200%. Χώρες όπως η Συρία και το Σουδάν αγωνίζονται επίσης με τον πληθωρισμό των τροφίμων να ανέρχεται άνω του 200%, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων του ΟΗΕ.
Με πληροφορίες του Bloomberg
lifo.gr