Πλείστες αντιδράσεις προκαλεί ήδη το εργασιακό νομοσχέδιο, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, χθες Τρίτη 8 Ιουνίου. Και μπορεί η ψήφιση του νομοσχεδίου Χατζηδάκη να αναμένεται στις 17 Ιουνίου, ωστόσο ήδη το πολιτικό θερμόμετρο έχει ανέβει στα ύψη, εντός και εκτός κοινοβουλίου.
Καταθέτει αίτημα για ονομαστική ο ΣΥΡΙΖΑ
Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ διασταυρώνουν ήδη τα ξίφη τους, με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη να δίνει από χθες μια πρόγευση της γραμμής που θα ακολουθήσει η Νέα Δημοκρατία εντός της Βουλής, παρά τις επι μέρους διαφωνίες βουλευτών της πλειοψηφίας. Για την αξιωματική αντιπολίτευση το νομοσχέδιο αυτό θεωρείται η «μητέρα των μαχών» και θεωρείται βέβαιο πως θα κατατεθεί αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για μια σειρά που συγκεντρώνουν σφοδρή κριτική.
Βγαίνει μπροστά για τις «φιλεργατικές» ρυθμίσεις ο Χατζηδάκης
Αλλά και η κυβέρνηση, δια του κ. Χατζηδάκη αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αιτηθεί ονομαστική ψηφοφορία επί άρθρων που τα θεωρεί «φιλεργατικά», όπως αυτά για την άδεια πατρότητας, τη γονική άδεια, αλλά και για τα μέτρα κατά της σεξουαλικής παρενόχλησης στους χώρους εργασίας. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο υπουργός Εργασίας:
«Αυτά είναι τα μέτρα του νομοσχεδίου για την Προστασία της Εργασίας για την ισορροπία επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής που ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταψηφίσει με οργή και αγανάκτηση! Άδεια πατρότητας 14 ημερών. Γονική άδεια 2 μήνες και για τους 2 γονείς πληρωμένη από ΟΑΕΔ. Άδεια φροντιστή 5 ημέρες. Ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών. Απαγόρευση απόλυσης πατέρα για 6 μήνες από τη γέννηση του κάθε παιδιού του. Τι θα πουν στους εργαζομένους τους οποίους δήθεν υποστηρίζουν;»
Στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ οκτάωρο και υπερωρίες
Στον κ. Χατζηδάκη απάντησε με σκωπτικό τρόπο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος χαρακτήρισε τον υπουργό «τηλεπωλητή απλήρωτων 10ωρων». «Ο κ. Χατζηδάκης το τελευταίο διάστημα έχει ανοίξει μια νέα πόρτα στην καριέρα του: αυτή του τηλεπωλητή. Εμφανίζεται παντού χωρίς αντίλογο, για να μας "πουλήσει" τα απλήρωτα 10ωρα. Με επιχείρημα ότι έτσι ένας εργαζόμενος-γονιός θα έχει παραπάνω χρόνο με την οικογένειά του», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και συνέχισε διερωτώμενος:
«Αλήθεια κ. Χατζηδάκη η κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας σε μια σειρά από κλάδους θα φέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους εργαζόμενους; Η νομοθέτηση για πρώτη φορά του σπαστού ωραρίου στην μερική απασχόληση θα φέρει περισσότερο ελεύθερο χρόνο στους εργαζόμενους; Το μόνο που θέλει να κάνει ο κ. Χατζηδάκης με το νομοσχέδιο είναι να νομιμοποιήσει τα απλήρωτα 10ωρα και να βάλει πλάτη στους εργοδότες που δεν επιθυμούν κανόνες και έλεγχο. Όπως π.χ. οι τράπεζες στις οποίες το κόμμα του χρωστάει 340 εκατ».
«Αυτό που χρειάζεται ο κόσμος της εργασίας είναι η αύξηση στον κατώτατο μισθό, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και αποτελεσματικό ελεγκτικό μηχανισμό κόντρα στην εργοδοτική ανομία. Με αυτό το πλαίσιο θα δώσουμε την απεργιακή μάχη και με αυτό το πλαίσιο θα ανατρέψουμε την κυβερνητική πολιτική», κατέληξε ο κ. Ηλιόπουλος.
Γεννηματά: Το νομοσχέδιο καταργεί εργασιακά δικαιώματα
Και η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, τάχθηκε κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, καταγγέλλοντας κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων. «Έρχεται το εργασιακό νομοσχέδιο, που έφτασε στη Βουλή, χειρότερο από ό,τι ξεκίνησε. Καταργεί εργασιακά δικαιώματα, μας επιστρέφει στην εποχή των ατομικών συμβάσεων. Αφαιρεί το δικαίωμα της συλλογικής σύμβασης για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι καταργείται το οκτάωρο», ανέφερε η κυρία Γεννηματά, λέγοντας ότι «δεν θα υπάρχει κανένας εργαζόμενος που δεν θα φοβάται για τη θέση εργασίας του, που δεν θα φοβάται μην βρεθεί στο φάσμα της ανεργίας, που θα μπορέσει να διεκδικήσει κάτι διαφορετικό από αυτό που θα απαιτεί ο εργοδότης του», σημείωσε η κ. Γεννηματά.
Κριτική από ΚΚΕ, ΜέΡΑ25 και Ελληνική Λύση
Δεδομένη θεωρείται άρνηση του ΚΚΕ, με τον ειδικό αγορητή του κόμματος στη Βουλή, την Τρίτη, να καταγγέλλει ότι πως πρόκειται για νομοσχέδιο «που γυρίζει στις συνθήκες ζωής και εργασίας του 19ου αιώνα».
Είναι ζωτικής σημασίας να μην γίνει νόμος του κράτους αυτό το τερατούργημα σε βάρος των εργασιακών δικαιωμάτων που έχουν απομείνει, είπε η ειδική αγορήτρια του ΜέΡΑ25 Μαρία Απατζίδη και προειδοποίησε ότι θα επιδεινωθεί η ζωή χιλιάδων εργαζομένων.
Το νομοσχέδιο εκθέτει τους εργαζόμενους στις ορέξεις των εργοδοτών, κατήγγειλε η ειδική αγορήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου που προειδοποίησε ότι οι παγίδες σε βάρος των εργαζομένων είναι πολλές, ανοίγει ο δρόμος για μαζικές απολύσεις, οδηγείται σε μείωση το εισόδημα των εργαζομένων. Κατήγγειλε ότι εισάγονται ευελιξίες δήθεν υπέρ του εργαζομένων αλλά στην πραγματικότητα εισάγονται νέες διατάξεις απορρύθμισης.
Κραδασμοί και εντός ΝΔ
Πάντως, παρά την προσπάθεια του υπουργού να αναδείξει τις «φιλεργατικές» πτυχές του νομοσχεδίου, δεν λείπουν οι αντιδράσεις και από βουλευτές της πλειοψηφίας, όπως τα όσα είπε η Άννα Ευθυμίου, η οποία εξέφρασε τις αντιρρήσεις της στο άρθρο για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, αλλά και για το θέμα των απολύσεων. «Το ένα είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Γνωρίζουμε όλοι εμείς, που ασχολούμαστε εμπράκτως με το εργατικό δίκαιο, ότι δεν υπάρχει σχέση ισοτιμίας μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου. Υπάρχει σχέση εξάρτησης. Άρα, σε τυχόν κακόβουλες προθέσεις εργοδοτών, εμείς θα πρέπει να βάλουμε εκείνα τα εχέγγυα που να πούμε ότι ναι η διάταξη αυτή πρέπει να λειτουργήσει υπέρ των εργαζομένων. Κάτι ακόμα, πολύ σοβαρό είναι ότι δεν πρέπει να δώσουμε τη δυνατότητα στην απελευθέρωση των ατομικών συμβάσεων, δεν το δίνει το νομοσχέδιο, να μην το δώσουμε έναντι μιας βασικής αρχής, της αρχής της συλλογικότητας και της λογικής διαπραγμάτευσης», είπε σχετικά με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Ως προς το θέμα των απολύσεων η κ. Ευθυμίου – που σημειωτέο έχει την ιδιότητα της εργατολόγου-, επεσήμανε: «Ως προς το δικαίωμα της επιλογής μεταξύ απόλυσης, καταγγελίας και ακυρότητας της σύμβασης εργασίας ή το δικαίωμα να επιλέξω πρόσθετη αποζημίωση, απλά θέλω να πω ότι είναι θεμελιώδες εργασιακό δικαίωμα και θεμελιώδης λίθος του εργασιακού δικαίου, η επαναπρόσληψη. Τι θέλουμε δηλαδή σε έναν εργαζόμενο; Να του δώσουμε τη δυνατότητα να επαναπροσληφθεί. Άρα, εκεί θα πρέπει να προσέξουμε πραγματικά, έναντι κάποιας πρόσθετης αποζημίωσης, να μην καταστρατηγηθεί αυτό το δικαίωμα, να το προσέξουμε με κάποιες ασφαλιστικές δικλίδες. Ποιες θα είναι αυτές; Η δικιά μου πρόταση είναι να γίνεται με αίτημα μόνο του εργαζόμενου και όχι του εργοδότη».