23 Ιουν 2021

Στο τραπέζι και τρίτη δόση του εμβολίου: Από τι θα εξαρτηθεί - Οι εκτιμήσεις των ειδικών για την ινδική μετάλλαξη


Στο επίκεντρο των ειδικών και της κυβέρνησης βρίσκεται πλέον το ζήτημα με το εάν θα απαιτηθεί και πότε η τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό. Βασική αιτία, η εξάπλωση των μεταλλάξεων και ειδικότερα της ινδικής μετάλλαξης Δέλτα, που ήδη έχει επικρατήσει στο..

Ηνωμένο Βασίλειο και εντείνει την ανησυχία για τη μετάδοσή της σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία ενός τέταρτου κύματος επιδημίας. Οι μελέτες που εξελίσσονται είναι αυτές που θα καθορίσουν το πότε θα χρειαστεί επανεμβολιασμός, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά στη χθεσινή ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Φαίνεται πάντως ότι η ανοσία με τις δύο δόσεις των εμβολίων κρατάει περισσότερο από αυτό που υπήρχε η αρχική εκτίμηση.

"Ο επιφανής ερευνητής με αντικείμενο κυρίως τα εμβόλια Covid και όχι μόνο, ο Σερ Άντριου Πόλαρντ, ήταν εξαιρετικά αισιόδοξος σχετικά με την ανάγκη χορήγησης τρίτης δόσης που τόσο απασχολεί το κοινό. Κατά την εκτίμησή του, η ανοσία από τις δυο δόσεις είναι ισχυρή και με μεγαλύτερη ανοσιακή διάρκεια από ότι υπέθεταν αρχικά. Πιθανώς σε αυτό να συντελεί και η αναμνηστικού τύπου διέγερση του ανοσοποιητικού που γίνεται από την κυκλοφορία του ιού στην κοινότητα", είπε χαρακτηριστικά.

Επί του παρόντος, η προσοχή στρέφεται στο να ολοκληρώνεται το πρόγραμμα του εμβολιασμού με τις δύο δόσεις.

"Η εμφάνιση της μετάλλαξης Δ του ιού που επικρατεί σήμερα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με την αυξημένη μεταδοτικότητα, δημιουργεί οπωσδήποτε μία ανησυχία για τη μετάδοσή της σε γειτονικές χώρες και τη δημιουργία ενός τέταρτου κύματος επιδημίας. Όμως, θα πρέπει να τονιστεί ότι η ένταση αυτού του κύματος, εάν υπάρξει και στη χώρα μας, θα είναι ηπιότερη ως προς τις νοσηλείες και τους θανάτους και θα αφορά μόνο στους ανεμβολίαστους. Ο εμβολιασμός με δύο δόσεις, το πρόγραμμα δηλαδή στο οποίο έχει επιμείνει η χώρα μας, αποτελεί τη σημαντικότερη ασπίδα προστασίας", τόνισε η κ. Θεοδωρίδου.

Όπως διαπιστώθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από μελέτες σε περισσότερα από 12.000 άτομα εμβολιασμένα με δύο δόσεις, η προστασία από το ινδικό στέλεχος με το εμβόλιο της Pfizer ήταν στη δεύτερη δόση της τάξεως του 86% και με το εμβόλιο της AstraZeneca περίπου στο 66%.


Η χορήγηση δύο διαφορετικών τύπων εμβολίων είναι ακόμη υπό μελέτη.


Πάντως χθες και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προϊδέασε για το τι θα συμβεί λέγοντας μεταξύ άλλων: "Εχουμε επαρκή εμβόλια πια και για τον χειμώνα, για το επόμενο έτος, σε περίπτωση που φαίνεται αρκετά πιθανό να χρειαστεί μία επιπλέον ενισχυτική δόση για όλο τον πληθυσμό μας".