22 Ιουν 2021

Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης ετοιμάζει «καυτό» Ιούλιο


Μαρίνα Αλεξανδρή

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να κλείσει εκκρεμότητες, πριν κλείσει το καλοκαίρι. Κι αυτό σημαίνει ψήφιση από την Βουλή τουλάχιστον δύο ακόμη νομοσχεδίων υψηλής πολιτικής και κοινωνικής φόρτισης  (αντίστοιχης με εκείνη του εργασιακού), σημαίνει, επίσης, πλην θεαματικού απροόπτου, παραπομπή...

του Νίκου Παππά από την προανακριτική για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, και σημαίνει ακόμη εσωκομματική αναμέτρηση με τον Αντώνη Σαμαρά (κι ενδεχομένως όχι μόνον) με την ψήφιση των τριών εφαρμοστικών Μνημονίων της συμφωνίας των Πρεσπών.

Στο πλαίσιο αυτό, στο υπουργικό συμβούλιο αυτής της εβδομάδας θα εισαχθούν προς συζήτηση δύο «θερμά» νομοσχέδια, εκείνο που αφορά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση με τον ιδιωτικό πυλώνα στην επικουρική ασφάλιση και εκείνο της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών, ενώ έως το τέλος Ιουλίου και λίγο πριν κλείσει η Ολομέλεια αναμένεται τελικά, να έρθουν στην Βουλή και τα τρία Μνημόνια των Πρεσπών.

Ο σχεδιασμός του Μαξίμου βασίζεται σε δύο άξονες. Στόχος είναι αφενός να απορροφηθούν οι κοινωνικοί και πολιτικοί κραδασμοί στην θερινή ανάπαυλα του Αυγούστου και, αφετέρου, να μπει η κυβέρνηση στο φθινόπωρο με αφήγημα επανεκκίνησης –το αφήγημα τόσο της «οριστικής εξόδου» από την πανδημία όσο και της «νέας ευημερίας» μέσα από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης. Πρόκειται για έναν σχεδιασμό που, συν τοις άλλοις, δίνει στον Κυριάκο Μητσοτάκη ανοιχτό πεδίο και για πολιτικές αποφάσεις, είτε πρόκειται για ανασχηματισμό, είτε ακόμη και για πρόωρες κάλπες, παρ’ ότι μέχρι στιγμής κυβερνητικές πηγές επιμένουν κατηγορηματικά, πως εκλογικός σχεδιασμός δεν υφίσταται.

Αυτό δεν σημαίνει, πως η κυβέρνηση δεν αναλαμβάνει κόστος και ρίσκο, ούτε πως θα αποφύγει τις συγκρούσεις – ήτοι, ο Ιούλιος θα είναι πολιτικά θερμός.

Το νομοσχέδιο για την επικουρική ασφάλιση θα δοκιμάσει ξανά τις διαχωριστικές γραμμές της σύγκρουσης «προόδου» και «συντήρησης», με την κυβέρνηση να επιμένει να δίνει προοδευτικό πρόσημο στα «μεταρρυθμιστικά» της εγχειρήματα. Σε επίπεδο κοινωνίας, στα θετικά για το κυβερνητικό στρατόπεδο είναι, πως οι αλλαγές δεν αφορούν νυν συνταξιούχους και ασφαλισμένους, αλλά όσους μπουν στην αγορά εργασίας από το 2022 και, σε εθελοντική βάση, τους εργαζόμενους έως 35 ετών. Ο ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο έχει ήδη διαμηνύσει, ότι θα δώσει και πάλι σκληρή μάχη εντός και εκτός Βουλής, ενώ στους δρόμους θα βρεθούν ξανά και τα συνδικάτα.

Συγκρουσιακό είναι το κλίμα και στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση εκπαιδευτικών και σχολικών μονάδων. Οι κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών θεωρούνται δεδομένες, όμως η κυβέρνηση δεν ανησυχεί, διότι θα γίνουν σε νεκρό χρόνο, δηλαδή με τα σχολεία κλειστά για διακοπές. Αυτός, άλλωστε, είναι κι ένας από τους βασικούς λόγους που αποφασίστηκε, το νομοσχέδιο να προχωρήσει τώρα, προκειμένου να μην υπάρχουν απεργίες στην διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Με βάση τον ισχύοντα σχεδιασμό, και τα δύο νομοσχέδια θα έρθουν προς ψήφιση στην Βουλή έως το τέλος Ιουλίου, ενώ στο ίδιο διάστημα προγραμματίζεται και η κατάθεση (μετά από δύο χρόνια καθυστερήσεων) των τριών εφαρμοστικών Μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Εκεί είναι δεδομένη η διαφοροποίηση του Αντώνη Σαμαρά. Ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα τα ψηφίσει και είναι ανοιχτό πολιτικό ερώτημα, το εάν, πόσοι και ποιοί άλλοι κυβερνητικοί βουλευτές θα τον ακολουθήσουν. Τόσο η αριθμητική, όσο και η ποιοτική απάντηση στο συγκεκριμένο ερώτημα θα αποτελέσουν σημαντικό δείκτη για την περαιτέρω ευχέρεια πολιτικών κινήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη.


ΠΗΓΗ: tvxs.gr