11 Ιουν 2021

Σπ. Καραβάς: Η άμεση προτεραιότητα για τον Πευκιά είναι ένα σύγχρονο δίκτυο άρδευσης και πυρόσβεσης και όχι η αισθητική αναβάθμιση

 

Η χρηματοδότηση των οκτακοσίων χιλιάδων ευρώ για τον Πευκιά μας, που όλοι σε αυτόν μεγαλώνουμε, αθλούμαστε και διασκεδάζουμε, έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά χρηματοδοτήσεων και έργων της περιφέρειας στον δήμο μας τον τελευταίο καιρό, τις οποίες χαιρετίζουμε με ικανοποίηση. Γύρω από το έργο αυτό έχει στηθεί από την δημοτική αρχή ένα επικοινωνιακό γαϊτανάκι άνευ προηγουμένου.

   Η άμεση προτεραιότητα για τον Πευκιά μας είναι..

ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό δίκτυο άρδευσης και πυρόσβεσης, παρά οι οποιεσδήποτε αισθητικές παρεμβάσεις “ακούγονται” και δεν δικαιολογούν το μέγεθος της χρηματοδότησης. Μιλάμε για αισθητικό δάσος όπου οι όποιες ανθρωπογενείς παρεμβάσεις και κατασκευές θέλουν μεγάλη προσοχή. Αλλά για άλλη μια φορά θα γίνουν έργα στον σημαντικότερο πνεύμονα της πόλης μας χωρίς αυτές να έχουν συζητηθεί ποτέ στο πλήρως απαξιωμένο δημοτικό συμβούλιο.

   Η βασικότερη όμως διαφωνία μας με την πανηγυρίζουσα δημοτική αρχή είναι ακριβώς οι προτεραιότητες που έχουμε ως δήμος και η ιεράρχηση των έργων που γίνεται, χωρίς συλλογικές αποφάσεις και δημοκρατικές διαδικασίες. Για παράδειγμα 800 χιλιάδες ευρώ κόστισε στον “Φιλόδημο” ο δρόμος για Μάρκασι της προηγούμενης δημοτικής αρχής και ένα ολόκληρο χωριό “είδε άσπρη μέρα”… 

   Με τα χρήματα αυτά θα μπορούσαμε να κατασκευάζαμε το δίκτυο για να πιούν νερό οι Μελισσιώτες από το Θροφαρί, λιμνοδεξαμενή στα Γελινιάτικα για να ποτίσει όλος ο κάμπος που στερεύει από νερό, λιμνοδεξαμενή στο Σκουπαίικο ή στα Ροζενά με το αρδευτικό νερό να είναι για εμάς πρώτη προτεραιότητα, θα μπορούσαμε να αναπλάσουμε τον κεντρικό δρόμο των Τρικάλων ως ναυαρχίδα του τουρισμού μας, να κατασκευάσουμε τη γέφυρα στο Ζαχολίτικο ποταμό (που ούτε μελέτη δεν υπάρχει ακόμα) για να να ανοίξει ο δρόμος επιτέλους για τον περιφερειακό του Δερβενίου ή να ανακατασκευάσουμε τις πλατείες στο Ξυλόκαστρο και στο Δερβένι, που ακόμα δεν έχουμε συζητήσει ούτε καν τις μελέτες αυτών ως αρχιτεκτονική πρόταση.

Θα μπορούσαμε να αντικαταστήσουμε κάποιες από τις υπολοιπόμενες 5000 λάμπες επί συνόλου 7000 του οδοφωτισμού με λάμπες τεχνολογίας led γλιτώνοντας το δάνειο των 4 εκατ ευρώ που κυοφορείται και χρήματα από τα ταμεία του δήμου κάθε μήνα προς τη ΔΕΗ…

   Πολλά μπορούσαμε να κάνουμε με τα χρήματα αυτά. Προφανώς είναι θέμα προτεραιοτήτων και δημοκρατικών και συλλογικών διαδικασιών που δεν αφορούν καθόλου αυτήν την δημοτική αρχή. Και κυρίως πως αντιλαμβάνεσαι την έννοια της ισόρροπης ανάπτυξης στον δήμο μας, ανάμεσα στην Ευρωστίνη και το Ξυλόκαστρο, τα χωριά και την πόλη μας.

   Τουλάχιστον πιάνουν τόπο οι σύμβουλοι και οι επικοινωνιολόγοι που πληρώνουμε όλοι εμείς για να παρουσιάζουν ωραιοποιημένη την εικόνα μιας πολυέξοδης, αυτάρεσκης και αλαζονικής δημοτικής αρχής ως τώρα.