8 Ιουν 2021

Ημέρα Περιβάλοντος: 47 χρόνια ηχηρών δηλώσεων και δράσεων που μεταθέσαμε στο αύριο που ίσως να μην έλθει ποτέ


 Του Δημήτρη Πειρουνάκη

5 Ιουνίου 2021. Πέρασαν λοιπόν 47 χρόνια από τον πρώτο εορτασμό.  Ημέρα Περιβάλλοντος. Η ημέρα των ηχηρων δηλώσεων, η ημέρα της προβολής εταιρειών, της προβολής πράσινων πολιτικών και δράσεων οικολογικής ευαισθητοποίησης. 

"Ας είναι η σημερινή μέρα η αρχή μιας δεκαετίας..

κατά την οποία θα συμφιλιωθούμε με τη φύση και θα εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους", τονίζει σε μήνυμα του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συμπληρώνοντας πως "για καλή μας τύχη η Γη είναι ανθεκτική άλλα χρειάζεται και τη βοήθεια μας". 

Ημέρα συστράτευσης λοιπόν και συλλογισμού. Και οι δράσεις; Από αύριο. Όλα τα αφήσαμε για το αύριο που ίσως να μην έρθει ποτέ. 

Το 2020 ανακηρύχθηκε ως το θερμότερο έτος της τελευταίας δεκαετίας. Πυρκαγιές κατέστρεψαν πάνω από 100 εκατομμύρια στρέμματα στην Αυστραλία, πάνω από 28 εκατομμύρια στη Σιβηρία, ενώ χάθηκε το 25% του τελευταίου "πνεύμονα" του πλανήτη μας, του Αμαζονίου. 

Στην Ελλάδα πριν μερικές μέρες χάθηκαν πάνω από 52000 στρέμματα παρθένου δάσους στα Γεράνεια Όρη Κορινθίας. 

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα εντάθηκαν σημαντικά παγκοσμίως ενώ το φαινόμενο της κλιματικής μετανάστευσης αποτελεί πλέον γεγονός. 

Η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας και η καταστροφή φυσικών οικοτόπων ευνοούν την εμφάνιση και εξάπλωση νόσων οι οποίες προέρχονται από την άγρια πανίδα. 

Από το 2020 έως σήμερα η ανθρωπότητα βρίσκεται σε καθεστώς υγειονομικής κρίσης με εκατομμύρια νεκρούς παγκοσμίως και με σημαντικές επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο άλλα και την ψυχική υγεία δισεκατομμυρίων συνανθρώπων μας. 

Και αν ακόμα δεν είναι πλήρως γνωστά τα αίτια εμφάνισης του covid19, σίγουρα αποτελεί μια ευκαιρία και ένα μήνυμα για το μέλλον μας. 

Το υπάρχον οικονομικό μοντέλο ανάπτυξης που βασίζεται στην καύση ορυκτών καυσίμων έχει αποτύχει. Θα πρέπει να επιδιώξουμε τη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα από ένα περισσότερο ισορροπημένο και πράσινο οικονομικό μοντέλο, το οποίο θα βασίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. 

Και αν το Green deal της Ευρώπης για το 2050 δίνει μια αισιόδοξη νότα, αυτη η κίνηση από μόνη της δεν είναι αρκετη. Δεν μπορούμε να μιλάμε για κλιματική προσαρμογη χωρις τη συμμετοχή των μεγαλύτερων ρυπαντών. Δεν γίνεται στην Ευρώπη να συζητουμε για αειφόρο ανάπτυξη τη στιγμή που διοχετεύουμε στην Αφρική τα επικίνδυνα και ρυπογόνα απόβλητα του Δυτικού Κόσμου.

Αειφόρος ανάπτυξη σημαίνει "ανάπτυξη που θα ικανοποιεί τις ανάγκες του παρόντος χωρίς να διακυβευει την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να ικανοποιήσουν τις δικές τους ανάγκες". 

Δεν μπορούμε να αναφερόμαστε στην Ελλάδα για στροφή στην πράσινη ανάπτυξη τη στιγμή που στους μπλε κάδους ανακύκλωσης πάνω από το 50% είναι σύμμεικτα απόβλητα. 

Μπορουμε όμως και πρέπει να μιλάμε για έλλειψη περιβαλλοντικής παιδείας. Και πως μπορεί να αναπτυχθεί η περιβαλλοντική παιδεία όταν μέσα στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δεν υπάρχει τακτικό μάθημα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης; 

Αυτός πρέπει να ειναι ο στόχος προκειμένου να ενεργοποιηθεί στο σύνολο της η κοινωνία και να υπάρξουν ουσιαστικές διαφορές. 

Λίγες ώρες πέρασαν λοιπόν από τη προχθεσινή γιορτινή ημέρα. Λίγες ώρες και από την χθεσινή. 8 Ιουνίου 2021 Παγκόσμια Ημέρα των Ωκεανών.

Ας μην μείνουμε μόνο σε αυτές. Ας συστρατευτουμε προκειμένου να πετύχουμε τα ουσιώδη, προκειμένου να μπορέσουμε να γιορτάζουμε κάθε μέρα.

Για την Ένωση Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος


Πειρουνακης Δημήτρης 

Αντιπρόεδρος Ε.Π.Π.Ε


Βουλγαροκτόνου 30, Κτίριο Οικονομικής Υπηρεσίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

ΤΚ 11472, Αθήνα

Email:     dpeirounakis@eppe.gr

Mobile:.  6944836333