6 Μαΐ 2021

Επιστρεπτέα προκαταβολή / Κουπόνια αντί ρευστού από την κυβέρνηση


Γιάννης Αγουρίδης

Χωρίς ουσιαστική στήριξη, οι επιχειρήσεις θα μοιραστούν το αντίδωρο που... θα τους προσφέρει η κυβέρνηση, ενώ θα χάνουν το κούρεμα 50% των κρατικών δανείων

Με πενιχρά μέσα προσπαθεί να καλύψει τις απώλειες της επιστρεπτέας προκαταβολής η κυβέρνηση. Το συγκεκριμένο μέτρο παύει να ισχύει, εφόσον ολοκληρωθεί και ο έβδομος κύκλος, ενώ θα έρθει να τον αντικαταστήσει το μέτρο των «κουπονιών».

Η μικρή ενίσχυση θα υπολογιστεί, ως ποσοστό των πάγιων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 και δεν έχουν καλυφθεί από τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί από το κράτος.

Αυτό θα προσδιοριστεί, αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων με βάση τον διαθέσιμο προϋπολογισμό του προγράμματος, ο οποίος και υπολογίζεται μόλις στα 500 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ποσό αντιστοιχεί μόλις στο 5% των επιστρεπτέων προκαταβολών, κάτι το οποίο δείχνει, ότι η Ν.Δ. δεν θέλει να στηρίξει ουσιαστικά τις επιχειρήσεις, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς, ότι μόνο τα «κορωνοχρέη» των επιχειρήσεων ξεπερνούν τα 20 δισ. ευρώ.


Μικρή ωφέλεια

Ουσιαστικά οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν με «κουπόνια», που θα λάβουν από το κράτος, τους φόρους του 2021, όπως τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης, τον ΕΝΦΙΑ ή και τον ΦΠΑ καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές.

Οι επιχειρήσεις αυτές, μέσω του προγράμματος επιδότησης των πάγιων δαπανών, θα λάβουν ένα… πιστωτικό, το οποίο θα αντιστοιχεί στο σύνολο των πάγιων δαπανών της επιχείρησης μέσα στο 2020, οι οποίες όμως δεν καλύφθηκαν από τις ενισχύσεις, που δόθηκαν μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Το μέτρο θα αφορά επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο. Η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει, το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.


Ποιους αφορά και τι χάνουν

Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά επιχειρήσεις που είδαν το 2020 τον τζίρο τους να μειώνεται τουλάχιστον 30%, έχουν λάβει ενισχύσεις στο πλαίσιο των τριών πρώτων κύκλων επιστρεπτέας προκαταβολής και δικαιούνται «κούρεμα» 50% στο ποσό των κρατικών δανείων.

Οι επιχειρήσεις αυτές θα λάβουν ένα πιστωτικό κουπόνι για συμψηφισμό με κάθε μορφής νέα φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση αξίας ίσης με το 35% των ενισχύσεων που έχουν λάβει από τους τρεις πρώτους κύκλους της επιστρεπτέας.

Όμως, αν μια επιχείρηση που θα αποφασίσει να λάβει το 35% των ενισχύσεων που εισέπραξε από την πρώτη, τη δεύτερη και την τρίτη επιστρεπτέα προκαταβολή, θα «χάσει» το κούρεμα 50% των κρατικών δανείων που έλαβε, αλλά θα έχει εξοφλήσει φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Εφόσον λάβει την έξτρα ενίσχυση, θα πρέπει να αποπληρώσει το 100% της επιστρεπτέας των τριών πρώτων κύκλων σε 60 μηνιαίες δόσεις, με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιανουαρίου 2022.


Επιλέξιμες επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις που θα είναι επιλέξιμες θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα εξής:

- Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.

- Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

- Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.

- Να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.

- Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς και όχι σ’ αυτό της πτώσης τζίρου.


Δαπάνες

Ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα και χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.


avgi.gr