Παραβίαση των συλλογικών συμβάσεων με... πρωτοβουλία των ίδιων των εργαζομένων προανήγγειλε ο Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος βάπτισε «εργασιακή ευελιξία» το σπάσιμο του οκταώρου.
Ο υπουργός Εργασίας βρέθηκε το πρωί στον ΣΚΑΪ και σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει τις μεσαιωνικές αλλαγές που φέρνει στην αγορά εργασίας, στις οποίες περιλαμβάνεται δεκάωρη εργασία, αλλά και αύξηση απλήρωτων υπερωριών, έκανε λόγο για «διευθέτηση του χρόνου εργασίας για ορισμένες περιόδους του χρόνου, που οι επιχειρήσεις μπορεί να έχουν αυξημένες ανάγκες, να μπορεί να πηγαίνει κανείς μέχρι τις 10 ώρες εργασίας».
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα ο Κ. Χατζηδάκης φρόντισε να ενημερώσει, ότι οι αλλαγές αυτές γίνονται για το… καλό μας, καθώς η αλλαγή του ωραρίου μπορεί να γίνεται και μετά από αίτημα του εργαζόμενου.
Θυμό, πάντως, προκαλεί και το παράδειγμα που διάλεξε ο υπουργός, φανερώνοντας ότι μάλλον δεν έχει εικόνα για τις πραγματικές εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στην αγορά.
«Δηλαδή, αν εγώ δουλεύω στο αεροδρόμιο της Ρόδου και θέλω τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο να πάω να μαζέψω ελιές. Δουλεύω οκτώ ώρες. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να μαζέψω ελιές πρέπει να πάρω άδεια άνευ αποδοχών. Άνευ αποδοχών. Τι λέμε εμείς. Αν θες εσύ που έχει το πρόβλημα αυτό, μπορείς να συμφωνήσεις με τον εργοδότη σου, να δουλεύεις παραπάνω ώρες το καλοκαίρι και το χειμώνα να πας να μαζέψεις τις ελιές σου αλλά όχι με άδεια άνευ αποδοχών αλλά πληρωμένη. Δηλαδή ενώ σήμερα μειώνεται το εισόδημά σου με το αυριανό καθεστώς αλλάζει αυτό. Εμείς λέμε να γίνεται με αίτημα του εργαζομένου», δήλωσε χαρακτηριστικά.
«Εμείς δίνουμε τη δυνατότητα στον ίδιο εργαζόμενο, αν το θέλει, κατόπιν αιτήματός του, να ισχύσει αυτή η ρύθμιση για τον ίδιο. Δίνουμε μεγαλύτερη ευελιξία στον εργαζόμενο, χωρίς να μειώνουμε το εισόδημά του. Για παράδειγμα ένας φοιτητής που δουλεύει και μπορεί να δίνει εξετάσεις, μπορεί να κανονίσει αντί να πάρει άδεια άνευ αποδοχών, να πάρει άδεια μετ’ αποδοχών, να δώσει τα εξετάσεις του και σε αντιστάθμισα να δουλέψει μερικές ώρες παραπάνω τις άλλες μέρες» πρόσθεσε.
Φρόντισε, τέλος, να κάνει και παρατηρήσεις για την κριτική που γίνεται επισημαίνοντας «γίνεται μια συζήτηση για ένα άρθρο του νομοσχεδίου αγνοώντας την ίδια στιγμή όλο το νομοσχέδιο. Το νομοσχέδιο έρχεται να απαντήσει σε πραγματικές ανάγκες και να τροποποιήσει την εργασιακή νομοθεσία, η οποία σε μεγάλη κλίμακα ισχύει από το 1982. Από τότε έχουν περάσει 40 περίπου χρόνια, έχει μπει στη ζωή μας η τηλεργασία, το ίντερνετ κλπ. Πρέπει να απαντήσουμε σε θέματα που θέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι. Για παράδειγμα, πρέπει να αντιμετωπίσουμε τη μαύρη και την υποδηλωμένη εργασία, πρέπει να βρούμε μια μέθοδο όταν ο άλλος πάει στη δουλειά του και φεύγει από αυτή αν δουλεύει 10 ώρες με υπερωρίες να δηλώνονται και οι υπερωρίες».
«Μη διανοηθεί να φέρει αυτό το έκτρωμα στη Βουλή»
Όπως ήταν αναμενόμενο οι δηλώσεις Χατζηδάκη προκάλεσαν την οργισμένη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να επισημαίνει, ότι ο κ. Μητσοτάκης και η κυβέρνηση κηρύσσουν πόλεμο στους εργαζόμενους. Καλεί, ακόμη, τον υπουργό Εργασίας να μην φέρει αυτό το «νομοθετικό έκτρωμα» στη Βουλή.
Η ανακοίνωση
Ο κ. Χατζηδάκης επιβεβαίωσε με τις σημερινές του δηλώσεις στον ΣΚΑΪ ότι το νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για τις εργασιακές σχέσεις καταργεί το 8ωρο, θεσπίζει δεκάωρη εργασία με απλήρωτες τις υπερωρίες και με ατομικές συμβάσεις, ώστε ο εργαζόμενος να είναι πλήρως αποδυναμωμένος και να υποχρεώνεται να αποδεχτεί τους όρους του εργοδότη υπό την απειλή απόλυσης.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη κηρύττει πόλεμο στους εργαζόμενους με ευκαιρία την πανδημία. Βαφτίζει τον εργασιακό Μεσαίωνα «εκσυγχρονισμό της εργασιακής νομοθεσίας» και προωθεί την απλήρωτη εργασία, το ωράριο «λάστιχο» και τη μείωση αποδοχών μέσα από τις απλήρωτες υπερωρίες.
Αν κάποιος στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη είχε εργαστεί κανονικά έστω και μία μέρα στη ζωή του, δεν θα τολμούσε καν να ψελλίσει αυτά τα αίσχη.
Προειδοποιούμε τον κ. Μητσοτάκη, μην διανοηθεί να φέρει αυτό το νομοθετικό έκτρωμα στη Βουλή. Όσο για τον κ. Χατζηδάκη, του προτείνουμε να πάρει άδεια από το Υπουργείο του και να πάει να μαζέψει ελιές, όπως με θράσος διαφημίζει δήθεν προς το συμφέρον των εργαζομένων.
Ξεχωριστή ανακοίνωση εξέδωσε η τομεάρχης Εργασίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατηγορώντας τον Κ. Χατζηδάκη ότι «υποτιμά τη νοημοσύνη των εργαζομένων, ισχυριζόμενος ότι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομικές συμβάσεις είναι πρός όφελός τους».
«Προφανώς, στη νεοφιλελεύθερη αντίληψη του Υπουργού Εργασίας, ο εργοδότης και ο εργαζόμενος είναι ισότιμοι, κάθε έννοια ρύθμισης και συλλογικής διαπραγμάτευσης είναι αχρείαστη και η εργασιακή ζούγκλα της φθηνής και ελαστικής εργασίας χωρίς κανόνες, δικαιώματα και συνδικαλιστικές ελευθερίες είναι το “αφήγημα” της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την κοινωνία του 21ου αιώνα!» δηλώνει και προσθέτει: «η κυβέρνηση θα λάβει τη δυναμική απάντηση του κόσμου της εργασίας εάν αποτολμήσει να φέρει αυτές τις αντικοινωνικές ρυθμίσεις στη Βουλή. Εμείς, από την πλευρά μας, θα σταθούμε στο πλευρό των εργαζομένων και των νέων, των οποίων αυτή η κυβέρνηση συστηματικά υποθηκεύει τη ζωή και το μέλλον τους!».
«Εμείς προστατεύουμε τον εργαζόμενο και την εργασία, ο ΣΥΡΙΖΑ τα fake news»
Μετά τις αντιδράσεις ο υπουργός Εργασίας επιχείρησε να μαζέψει τις πρωινές του δηλώσεις, κάνοντας λόγο για fake news και επιμένοντας ότι το νομοσχέδιό του προστατεύει την εργασία.
Ο Κωστής Χατζηδάκης επανέλαβε τα άστοχα παραδείγματα αναφέροντας «αν π.χ. ένας νέος εργαζόμενος, θέλει να εργαστεί σε μια περίοδο του χρόνου λίγο περισσότερο, για να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα μια εβδομάδα παραπάνω άδεια, σε τι ενοχλεί αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ;», επιμένοντας να παρουσιάζει μια ειδυλλιακή κατάσταση στους χώρους εργασίας και συνθήκες αρμονικής συνεννόησης εργοδοτών με τους εργαζόμενούς τους.
Η απάντηση
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως παγκόσμιοι πρωταθλητές στα ψέματα, επιτίθενται με fake news φυσικά, στο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας. Επιτίθενται σε ένα νομοσχέδιο το οποίο:
* Προστατεύει τους εργαζόμενους από καταχρήσεις των εργοδοτών ως προς απλήρωτες υπερωρίες, αδήλωτη εργασία κ.λπ. με την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία θα εντοπίζει αυτόματα όλες τις αθέμιτες πρακτικές.
* Θεσπίζει για πρώτη φορά την άδεια πατρότητας, άδεια δηλαδή μετ’ αποδοχών όχι μόνο για την εργαζόμενη μητέρα, αλλά και για τον πατέρα του παιδιού.
* Στηρίζει τον θεσμό της γονικής άδειας, καθώς θα είναι επιδοτούμενη πλέον για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ και για τους δύο γονείς αντιμετωπίζοντας έτσι και ένα αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών στην εργασία.
* Εισάγει αυστηρά μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία ικανοποιώντας αιτήματα των εργαζόμενων, ιδιαίτερα μάλιστα των γυναικών.
* Κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζόμενων στην τηλεργασία, καθώς η κυβέρνηση υιοθετεί το δικαίωμα αποσύνδεσης, δηλαδή το δικαίωμα του εργαζομένου να μην απαντά σε κλήσεις και μηνύματα του εργοδότη για να προστατεύει έτσι την οικογενειακή και προσωπική του ζωή.
* Προστατεύει τα δικαιώματα των απασχολούμενων σε εταιρίες courier και delivery, με προβλέψεις τόσο για την συνδικαλιστική τους έκφραση όσο και για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόγνωσή του, καθώς τον εγκαταλείπουν και οι παλαιοί του ψηφοφόροι, αποφάσισε να κηρύξει τον «πόλεμο» στην κυβέρνηση επικαλούμενος μια ρύθμιση την οποία ο ίδιος είχε διατηρήσει σε ισχύ όσο ήταν κυβέρνηση! Είναι η διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που ισχύει εδώ και 30 χρόνια και για την οποία υπάρχει μάλιστα σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία. Και προφανώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει καταργηθεί το 8ωρο, εκτός αν το κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν το αντιλήφθηκε ούτε ο ίδιος, κρατώντας τις διατάξεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας όσο ήταν στην εξουσία. Το 8ωρο ήταν και παραμένει προφανώς κατοχυρωμένο!
Σε αυτήν την ρύθμιση, της οποίας ήδη έχει γίνει περιορισμένη χρήση στην Ελλάδα, με συμφωνίες μεταξύ εργοδοτών και συνδικάτων, προσθέτουμε ότι ο εργαζόμενος, εάν τον εξυπηρετεί, μπορεί να το ζητήσει και μόνος του από τον εργοδότη. Είναι μια ρύθμιση που μπορεί να προχωρήσει μόνο μετά από αίτημα του ίδιου του εργαζόμενου, λόγω προσωπικών ή οικογενειακών επιλογών.
Και διερωτόμαστε, αν π.χ. ένας νέος εργαζόμενος, θέλει να εργαστεί σε μια περίοδο του χρόνου λίγο περισσότερο, για να εξασφαλίσει ως αντάλλαγμα μια εβδομάδα παραπάνω άδεια, σε τι ενοχλεί αυτό τον ΣΥΡΙΖΑ; Πιστεύουν ότι μπορούν να κανονίσουν τη ρύθμιση της επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζόμενων από την Κουμουνδούρου καλύτερα από ό,τι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι;
Το νομοσχέδιο δίνει περισσότερες δυνατότητες στους εργαζομένους. Τους καλύπτει από καταχρήσεις για υπερωρίες και αδήλωτη εργασία. Προάγει την ισότητα των δύο φύλων. Και σε συνδυασμό με τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης δημιουργεί τις προϋποθέσεις για πιο πολλές δουλειές, πιο ασφαλείς και ελεύθερους εργαζόμενους, πιο παραγωγική Ελλάδα. Όσα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ για Μεσαίωνα υπενθυμίζουν απλώς ότι οι ίδιοι κατευθύνονται με την όπισθεν σε αυτήν την περίοδο.
ΠΗΓΗ: efsyn.gr