25 Μαρ 2021

Κρανίδι- Δερβενάκια: O Σταμάτης Χατζησταύρου έτρεξε 100 ιστορικά χιλιόμετρα ξετυλίγοντας την ιστορία του Αγώνα για την ελευθερία

 


Μια εξαιρετική πρωτοβουλία, αυτη του Σταμάτη Χατζησταύρου, έκανε όλους τους Ερμιονιδείς υπερήφανους  όταν σήμερα  κατόρθωσε να τρέξει  μία διαδρομή, γεμάτη συμβολισμούς για το δίκαιο του Αγώνα του Γένους μας, που μας οδήγησε στην Ελευθερία.

Ο Σταμάτης ξεκίνησε από το Κρανίδι, με ενδιάμεσους σταθμούς την Ιερά Μονή Αυγού, τα Λευκάκια, τον Άγιο Αδριανό (Κατσίγκρι), το Άργος και κατέληξε  στα Δερβενάκια. Έτρεξε 100 χιλιόμετρα ελευθερίας και τίμησε τους ήρωες της Ελληνικής Επανάστασης.

"Η πρωτοβουλία σου αυτή, αγαπητέ Σταμάτη, είναι η απτή απόδειξη, ότι η νέα γενιά είναι παρούσα και έτοιμη να παραλάβει τη σκυτάλη της συνέχειας. Να οικοδομήσει πάνω σε γερά θεμέλια, την Ελλάδα του Μέλλοντος!Αγαπητέ Σταμάτη, η εκκίνηση αυτής της διαδρομής, γίνεται από τούτα εδώ τα χώματα, στα οποία δεσπόζει η ηρωική μορφή ενός άξιου τέκνου που γεννήθηκε εδώ και έγινε οπλαρχηγός όλης της Ερμιονίδας. Ο Παπαρσένης Κρέστας, ο ήρωας! Που τιμήθηκε για τη συμβολή του στη Λευτεριά αλλά και για την ηρωική του θυσία, από την Ελληνική Πολιτεία. Ο Παπαρσένης Κρέστας, η φλογερή προσωπικότητα της εκκλησίας μας, που ευλόγησε τα όπλα και όρκισε τα παλικάρια του τόπου μας να πολεμήσουν ΄΄Για του Χριστού Την Πίστη Την Αγία και της Πατρίδος την Ελευθερία΄΄."είπε συγκινημένος ο δήμαρχος Γ. Γεωργόπουλος, προσθέτοντας πως στον  ενδιάμεσο σταθμός στην Ι.Μ. Αυγού ένας άλλος Κρανιδιώτης, ηγούμενος τότε της Μονής, ο Διονύσιος Βούλγαρης, αλλά και άλλοι μοναχοί, που ρίχτηκαν με θέρμη στον αγώνα, στο πλευρό του Παπαρσένη, βρήκαν μαρτυρικό θάνατο την ημέρα του Πάσχα, έπειτα από επίθεση των Τούρκων. Ο Διονύσης Βούλγαρης, αφού αιχμαλωτίστηκε, στη συνέχεια κρεμάστηκε στο Παλαμήδι. Η Ιερά Μονή Αυγού, πυρπολήθηκε το 1825, έπειτα από την επίθεση των στρατευμάτων του Ιμπραήμ."


Η ιστορία σε κάθε μέτρο σε κάθε χιλιόμετρο στα πόδια του Σταμάτη, στα χώματα όπου Παπαρσένης συμμετείχε στις φάσεις της Πολιορκίας του Ναυπλίου. 

Κι εκεί στο Άργος η κορύφωση με την αιώνια μνήμη του ένδοξου Αργείου αγωνιστή Δ. Τσώκρη που μαζί με άλλους γενναίους  κατέφυγαν στη Μονή Κατακεκρυμμένης (Παναγιά Πορτοκαλούσα). 

Και στο  τέλος της διαδρομής σου, τα Δερβενάκια. Ο τόπος που ο Παπαρσένης βρήκε ένδοξο θάνατο. Μάλιστα, την ημέρα που προηγήθηκε της μάχης, ο Παπαρσένης φέρεται να είπε στο Νικηταρά : ΄΄Αύριο το κεφάλι μου θα μείνει εδώ, όμως σπειρί σιτάρι δεν θα περάσει δια το Ναύπλιον΄΄. Στον Άγιο Σώστη, ο ήρωας της Ερμιονίδας και της Ελλάδας, ο δοξασμένος του Αγώνα και της Ιστορίας, Παπαρσένης Κρέστας, έπεσε ηρωικά μαχόμενος για τον ιερό σκοπό της Λευτεριάς μας.