14 Ιαν 2021

Πόσοι Έλληνες έχουν εμβολιαστεί – Πόσο ασφαλή είναι τα εμβόλια και ποιες παρενέργειες έχουν καταγραφεί


 Μέχρι σήμερα ο εμβολιασμός κατά της Covid-19 έχει κυλήσει ομαλά σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών..

Μαρία Τσολιά, η οποία συμμετείχε στην ενημέρωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για τον κορωνοϊό και την επιχείρηση εμβολιασμού στην Ελλάδα. Ανέφερε ότι από τις 16 Ιανουαρίου θα αρχίσει ο εμβολιασμός των συμπολιτών μας άνω των 85 ετών. Στη συνέχεια έδωσε απαντήσεις σε κοινές απορίες για τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού.

Μέχρι σήμερα έχουν διενεργηθεί σχεδόν 65.000 εμβολιασμοί στη χώρα μας και έχει εμβολιασθεί το 0,59% του πληθυσμού.

Η κα. Τσολιά χαρακτήρισε άριστη την εμπειρία από τα εμβολιαστικά κέντρα και πρόσθεσε ότι η διαδικασία του εμβολιασμού είναι καλά οργανωμένη ηλεκτρονικά έτσι ώστε να υπάρχει ταχύτητα, ασφάλεια, καλή καταγραφή και παρακολούθηση των δεδομένων.

«Η εμπειρία από την πορεία του εμβολιασμού μέχρι σήμερα στη χώρα μας αλλά και παγκόσμια είναι ιδιαίτερα θετική και μας κάνει να αισιοδοξούμε. Κάθε μέρα που περνάει επιβεβαιώνεται όλο και περισσότερο ότι έχουμε στα χέρια μας ένα ασφαλές εμβόλιο, ένα ισχυρό όπλο που θα μας ανοίξει το δρόμο για την έξοδο από αυτή τη δύσκολη κατάσταση και θα μας βοηθήσει να ανακτήσουμε την κανονική ζωή μας» είπε χαρακτηριστικά.

Η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας τόνισε ότι «θα πρέπει ο καθένας από εμάς που καλείται να εμβολιαστεί να ξεπεράσει τυχόν φόβους ή κάποιο δισταγμό και να μην στερήσει από τον εαυτό του και τους γύρω του την προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός».

Αναφερόμενη στην παρασκευή των εμβολίων, έκανε λόγο για τεράστιο επίτευγμα της παγκόσμιας κοινότητας και διαβεβαίωσε ότι δεν έγιναν μειώσεις στις προδιαγραφές για την έγκριση των εμβολίων από τους ρυθμιστικούς Οργανισμούς.


Οι παρενέργειες που έχουν καταγραφεί

Για τα εμβόλια mRNA, διαβεβαίωσε ότι υπήρχε γνώση και κλινική εμπειρία πολλών ετών για την ανάπτυξή τους.

Η Μαρία Τσολιά εμφανίστηκε καθησυχαστική για τις αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι είναι σπάνιες.

Υπογράμμισε ότι η εμπειρία από τα εμβόλια μέχρι σήμερα είναι ότι δεν έχει καταγραφεί ποτέ πρόβλημα υγείας που να εκδηλωθεί πολλά χρόνια μετά τον εμβολιασμό. Όπως είπε, οι ενδεχόμενες ανεπιθύμητες ενέργειες εκδηλώνονται άμεσα, έως λίγους μήνες μετά τον εμβολιασμό. Tόνισε ότι η παρακολούθηση του εμβολιασμού συνεχίζεται παγκοσμίως, καθώς εμβολιάζονται εκατομμύρια άνθρωποι και τα δεδομένα αναλύονται διαρκώς.

«Μέχρι σήμερα δεν έχουν αναφερθεί απρόσμενες, απειλητικές και πολύ σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες» σημείωσε, προσθέτοντας ότι όλα τα συμβάντα που σχετίζονται με τον εμβολιασμό εξετάζονται και καταγράφονται από την φαρμακοεπαγρύπνηση και μελετάται η συσχέτισή τους. Το ίδιο γίνεται και στη χώρα μας από τον ΕΟΦ και αναμένεται η ανάλυση των καταγεγραμμένων περιστατικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η κα. Τσολιά τόνισε ότι όσοι έχουν κοινές αλλεργίες μπορούν να κάνουν με ασφάλεια το εμβόλιο κατά της Covid-19. Επισήμανε για εκείνους που έχουν ιστορικό αλλεργιών ότι συνιστάται να συμβουλεύονται τον αλλεργιολόγο που τους παρακολουθεί. Όμως, διευκρίνισε ότι η ύπαρξη ιστορικού αλλεργίας σε εμβόλιο ή φάρμακο δεν αποτελεί αντένδειξη για τον εμβολιασμό.


Τι πρέπει να κάνουν οι έγκυες

Όσον αφορά τον εμβολιασμό ατόμων που έχουν μολυνθεί με Covid-19, ανέφερε ότι η φυσική ανοσία διαρκεί 3 έως 6 μήνες και γι’ αυτό συστήνεται τα άτομα που έχουν νοσήσει να αναβάλουν τον εμβολιασμό τους κατά 3 μήνες ώστε να έχουν άλλοι προτεραιότητα στο εμβόλιο.


Για τις εγκύους, είπε ότι ο κίνδυνος να προσβληθούν από την Covid-19 είναι χαμηλός όμως έχουν αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν πιο σοβαρά αλλά και κίνδυνο για πρόωρο τοκετό. Ανέφερε ότι κατά τις δοκιμές εμβολιάστηκαν και γυναίκες που διαπιστώθηκε μετά ότι ήταν έγκυοι.


Σημείωσε ότι δεν απαιτείται τεστ κυήσεως για να εμβολιασθεί μία γυναίκα, ούτε συστήνεται να αποφεύγεται η εγκυμοσύνη μετά τον εμβολιασμό.


Ανέφερε, επίσης, ότι δεν είναι γνωστό πώς επηρεάζει το εμβόλιο τις γυναίκες που θηλάζουν βρέφη και τα ίδια τα παιδιά τους, όμως δεν αναμένεται να έχει αρνητικά αποτελέσματα.