6 Ιαν 2021

Θεοφάνεια με ανοικτές Εκκλησίες, αγιασμό σε μπουκαλάκι και αστυνομικές περιπολίες


Κάθε τι που ζούμε εδώ και έναν χρόνο είναι πρωτόγνωρο και τα Θεοφάνεια δε θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Παρότι η κυβέρνηση είχε προαναγγείλει ότι οι Εκκλησίες θα παρέμεναν κλειστές για λόγους προστασίας της δημόσιας Υγείας, έκανε για πολλοστή φορά..

υποχώρηση υπό τις απειλές της Ιεράς Συνόδου κι έτσι σήμερα, ανήμερα των Θεοφανείων, οι ναοί σε όλη τη χώρα είναι ανοικτοί, ωστόσο οι εορτασμοί γίνονται με συγκεκριμένους περιορισμούς. Κατ’ αρχάς, οι πιστοί μπορούν να πάνε στους ναούς με την προϋπόθεση να τηρούν όλα τα μέτρα ασφαλείας. Θα φεύγουν με ένα μπουκαλάκι με αγιασμό και δε θα πραγματοποιηθούν λιτανείες πομπές, ενώ ο αρχιεπίσκοπος δεν πρόκειται να παρουσιαστεί αυτοπροσώπως για να κάνει Αγιασμό των Υδάτων, αλλά θα στείλει ιερέα.


Συνοπτικά τα μέτρα που ισχύουν είναι τα ακόλουθα


– Υποχρεωτική η χρήση μάσκας εντός των ναών


– Ενας πιστός ανά 15 τ.μ. με αποστάσεις των 2 μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων


– Μέγιστος αριθμός πιστών σε εκκλησίες τα 25 άτομα


– Μέγιστος αριθμός πιστών σε μητροπολιτικούς ναούς τα 50 άτομα


– Δεν θα γίνει λιτανεία και αγιασμός σε εξωτερικό χώρο

Η απόφαση για αποκλιμάκωση μετά από ένα ξεκίνημα εβδομάδας γεμάτο ένταση όπου η Ιερά Σύνοδος απείλησε μέχρι και με προσφυγή στο ΣτΕ ήρθε μετά το χθεσινό τετ α τετ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Και βέβαια είναι αποτέλεσμα της πολύ χλιαρής στάσης της κυβέρνησης όταν πρόκειται να τηρήσει δεσμεύσεις που αφορούν στην Εκκλησία αλλά και της διαφορετικής αντίληψης των πραγμάτων που έχει ο Ιερώνυμος συγκριτικά με άλλους Ιεράρχες που προτιμούν να τραβούν το σκοινί στα άκρα ποντάροντας στον φανατισμό των πιστών, ως μέτρο πίεσης προς την κυβέρνηση.

Σε όλες τις πόλεις οι εορτασμοί θα γίνονται με την αστυνομία να έχει «ήπια στάση», όπως η ίδια τη χαρακτήρισε, πραγματοποιώντας συνεχείς περιπολίες.