6 Ιαν 2021

ΔΕΔΑ: Απέρριψε η ΡΑΕ την αίτηση αναθεώρησης της απένταξης της Πελοποννήσου – Προσφυγή στο Διοικητικό Εφετείο


 Αρνητική έκβαση είχε η αίτηση που είχε υποβάλει η ΔΕΔΑ για την αναθεώρηση της απόφασης της ΡΑΕ να απεντάξει την Πελοποννήσο από το πρόγραμμα ανάπτυξης των δικτύων αερίου της εταιρείας, καθώς σύμφωνα..

με πληροφορίες του energypress η αίτηση απορρίφθηκε από τη Ρυθμιστική Αρχή. Έτσι, η θυγατρική της ΔΕΠΑ ακολούθησε τη νομική οδό, έχοντας ήδη προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο. Θυμίζουμε ωστόσο πως για τρείς πόλεις της Πελοποννήσου (Τρίπολη, Κόρινθος και Μεγαλόπολη) η ΡΑΕ έχει δώσει άδειες διανομής αερίου στην εταιρεία Hengas, διάδοχο της γνωστής εταιρείας Edil.  

Όπως είναι γνωστό, η εξαίρεση της Πελοποννήσου από το πρόγραμμα της ΔΕΔΑ έγινε στο πλαίσιο έγκρισης από τη ΡΑΕ του Προγράμματος Ανάπτυξης 2020-2024. Σύμφωνα με τη ΡΑΕ, τόσο για την Τρίπολη, την Κόρινθο, το Άργος, και το Ναύπλιο, που σχεδιαζόταν να τροφοδοτηθούν από τον αγωγό υψηλής πίεσης του ΔΕΣΦΑ, όσο και για την Καλαμάτα και τη Σπάρτη, που σχεδιαζόταν να τροφοδοτηθούν με LNG από τη Ρεβυθούσα, το χρονοδιάγραμμα που υποβλήθηκε από τη ΔΕΔΑ ξεπερνούσε τους 18 μήνες υπέρβασης σε σχέση με το πρώτο 5ετές πρόγραμμα. Ως συνέπεια, σύμφωνα με τον νόμο, η ΔΕΔΑ έπαυσε να αποτελεί φορέα υλοποίησης των δικτύων διανομής.

Η ΔΕΔΑ είχε υποβάλει αίτηση αναθεώρησης της απόφασης της ΡΑΕ, επισημαίνοντας ότι ο τρόπος εφαρμογής του 18μηνου κριτηρίου βασίστηκε σε ερμηνεία από την Αρχή της σχετικής νομοθετικής ρύθμισης, και όχι σε ξεκάθαρη πρόβλεψη του νόμου. Επίσης, σύμφωνα με την εταιρεία, εξωγενείς παράγοντες καθιστούσαν αναπόφευκτη την παρέλευση του 18μηνου, όπως για παράδειγμα η κατασκευή των πρόδρομων έργων για την τροφοδοσία των δικτύων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι σταθμοί εξόδου στο ΕΣΜΦΑ, από τους οποίους σχεδιάζεται να ανεφοδιάζονται τα δίκτυα σε Τρίπολη, Κόρινθο και Άργος. Επίσης, έως αυτή τη στιγμή δεν έχει ολοκληρωθεί η υποδομή truck loading στη Ρεβυθούσα, μέσω της οποίας θα ανεφοδιάζονται με LNG η Καλαμάτα και η Σπάρτη.

Εγκρίθηκε το 5ετές

Την ίδια στιγμή, η ΡΑΕ ενέκρινε το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ για την περίοδο 2021-2025. Όπως είναι γνωστό, το Πρόγραμμα αποτυπώνει τον «οδικό χάρτη» της εταιρείας για την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε 34 πόλεις της ελληνικής περιφέρειας, συνιστώντας στην τρέχουσα συγκυρία το μεγαλύτερο πανευρωπαϊκά έργο ανάπτυξης δικτύων διανομής φυσικού αερίου.

Για την υλοποίησή του, θα κατασκευαστούν συνολικά 1.860 χιλιόμετρα δικτύου διανομής φυσικού αερίου και θα γίνουν περισσότερες από 68.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακών, εμπορικών, βιομηχανικών). Έργα τα οποία «μεταφράζονται» σε επενδύσεις ύψους 270 εκατ. ευρώ.

 Όπως είναι φυσικό, η έγκριση δεν αφορά το χρονοδιάγραμμα που υπήρχε στο Πρόγραμμα 2021-2025 για την Πελοπόννησο, το οποίο ήταν ενδεικτικό και περιλαμβανόταν από τη ΔΕΔΑ υπό την αίρεση θετικής έκβασης της αίτησης αναθεώρησης ή άλλων τυχόν ενεργειών στις οποίες επρόκειτο να προβεί η εταιρεία, ασκώντας τα νόμιμα δικαιώματά της επί μεταγενέστερων πράξεων της ΡΑΕ.