29 Ιαν 2021

Σήμερα υπογράφεται η ΣΔΙΤ των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου - Ξεκινάει όμως το έργο;- Της Τζένης Σουκαρά


Υπογράφεται σήμερα, Παρασκευή 29 Ιανουαρίου, στη 1 το μεσημέρι, στα γραφεία της ΕΝΠΕ, στην Αθήνα, η ΣΔΙΤ για την κεντρική διαχείριση των απορριμμάτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, από τον περιφερειάρχη Παναγιώτη Νίκα και εκπροσώπους της ΤΕΡΝΑ, παρουσία εκπροσώπων της Περιφέρειας Πελοποννήσου και.. των υπουργείων Ενέργειας και Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Με την υπογραφή αυτή, όπως έχει τονίσει ο περιφερειάρχης, “λήγει το ζήτημα οριστικά και ξεκινά ουσιαστικά η υλοποίηση του σχεδιασμού με την κατασκευή των μονάδων και των λοιπών υποδομών”, προσθέτοντας:“Είναι σημαντικό βήμα για την Περιφέρεια, η οποία μπορεί πλέον να προχωρήσει στον σχεδιασμό για απαλλαγεί οριστικά πλέον η Πελοπόννησος από τις χωματερές. Ξεκινά ο αγώνας για την περιβαλλοντική αποκατάσταση και αναβάθμιση της Περιφέρειάς μας”.

Το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία 3 μονάδων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, στην Αρκαδία (Παλαιοχούνη), στη Λακωνία (Σκάλα) και στη Μεσσηνία (Καλλιρρόη), καθώς και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Αργολίδα (Νέα Κίος) και την Κορινθία (Σπαθοβούνι).

Κι ενώ η παραπάνω είδηση σήμερα θα δημιουργούσε την αίσθηση του τέλους ενός αγώνα πολύχρονου αλλά νικηφόρου, που έδωσε η προηγούμενη περιφερειακή αρχή του Πέτρου Τατούλη με όλες τις κυβερνήσεις που πέρασαν την τελευταία 10ετία αλλά και με τα πολιτικά παιχνίδια που παίχτηκαν στην αυτοδιοικηση της Πελοποννήσου, ερωτηματικά δημιουργούνται και πάλι σχετικά με την αίτηση ακύρωσης του ΣτΕ που είχαν υποβάλλει η κάτοικοι και η δημοτική αρχή Ευρώτα .Να σημειωθεί πως έχει γίνει η εκδίκαση της υπόθεσης αλλά δεν έχει βγει η απόφαση. 

Αναρωτιέται λοιπόν κανείς γιατί δεν περίμενε ο περιφερειάρχης και αυτή την απόφαση η οποία σε 10 ημέρες αναμενεται να βγει και υπογράφει σημερα την εγκατάσταση του εργολάβου και την έναρξη ισχύος του έργου; 

Δεν φοβάται μήπως αυτή και μόνο η υπόθεση φέρει απρόσμενα αποτελέσματα στην τροπή των πραγμάτων;

Να σημειωθεί πως μέχρι σήμερα έχουν γίνει δεκάδες προσφυγές κατά του έργου και η Περιφέρεια Πελοποννήσου τις έχει κερδίσει όλες. 

Τώρα με την περιφερειακη αρχή Νίκα ελπίζουμε να έχουν γίνει όλα έτσι όπως πρέπει , να μην έχουν γίνει λάθη στον τρόπο υπεράσπισης του έργου και σήμερα πράγματι να είναι μια ημέρα χαράς και λύτρωσης των κατοίκων της Πελοποννήσου από ένα θέμα που ταπαιπωρεί και εκθέτει τον τόπο μας.