30 Δεκ 2020

Οι τρεις υπουργοί που κρίνουν τον ανασχηματισμό

 


Ένα δημοσίευμα της «Καθημερινής» και τρία ονόματα υπουργών δίνουν το τελευταίο 24ωρο τροφή στην εσωκομματική αγωνία της ΝΔ και στα σενάρια για το πολιτικό στίγμα του ανασχηματισμού.

Οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα αποτελούν ειλημμένη απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ο ανασχηματισμός έχει προεξοφληθεί ότι θα γίνει μέσα στον Ιανουάριο, σύμφωνα ωστόσο με την «Καθημερινή» οι ανακοινώσεις είναι πλέον θέμα ημερών με απώτατο ορίζοντα τα Φώτα και την 6η Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ οι αλλαγές που σχεδιάζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν περιλαμβάνουν στην παρούσα φάση νέα ανοίγματα στον κεντροαριστερό χώρο, αλλά στροφή στην παράταξη, με αξιοποίηση βουλευτών του κόμματος – επιλογή, που δείχνει σαφώς εκλογικό σχεδιασμό και ενισχύει την προοπτική για πρόωρες κάλπες είτε το φθινόπωρο, είτε ακόμη και στις αρχές του καλοκαιριού.

Στο πλαίσιο αυτό, δε, προβάλλονται προς υπουργοποίηση βουλευτές της ΝΔ όπως ο Χρήστος Ταραντίλης, ο Θοδωρής Ρουσόπουλος, ο Σπήλιος Λιβανός, καθώς και οι τρεις διεθνολόγοι Δημήτρης Καιρίδης, Τάσος Χατζηβασιλείου και Αγγελος Συρίγος.

Κατά μία πλευρά του κυβερνητικού στρατοπέδου τα μηνύματα αυτά σηματοδοτούν την βούληση Μητσοτάκη να επισπεύσει το σήμα επανεκκίνησης της κυβέρνησης την ώρα που η έναρξη των εμβολιασμών ανοίγει διάδρομο αισιοδοξίας στην κρίση της πανδημίας και η οικονομική κρίση παραμένει ακόμη ελεγχόμενη.

Κατά άλλες εκτιμήσεις, ωστόσο, μπορεί να αποτυπώνουν και προσωπικές πολιτικές αγωνίες και επιδιώξεις, μαζί με την διαρκή μάχη ισχύος εντός των βαρονιών της ΝΔ.

Οι λιγότερο αγχωμένοι και οι πολιτικά νηφάλιοι της ΝΔ, άλλωστε, επισημαίνουν ότι η ουσία του ανασχηματισμού θα κριθεί στην σχέση Μητσοτάκη-Σαμαρά και στις αλλαγές που θα γίνουν – ή δεν θα γίνουν – σε τρία συγκεκριμένα υπουργεία: τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης, και Παιδείας.

Ως προς το πρώτο σκέλος μετά το φιάσκο του καλοκαιριού και την, ουσιαστική, ακύρωση του τότε ανασχηματισμού υπό την πίεση Σαμαρά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν έχει πολλά περιθώρια νέων πολιτικών υποχωρήσεων.

Όπως δεν έχει και λόγο να κάνει ανασχηματισμό «μόνο και μόνο για να κάψει τους ήδη… καμένους» κατά την χαρακτηριστική έκφραση γαλάζιου κοινοβουλευτικού – κοινώς, για να κόψει από την κυβέρνηση πρόσωπα όπως ο Γιάννης Βρούτσης ή ο Χάρης Θεοχάρης και μισή ντουζίνα εξωκοινοβουλευτικούς υφυπουργός.

Ή άλλως, και στο δια ταύτα, και η ουσία του ανασχηματισμού, αλλά και οι πολιτικές προθέσεις Μητσοτάκη, θα κριθούν από το εάν θα μετακινηθούν από τα υπουργεία τους ο Χρήστος Σταϊκούρας, η Νίκη Κεραμέως και ο Αδωνις Γεωργιάδης.

Σε ό,τι αφορά τον υπουργό Οικονομικών, ο ίδιος δεν έχει κρύψει την δυσαρέσκειά του για την θεαματική αναβάθμιση του αναπληρωτή Θεόδωρου Σκυλακάκη και, κυρίως, για το γεγονός ότι του έχει αφαιρεθεί κάθε αρμοδιότητα στον σχεδιασμό και την κατανομή των 32 δις του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ωστόσο, στην ΝΔ δεν θεωρείται δεδομένο πως ο Χρήστος Σταϊκούρας θα αποδεχθεί να πάει σε άλλο υπουργείο, δεν είναι όμως δεδομένο ούτε και το ότι θα του το ζητήσει τελικώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης εάν κρίνει ότι δεν χρειάζονται νέα εσωκομματικά μέτωπα.


Η Νίκη Κεραμέως συγκεντρώνει πια τα πυρά όχι μόνον της εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και γαλάζιων στελεχών με ειδικό εκλογικό και πολιτικό βάρος.


Η επίμαχη τροπολογία για την εγγραφή αποφοίτων κολεγίων στους επαγγελματικούς φορείς έχει φέρει ανοιχτά απέναντί της τις ηγεσίες των επαγγελματικών και τεχνικών επιμελητηρίων που προέρχονται από την ΝΔ, και ίσως δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως στη συγκεκριμένη κόντρα δεν την κάλυψε ούτε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ούτε το Μαξίμου, αλλά μόνον το κομματικό «Παρατηρητήριο fake news».


Είναι γνωστό επίσης πως ο Αντώνης Σαμαράς θα ήθελε τη Νίκη Κεραμέως στο υπουργείο Δικαιοσύνης, με δεδομένη και την ανοιχτή υπόθεση της Novartis. Εάν αυτό συμβεί, αρκετοί εντός ΝΔ ποντάρουν στο ότι ο πρώην πρωθυπουργός δεν θα δώσει απαραιτήτως μάχη για το πολιτικό μέλλον του Αδωνι Γεωργιάδη.


Εκεί, ωστόσο, και παρά την απογύμνωση αρμοδιοτήτων που έχει ήδη υποστεί ο υπουργός Ανάπτυξης, παραμένει άγνωστο εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θελήσει να έχει – και δη σε δυνάμει προεκλογική περίοδο – έναν ανεξέλεγκτο Αδωνι να κάνει προσωπική εκστρατεία στα τηλεοπτικά παράθυρα.


Πέραν τούτων, σοβαρή συζήτηση για μετακίνηση είτε του Νίκου Δένδια, είτε του Βασίλη Κικίλια δεν υφίσταται, καθώς κάτι τέτοιο θα έδινε στην αντιπολίτευση εύκολα επιχειρήματα περί ομολογίας κυβερνητικής αποτυχίας στα ελληνοτουρκικά και στην υγειονομική κρίση.