Μέτρα σε τρεις ταχύτητες στα σχολεία
Με το βλέμμα στραμμένο στις εισηγήσεις των ειδικών, το υπουργείο Παιδείας περιμένει νέες οδηγίες για τη λειτουργία των σχολείων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μελετώνται τρία σενάρια, αναλόγως με την επιδημιολογική εικόνα κάθε περιοχής.
Στην περίπτωση των περιοχών που θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται στο επίπεδο επιτήρησης, τα σχολεία θα συνεχίσουν να λειτουργούν όπως τώρα, με όλα τα μέτρα προφύλαξης που έχουν τεθεί σε εφαρμογή από την αρχή της σχολικής χρονιάς.
Στις περιοχές που βρίσκονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (κόκκινο) και όπου παρατηρείται τάση αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου, μελετάται το ενδεχόμενο ο εντοπισμός κρούσματος στην σχολική κοινότητα να μην σημαίνει το κλείσιμο μόνο ενός τμήματος ή μιας τάξης -όπως ισχύει τώρα-, αλλά καθολικό "λουκέτο" σε όλη τη σχολική μονάδα.
Τέλος, στις περιοχές που θα ενταχθούν στις "γκρίζες" μαζί με τη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, προκρίνεται η ίδια πρακτική των κλειστών Λυκείων με εφαρμογή της τηλεκπαίδευσης και η κανονική λειτουργία των άλλων τάξεων Γυμνασίων και Δημοτικών.
Όμως, γιατί επελέγη το μοντέλο "κλειστά Λύκεια" εφόσον η διασπορά του ιού στη μαθητική κοινότητα είναι χαμηλή, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Παιδείας; Και γιατί όχι και οι άλλες τάξεις; Πηγές του υπουργείου εξηγούν ότι πρόκειται για ένα μέτρο προληπτικό και ότι επελέγη το Λύκειο γιατί τα παιδιά αυτής της ηλικίας έχουν μεγαλύτερη και πιο στενή, πιο κοντινή κοινωνική δραστηριότητα με τους συμμαθητές τους. "Το μέτρο έχει νόημα εφόσον -όπως εν προκειμένω- εφαρμόζεται ολικό lockdown – δηλαδή τα παιδιά αυτά δεν θα πηγαίνουν σε πλατείες, δεν θα γυρνούν έξω", τονίζουν οι ίδιες πηγές.