4 Νοε 2020

Κορονοϊός: Τι απάντησε ο Κοντοζαμάνης στις καταγγελίες για τους μισούς ασθενείς που πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ


Για ψέματα, συκοφαντίες και προσβολή των επαγγελματιών Yγείας έκανε λόγο ο υφυπουργός Yγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης
απευθυνόμενος σε όσους αναφέρουν ότι ασθενείς με Covid-19 μένουν εκτός ΜΕΘ και αναπόφευκτα πεθαίνουν λόγω.. ηλικίας και υποκείμενων νοσημάτων, σύμφωνα με καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας. «Θεωρώ αδιανόητο ότι υπάρχει κάποιος που ισχυρίζεται ότι μένουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ και όποιος το κάνει αυτό σίγουρα δεν έχει σχέση με το Σύστημα Υγείας και βεβαίως αυτά που διατυπώνει είναι ψέματα και συκοφαντίες. Μειώνει την προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε όλοι και βεβαίως προσβάλλει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές που αυτήν τη στιγμή δίνουν τη μάχη με την πανδημία», είπε ο κ. Κοντοζαμάνης κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας.

Εξήγησε ότι η διασωλήνωση είναι μία ιατρική πράξη για την οποία αποφασίζει ο γιατρός, «δεν αποφασίζει η κυβέρνηση, ούτε το υπουργείο Υγείας. Ας αφήσουμε την ιατρική κοινότητα να κάνει τη δουλειά της», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση έγγραφο που αποκαλύπτει η εφημερίδα «Τα Νέα», οι μισοί θάνατοι από επιπλοκές του ιού, δεν σημειώνονται στις ΜΕΘ, αλλά στις απλές κλίνες Covid-19 των νοσοκομείων. Αυτό συμβαίνει λόγω έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας, με βάση το συγκεκριμένο έγγραφο των αρμόδιων κρατικών λειτουργών για τη πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Μάλιστα όπως καταγγέλλει και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, μιλώντας στον «Alpha 98,9», «όταν ένας ηλικιωμένος νοσεί από κορονοϊό έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, κανονικά θα πρέπει να μπει σε ΜΕΘ, αφού είναι βέβαιο ότι θα παρουσιάσει επιπλοκές. Δεν μπαίνει, γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ».