Γιάννης Μπασκάκης
Εικόνα αλαλούμ εκπέμπεται από επίσημα κυβερνητικά χείλη σε σχέση με τη διαχείριση της πανδημίας, για την οποία η κυβέρνηση δείχνει να έχει χάσει τον έλεγχο, ενώ πλέον δέχεται βέλη και από το εσωτερικό της Ν.Δ., από στελέχη που επισημαίνουν τις ευθύνες της, πάνω στο ζήτημα.
Την ίδια ώρα τα αλληλοκαρφώματα μεταξύ υπουργών με αφορμή διάφορα θέματα της... επικαιρότητας καλά κρατούν, ενώ φαίνεται πια καθαρά και η δυσφορία βουλευτών του κόμματος, που νιώθουν αποκομμένοι από τη διακυβέρνηση του «επιτελικού κράτους».Αντιφάσεις
Ενδεικτικές, των αντιφατικών μηνυμάτων που εκπέμπονται από την κυβέρνηση αναφορικά με τη διαχείριση της πανδημίας, ήταν οι χθεσινές τοποθετήσεις, σχετικά με το ενδεχόμενο επιβολής γενικού λοκντάουν, δύο στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα και του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη.
Από τη μία, ο Στ. Πέτσας δήλωσε, ότι «με βάση την εξέλιξη που έχουμε δει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί ένα λοκντάουν, τύπου Θεσσαλονίκης, σε όλη τη χώρα, λέγοντας ότι «δεν διστάζουμε να κάνουμε αυτό που επιβάλλει η επιδημιολογική κατάσταση».
Από την άλλη, ο Γ. Γεραπετρίτης (τηλεοπτικός σταθμός Βουλής) κινούμενος στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση, χαρακτήρισε, μια απόφαση καθολικής απαγόρευσης, «εξαιρετικά άστοχη για πολλούς λόγους», λέγοντας ότι «θα οδηγούσε σε μαρασμό της οικονομίας», καθώς και ότι υπάρχουν ακόμη «σοβαρότατες δευτερογενείς συνέπειες που δεν μπορούμε άμεσα να τις μετρήσουμε», όπως οι ψυχολογικές που σχετίζονται με τον περιορισμό των ελευθεριών των πολιτών και τον εγκλεισμό στα σπίτια, ιδίως στις νεότερες ηλικίες.
Την ίδια ώρα, μιλώντας για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη Θεσσαλονίκη, ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος (Open), αν και δήλωσε ότι «τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στη Θεσσαλονίκη, τα αντιμετωπίζουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», προσθέτοντας ότι «στη Δύση έχουμε λάθος μέθοδο αντιμετώπισης της πανδημίας», σημείωσε ρητά ότι «υπάρχουν ευθύνες και κυβερνητικές και αυτοδιοικητικές και κοινωνικές ευθύνες». Είχαν προηγηθεί οι αιχμές της επίσης ευρωβουλευτή του κόμματος Μαρίας Σπυράκη, η οποία έγραψε, μέσω twitter, ότι «η καθυστέρηση στη λήψη μέτρων για τη Θεσσαλονίκη, ελπίζω να μην κοστίσει ζωές. Επιστήμονες από τη Θεσσαλονίκη είχαν έγκαιρα γνωστοποιήσει με επιστημονικά ευρήματα τον κίνδυνο. Τώρα τρέχουμε!».
«Xυδαιότητα»
Μέσα σε αυτό το γενικότερο κλίμα και με δεδομένη την έντονη κριτική που δέχεται η κυβέρνηση από την αντιπολίτευση για τη διαχείριση της πανδημίας, ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Μαρκόπουλος (ΣΚΑΪ), μην κρύβοντας τον εκνευρισμό του, έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι «θέλει αύξηση των κρουσμάτων για να δικαιωθεί πολιτικά» και ότι «επενδύει πολιτικά στην καταστροφή από τον κορονοϊό», προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που απάντησε: «Ημασταν σίγουροι για τον τρόπο της πολιτικής του σκέψης, αλλά να γνωρίζει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Είτε θα ανασκευάσει την αδιανόητη χυδαιότητα ή, εάν δεν αποπεμφθεί, αυτή η χυδαιότητα θα βαραίνει το σύνολο της Νέας Δημοκρατίας».
Και από την άλλη, ο έτερος βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Κυρανάκης (Kontra) έφτασε στο σημείο να στραφεί κατά της επιστημονικής κοινότητας, εγκαλώντας την ότι «έχει καθυστερήσει υπερβολικά» με το εμβόλιο και κατηγορώντας την ότι «έχει σταθεί κατώτερη των περιστάσεων», ενώ προσπάθησε να μετακυλήσει την κυβερνητική ευθύνη για τη διαχείριση της πανδημίας στους επιστήμονες, λέγοντας ότι «εμείς από την αρχή της πανδημίας ακούμε τους επιστήμονες. Το αν αυτό που λένε οι επιστήμονες είναι σωστό ή λάθος, θα το εκτιμήσουμε συνολικά στο τέλος της πανδημίας».
Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται τα μαχαιρώματα μεταξύ υπουργών, τα οποία είχαν γίνει πολύ ορατά ήδη από το φιάσκο με τη διανομή μασκών στα σχολεία. Τώρα ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης στράφηκε ανοιχτά κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Με αφορμή την αποτρόπαια διαπόμπευση του πρύτανη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, είπε (Αnt1) (χωρίς να κατονομάσει τον κ. Χρυσοχοΐδη) ότι «ο αρμόδιος υπουργός απέτυχε» και ισχυρίστηκε, ότι αυτό συνέβη, «διότι και αυτός δρούσε μέχρι στιγμής στην ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς» (!).
Τηλεδιάσκεψη
Την ίδια ώρα, χθες το μεσημέρι ο Κυρ. Μητσοτάκης συγκάλεσε, μέσω τηλεδιάσκεψης, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ., η οποία είχε να πραγματοποιηθεί εδώ και έναν χρόνο. Στόχος του ήταν βέβαια να «ζυμώσει» τους δυσαρεστημένους βουλευτές, που αισθάνονται, ότι δεν υπολογίζονται ή που νιώθουν αποκομμένοι από τη διακυβέρνηση του «επιτελικού κράτους».
Σε αυτό το πλαίσιο, μίλησε για τον ρόλο των βουλευτών στην επικοινωνία της κυβέρνησης με την κοινωνία και έκανε ειδική αναφορά στους βουλευτές που προέρχονται από τις πιο επιβαρυμένες από την πανδημία περιοχές, ή που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, λέγοντας ότι «είναι υποχρέωσή σας να “ενοχλείτε” και την κυβέρνηση, όποτε κρίνετε, ότι υπάρχουν καθυστερήσεις ή αστοχίες».
Ωστόσο, υπήρξαν βουλευτές που εξέφρασαν την έντονη δυσφορία τους, για το γεγονός ότι απευθύνονται σε υπουργούς, οι οποίοι δεν τους απαντούν ή αρνούνται να τους δουν. Μάλιστα οι πληροφορίες λένε, ότι η δυσφορία και η δυσαρέσκεια αυτή για υπουργούς και γενικούς γραμματείς, εκφράζεται ακόμα πιο ανοιχτά στους διαδρόμους της Βουλής.
Από την άλλη, άλλοι βουλευτές έσπευσαν να πλειοδοτήσουν υπέρ των κυβερνητικών πεπραγμένων, έχοντας το βλέμμα στραμμένο και στο ενδεχόμενο ανασχηματισμού, τον οποίο περιμένουν. Κάποιοι, επίσης, λένε, ότι αυτή η αναμονή για τον ανασχηματισμό κρατά ορισμένους βουλευτές πιο κουμπωμένους και κάνει την όποια δυσφορία πιο υπόκωφη. Επιπλέον, βουλευτές μίλησαν και για τις αντιδράσεις που τους μεταφέρονται από τον κόσμο της εστίασης, που έβαλε λουκέτο στις «κόκκινες» περιοχές.
Επιχειρώντας να κατευνάσει τη δυσφορία βουλευτών, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «οι νέοι υπουργοί, όλοι μας, οφείλουμε να ακούμε την επιχειρηματολογία, τα αιτήματα, τα παράπονα των βουλευτών. Είναι μέρος της δουλειάς μας αυτό. Και πρέπει να βρίσκουμε χρόνο να το κάνουμε. Αυτό δεν σημαίνει –προσέξτε– ότι όλα τα αιτήματα ικανοποιούνται»...
ΠΗΓΗ: efsyn.gr