11 Νοε 2020

Αναδιπλώνεται το υπ. Υγείας μετά τον σάλο για τους ανασφάλιστους που τους άφηναν εκτός ΜΕΘ

 


Έπρεπε να ξεσπάσει «θύελλα» ώστε οι ανασφάλιστοι να διακομίζονται σε ιδιωτικές ΜΕΘ χωρίς επιβάρυνση Θύελλα αντιδράσεων ξέσπασε με την αποκάλυψη «εμπιστευτικού – επείγοντος» εγγράφου του ΕΚΑΒ προς τα νοσοκομεία της..

Θεσσαλονίκης, το οποίο εξέθετε την πολιτική της κυβέρνησης, ειδικά για τους ανασφάλιστους ασθενείς, αλλά και τη συμφωνία που έχει κάνει με τους επιχειρηματίες της Υγείας, , με χρήμα από τα ασφαλιστικά ταμεία, αντί να προχωρήσει σε άμεση και πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας.

Λόγω του σάλου, το υπουργείο Υγείας αναγκάστηκε να αναδιπλωθεί και να αλλάξει στάση, καταθέτοντας στη Βουλή διάταξη νόμου, η οποία προβλέπει ότι όλοι οι ανασφάλιστοι ασθενείς που νοσηλεύονται σε απλές κλίνες στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, θα μπορούν να διακομίζονται σε ιδιωτικά θεραπευτήρια, εφόσον χρειαστεί, χωρίς καμία δική τους οικονομική επιβάρυνση. Η διάταξη θα έχει αναδρομική ισχύ.

Κάτι ανάλογο «ίσχυε ήδη για τις κλίνες ΜΕΘ, για τις οποίες αν και είχε ψηφιστεί σχετική διάταξη το 2018 δεν είχε εφαρμοστεί. Εφαρμόστηκε από τον περασμένο Σεπτέμβριο, με αναδρομική ισχύ, καθώς η σημερινή κυβέρνηση ήταν αυτή που εξασφάλισε τα κονδύλια για να αποζημιώνονται τα ιδιωτικά θεραπευτήρια από τον ΕΟΠΥΥ, για τη νοσηλεία ανασφάλιστων συμπολιτών μας σε κλίνες ΜΕΘ», αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας.

Τι έλεγε το εμπιστευτικό έγγραφο προς τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

Συγκεκριμένα, το παράρτημα Θεσσαλονίκης του ΕΚΑΒ, με έγγραφο που έστειλε χτες στις διοικήσεις των νοσοκομείων, ενημερώνει ότι θα διακομίζει σε ιδιωτικές κλινικές μόνο ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.


Αναφέρει συγκεκριμένα ότι «μετά από την επείγουσα ανάγκη που προέκυψε, λόγω της αύξησης των περιστατικών κορονοϊού, δεν θα πραγματοποιούνται διακομιδές περιστατικών που είναι ανασφάλιστα προς τα ιδιωτικά θεραπευτήρια. Θα διακομίζονται μόνο τα περιστατικά που είναι ασφαλισμένα στον ΕΟΠΥΥ».

Σημειωτέον, στη Θεσσαλονίκη προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς το άδειασμα των δημόσιων νοσοκομείων από ασθενείς άλλων νοσημάτων, προκειμένου κλινικές να μετατραπούν σε κλινικές κορονοϊού. Με την απαράδεκτη συμφωνία της κυβέρνησης με τους κλινικάρχες, οι ιδιωτικές κλινικές δέχονται για νοσηλεία, είτε σε απλή κλίνη είτε σε κλίνη ΜΕΘ, μόνο ασφαλισμένους για τους οποίους θα αποζημιωθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Αυτό ωστόσο σημαίνει ότι τα νοσοκομεία θα επιλέγουν αν θα στείλουν έναν ασθενή για νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική με κριτήριο όχι τη σοβαρότητα της κατάστασής του, αλλά το αν είναι ασφαλισμένος ή ανασφάλιστος.


Οι ανασφάλιστοι, λοιπόν, στην «καλύτερη» περίπτωση θα μένουν στις υποστελεχωμένες, συγχωνευμένες και μετακινούμενες κλινικές των δημόσιων νοσοκομείων, που μένουν με ακόμη λιγότερο προσωπικό λόγω των μετακινήσεων για τις ανάγκες της πανδημίας, ή θα πρέπει με κάποιον… μαγικό τρόπο να πληρώσουν εξολοκλήρου από την τσέπη τους για μεταφορά και νοσηλεία σε ιδιωτική κλινική. Πρόκειται δηλαδή για μια έμμεση διαλογή ασθενών, με το «απόλυτο» κριτήριο… «ποιανού η τσέπη αντέχει».

Και αυτή η εξέλιξη έρχεται να επιβεβαιώσει ότι η ζωή των ασθενών μπαίνει στην επικίνδυνη ζυγαριά «κόστους – οφέλους», πάνω στην οποία στηρίζεται το σάπιο σύστημα που υπερασπίζονται όλοι οι υπέρμαχοι της πολιτικής εμπορευματοποίησης της Υγείας.

Επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά η ανάγκη της πραγματικής επίταξης του ιδιωτικού τομέα Υγείας, βάζοντας τέλος στα δωράκια προς τους επιχειρηματίες με την αγορά υπηρεσιών Υγείας. Και μιλάμε πραγματικά για πάρτι κερδών, αφού με ειδική ρύθμιση και με πρόσχημα την πανδημία, το υπουργείο Υγείας προσφέρει στις ιδιωτικές κλινικές τη δυνατότητα να αυξήσουν κατά 40% τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ λειτουργώντας με το ίδιο προσωπικό, τουλάχιστον μέχρι τις 31/12/2020.


Σε συνθήκες κατάρρευσης τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης


Για τη μετατροπή των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης σε «μιας νόσου», με τον εξοβελισμό των ασθενών άλλων παθήσεων από το δημόσιο σύστημα Υγείας, προκειμένου να «εξοικονομηθούν» προσωπικό και υποδομές για τα περιστατικά κορονοϊού, πανηγυρίζει προκλητικά η κυβέρνηση. Την ώρα που υποδομές, όπως το παλιό κτίριο του 424 Στρατιωτικού Νοσοκομείου, ή του πρώην Λοιμωδών παραμένουν αναξιοποίητες, η κυβέρνηση κλείνει τις γενικές ΜΕΘ και τη μία κλινική μετά την άλλη και τις μετατρέπει σε Covid.


Η ειδική αναφορά του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, στη Θεσσαλονίκη και τις «πιέσεις» που δέχεται το σύστημα Υγείας είχε τέτοια στοιχεία. Έκανε λόγο για 233 κλίνες ΜΕΘ (Covid και μη Covid) στη Θεσσαλονίκη και τους γύρω νομούς, αποκρύπτοντας πως στην πραγματικότητα πρόκειται για ελάχιστες νέες κλίνες ΜΕΘ που προέκυψαν από την πρόχειρη μετατροπή αιθουσών χειρουργείων, ανάνηψης κ.λπ. και λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό.

Τις δραματικές ελλείψεις ιατρικού προσωπικού επιβεβαιώνει και η πρόσκληση για απασχόληση ιδιωτών γιατρών στο ΕΣΥ. Όπως έγινε γνωστό με ανακοίνωση του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, οι ιδιώτες γιατροί που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε αυτήν την προσπάθεια, «θα αμείβονται με 2.000 ευρώ/μήνα ακατάσχετα και αφορολόγητα, θα έχουν τη δυνατότητα εφημεριών με αμοιβή, υπογραφή σύμβασης για 6 + 6 μήνες, δικαίωμα άσκησης τηλεσυμβουλευτικής και επισκέψεων κατ’ οίκον με αμοιβή 30 ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, κατάταξη σε βαθμίδα αναλόγως των προσόντων. Τέλος, δεν απαιτείται διακοπή λειτουργίας του ιδιωτικού ιατρείου».

Στο πλαίσιο της επικοινωνιακής διαχείρισης εντάσσεται η προσπάθεια της διοίκησης του ΑΧΕΠΑ να διαψεύσει ότι το πρωί της Τρίτης (10/11) το νοσοκομείο ξεκίνησε εφημερία χωρίς ούτε μια κλίνη ΜΕΘ διαθέσιμη. Eξέδωσε, μάλιστα, και ανακοίνωση προκειμένου να απαντήσει στην καταγγελία του εκπροσώπου των γιατρών για την έλλειψη κλινών εντατικής θεραπείας.

Έτσι η διοίκηση ανακοίνωσε ότι «η έναρξη της εφημερίας έγινε με 7 κενές κλίνες εντατικής θεραπείας και με ταυτόχρονο σχεδιασμό από την ΥΠΕ και τη διοίκηση του νοσοκομείου για την περαιτέρω ανάπτυξη κλινών ΜΕΘ και την αντιμετώπιση του προβλήματος». Και πάλι όμως εξωράισε την πραγματικότητα, αφού όπως κατήγγειλε εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ, πρόκειται για 7 κλίνες που προορίζονταν για καρδιοχειρουργικά περιστατικά και ονομάστηκαν Covid.

Και στο Νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου» γεμάτες παρέμειναν και χτες οι 37 κλίνες ΜΕΘ που μετατράπηκαν όλες σε Covid. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία, αναγκάζοντας χτες τον υπουργό Υγείας να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με όλους τους διοικητές των νοσοκομείων της Μακεδονίας και της Θράκης και τον πρόεδρο του ΚΕΠΥ – ΕΚΑΒ.


Αντιδράσεις από την ΟΕΝΓΕ


Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ, στηλιτεύει την επίταξη του ιδιωτικού τομέα που προβλέπει κυβερνητική τροπολογία τονίζοντας ότι «δεν είναι τίποτα άλλο παρά αγορά υπηρεσιών από τον παρασιτικό ιδιωτικό τομέα που συνεχίζει ανενόχλητος να θησαυρίζει την περίοδο της επιδημίας, επιδότηση του με κρατικό χρήμα, «κίνητρα, ωφελήματα και φορολογικές διευκολύνσεις».


Στη συνέχεια καλεί την κυβέρνηση «να σταματήσει να αγνοεί επιδεικτικά τις διεκδικήσεις των νοσοκομειακών γιατρών και των υπόλοιπων υγειονομικών. Να υλοποιήσει εδώ και τώρα τις προτάσεις της ΟΕΝΓΕ για άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα».


Και προσθέτει με έμφαση: «Τα χρήματα που δίνει στα τρωκτικά των ομίλων της Υγείας να τα δώσει για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό, μέσα, εξοπλισμό, υποδομές και την αξιοποίηση υπαρχόντων νοσοκομειακών κτηριακών δομών του δημοσίου. Για μέτρα πρόληψης και μείωσης της διασποράς με σοβαρό σχεδιασμό επιτέλους στην ιχνηλάτηση, με μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό».


«Η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη»


«Τώρα ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν προσέξαμε. Η θετικότητα αυτή την στιγμή με βάση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι 32% στην Θεσσαλονίκη. Μίλησα ξανά με την κυρία Παππά σήμερα το πρωί. Αυτή είναι μια τεράστια διασπορά της νόσου. Είναι θέμα Δημόσιας Υγείας, δεν είναι θέμα περίθαλψης», ανέφερε την Τρίτη (10/11) ο κ. Κικίλιας, τονίζοντας ότι το σύστημα υγείας της περιοχής έχει φτάσει στο κόκκινο.

«Αυτό εξηγεί και το lockdown. Πρέπει, όμως, να προβληματίσει όλους μας ο τρόπος με τον οποίο συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πώς επεκτάθηκε η νόσος», πρόσθεσε ο υπουργός αναφέροντας τα στοιχεία αναφορικά με την πληρότητα στις ΜΕΘ και συνέχισε: «Σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα, στο Νομό Θεσσαλονίκης και στις γύρω περιοχές, έχουμε 233 ΜΕΘ COVID και non COVID και με την τελευταία τρίτη φάση, δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτή τη σκληρή μάχη μέρα-μέρα, γιατρών, νοσηλευτών, ανθρώπων της Υγείας, να μείνουν όρθια τα Νοσοκομεία μας, να αντέξουμε την πίεση και αποδεικνύουμε ότι έχουμε και άλλες δυνάμεις».