Τα δημοτικά σχολεία μπορεί να μην αποτελούν εστία διασποράς του κορωνοϊού, ωστόσο η απόφαση αυτή ελήφθη, σύμφωνα με πληροφορίες για να μειωθεί η κινητικότητα των γονέων. Από τη στιγμή που και τα παιδιά του δημοτικού θα κάνουν τα μαθήματά τους διαδικτυακά, αφενός θα διακοπούν οι μετακινήσεις προς και από τα σχολεία και αφετέρου περισσότεροι γονείς θα βγουν σε τηλεργασία και έτσι θα μειωθεί κατά πολύ η όποια κινητικότητα.
Την ανάγκη να κλείσουν όλα τα σχολεία είχε τονίσει από το πρωί ο καθηγητής Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, ενώ έκκληση να κλείσουν τα δημοτικά σχολεία στη Θεσσαλονίκη είχε κάνει ο δήμαρχος της πόλης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Χθες, ο Άρης Σκέρτσος είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο να κλείσουν τα σχολεία.
«Λουκέτο» και σε νηπιαγωγεία, παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς
Η απόφαση για τα δημοτικά σχολεία θα περιλαμβάνει το κλείσιμο και των νηπιαγωγείων, βρεφικών και παιδικών σταθμών.
Μένει να αποσαφηνιστεί το τί θα ισχύσει για τα ειδικά σχολεία, τα οποία είχαν εξαιρεθεί από το «λουκέτο» στην πρώτη φάση της πανδημίας. Το πιθανότερο σενάριο είναι να συνεχιστεί κανονικά η λειτουργία τους, υπό αυξημένα μέτρα.
Με Κεραμέως η ενημέρωση στις 18:00
Ενδεικτικό των εξελίξεων για τα σχολεία είναι το γεγονός ότι στην αποψινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό θα συμμετέχει και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.
Η ενημέρωση θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας σήμερα, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου και ώρα 18:00, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά και την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.
Πέραν της υπουργού Παιδείας, στην ενημέρωση θα συμμετέχει και ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.
Πώς θα λειτουργούν πλέον τα δημοτικά σχολεία
Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε από την Πέμπτη ότι το υπουργείο από την αρχή της κρίσης του κορωνοϊού κινείται με οδηγό τις κατευθύνσεις της επιτροπής των επιστημόνων και πως είναι έτοιμο και για το ενδεχόμενο ενός γενικού «lockdown» στα σχολεία.
Στο σχέδιο που έχει ήδη εκπονηθεί -αλλά δεν αποκλείεται να τροποποιηθεί ακόμη και τις προσεχείς ώρες- προβλέπονται δύο εργαλεία προκειμένου να μη διακοπεί η εκπαιδευτική διαδικασία στα υπό «λουκέτο» σχολεία:
H εκπαιδευτική τηλεόραση, καθώς έχουν βιντεοσκοπηθεί πάνω από 220 μαθήματα που έγιναν εκ του μηδενός και χτίστηκε μια βιβλιοθήκη πάνω στην εθελοντική προσφορά καθηγητών, η οποία θα γίνει σε συνεργασία με την ΕΡΤ για την προβολή εκπαιδευτικών επεισοδίων.
Η τηλεκπαίδευση.
Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε χθες ότι εξασφάλισε «65.965 φορητές συσκευές, αξίας άνω των 20 εκατ. ευρώ, μέσω ΕΣΠΑ, και 25.648 φορητές συσκευές αξίας άνω των 4 εκατομμυρίων ευρώ μέσω δωρεών» για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς, προκειμένου να διευκολυνθεί η τηλεκπαίδευση.