Άννα Γκρίτζη
Στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για υπουργό Υγείας κοινής αποδοχής η Χαριλάου Τρικούπη αντέδρασε με εκνευρισμό, θυμίζοντας τον Π. Πολάκη ως παράδειγμα...
αντισυναίνεσης. Το τελευταίο που θέλουν στο επιτελείο της Φ. Γεννηματά, είναι να δημιουργούνται αφορμές, για να απαντήσουν με ποιον είναι ως δυνητικός κυβερνητικός εταίρος: Με τη ΝΔ ή με τον ΣΥΡΙΖΑ.Η εσωκομματική συγκυρία δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους συζητήσεις. Γιατί η προσέγγιση προς τη μία ή την άλλη πλευρά κρίνεται από τη Χαριλάου Τρικούπη, πως θα επιδράσει καταλυτικά στις διεργασίες για τη διαδοχή της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Είτε το ισχυρό αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο θα πάρει φωτιά, είτε οι παπανδρεϊκοί θα αντιδράσουν.
Παρόλο που δημοσίως τηρούνται τα προσχήματα, από τότε που η Φώφη Γεννηματά δήλωσε, ότι θα διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία στην εκλογή από τη βάση, που είναι προγραμματισμένη για τον Νοέμβριο του 2021, άνοιξε ο ασκός του Αιόλου στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ.
Οι ευρωβουλευτές Νίκος Ανδρουλάκης και Εύα Καϊλή εκδήλωσαν δημόσια το ενδιαφέρον τους για την κούρσα της διαδοχής (η Καϊλή για αργότερα...), ενώ στο παρασκήνιο έχει γίνει γνωστό, ότι το σκέφτονται (ή ενθαρρύνονται να...) οι βουλευτές Ανδρέας Λοβέρδος, Μιχάλης Κατρίνης και Χάρης Καστανίδης. Ο εξωκοινοβουλευτικός Π. Γερουλάνος είναι ενδιαφερόμενος από παλιά και ο Γ. Καμίνης δεν το αποκλείει.
Το πρόβλημα για την Φώφη Γεννηματά δεν είναι τόσο η πληθώρα μνηστήρων του θρόνου, όσο οι σκέψεις ότι πρέπει να επισπευσθεί η αναμέτρηση, γιατί, διαφορετικά, η εσωστρέφεια θα κάνει ζημιά στο κόμμα, που δεν ανακάμπτει παρά την κακή δημοσκοπική εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ.
Επειδή το καταστατικό προβλέπει, ότι με συλλογή υπογραφών μπορεί να επιταχυνθούν οι εξελίξεις, γίνονται τέτοιες ζυμώσεις στο παρασκήνιο και το ερώτημα είναι, αν/ποιος θα αναλάβει τη σχετική πρωτοβουλία.
Η συζήτηση που δεν δημοσιοποιείται μεταξύ στελεχών του ΚΙΝΑΛ, αφορά το αφήγημα με το οποίο θα γίνει η εσωκομματική αντιπαράθεση. Ο Α. Λοβέρδος εκφράζει την πιο δεξιά πτέρυγα του ΚΙΝΑΛ, όπως και η Ε. Καϊλή, ο Μ. Κατρίνης έχει ισχυρά αντιδεξιά ανακλαστικά, ο Χ. Καστανίδης ακόμη περισσότερο, ο Π. Γερουλάνος εισηγείται σταθερά επιστροφή στις ρίζες του ΠΑΣΟΚ, ενώ ο Γ. Καμίνης δεν έχει διακριτό στίγμα.
Ο βασικός αντίπαλος της Φ. Γεννηματά, που είναι ο Ν. Ανδρουλάκης, εμφανίζεται μπερδεμένος. Κινείται και αυτός στη λογική του αυτόνομου πόλου και των ίσων αποστάσεων, αλλά αυτό δεν αρκεί, για να διαφοροποιηθεί πειστικά από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.
Οι εσωκομματικές εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ ενδιαφέρουν τόσο τη ΝΔ όσο και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ήδη "τρέχουν" δημοσκοπήσεις για να "μετρηθούν" πρόσωπα και τάσεις. Αν οι εσωκομματικές εκλογές γίνουν νωρίτερα, θα γίνουν διαδικτυακά και αυτό θα έχει τη δική του ξεχωριστή σημασία, γιατί η Φ. Γεννηματά έχει κοινό μεγάλης ηλικίας.
Στο επιτελείο της ξέρουν, πως, όσοι αφήνουν να φανούν οι προθέσεις τους για τη διεκδίκηση της ηγεσίας, μπορεί απλώς να θέλουν να διαπραγματευτούν την απόσυρσή τους από τη μάχη σε δεδομένη στιγμή και με συγκεκριμένους όρους.