12 Νοε 2020

13 Νοεμβρίου 1872: Μισή ώρα μετά την ανατολή του ηλίου γεννήθηκε ο Ιμπρεσιονισμός

Αστρονόμοι, μηχανικοί, μετεωρολόγοι, ερευνητές αρχείων και αναλυτές επιστρατεύτηκαν, για να προσδιορίσουν την ημέρα και τη στιγμή, που ο...

Claude Monet δημιούργησε τον εμβληματικό πίνακα «Impression, soleil levant»

Μια μέρα του Νοέμβρη δημιουργήθηκε το έργο, που έμελλε, να δώσει το όνομά του στο πιο ανατρεπτικό κίνημα της μοντέρνας τέχνης, αυτό των ιμπρεσιονιστών. Την επόμενη ακριβώς μέρα είναι τα γενέθλια του δημιουργού του και «πατέρα» του ίδιου του κινήματος των ιμπρεσιονιστών, του Claude Monet. Γεννήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 1840.

Η αναζήτηση αποτύπωσης της στιγμής μέσα από τις αντανακλάσεις του φωτός στο περιβάλλον τοπίο, φαίνεται να πέτυχε στο έργο του Monet. Ένα έργο που το ολοκλήρωσε μόλις μέσα σε μια ημέρα, αποτυπώνοντας μια συγκεκριμένη στιγμή κάπου εκεί στο λιμάνι της Χάβρης στη Γαλλία του 1872. Το έργο αναγορεύτηκε σε έμβλημα ενός ολόκληρου κινήματος στο οποίο έδωσε και το όνομα του: Impression, soleil levant (εντύπωση, ανατολή ηλίου).

Αξίζει να σημειωθεί, ότι το όνομα προέκυψε από μία αρνητική κριτική για τον πίνακα, του Louis Leroy, κατά την πρώτη έκθεση των ιμπρεσιονιστών το 1874.

Ο τεχνοκρίτης χαρακτήρισε έτσι το κίνημα, γιατί κατά την άποψή του οι καλλιτέχνες απέδιδαν τα τοπία «κατά προσέγγιση».


- Εύα Τζιμούρτα, Ιστορικός Τέχνης – Διαπολιτισμική Επικοινωνία


 πηγή: Art22.gr