Στάθης Σχινάς
Real estate και εξοπλισμό πληρώνουν οι Αμερικανοί, μεγάλα ανταλλάγματα από την κυβέρνηση
Η μετά φανών και λαμπάδων δημοσιοποίηση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τη Microsoft για...
τη δημιουργία τριών clouds, δηλαδή data centers (κέντρων αποθήκευσης πληροφοριών), στην Ελλάδα έδωσε την ευκαιρία για πανηγυρισμούς μεν στην κυβέρνηση και προσωπικά στον κ. Μητσοτάκη, δεν συνοδεύτηκε όμως με τη δημοσιοποίηση των όρων της σχετικής συμφωνίας.Επίσης υπήρξαν θολές αναφορές σε επένδυση 1 δισ. και διακηρύξεις για δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Ποια είναι όμως η αλήθεια;
Από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα
Αυτή τη στιγμή υπάρχουν στην Ε.Ε. data centers της Microsoft σε τέσσερις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία και Ιρλανδία), ενώ υπό κατασκευή βρίσκονται σε άλλες τρεις (Πολωνία, Ιταλία και Ισπανία). Η Ελλάδα γίνεται μέσω μιας περίεργης καραμπόλας, μία από τις οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου θα βρίσκονται data centers του αμερικανικού ομίλου. Διότι μέχρι τα τέλη σχεδόν του 2019 η αμερικανική εταιρεία ήταν έτοιμη, να ξεκινήσει την κατασκευή των clouds στη γειτονική Βουλγαρία.
Η αλλαγή της σχετικής απόφασης φαίνεται να οριστικοποιήθηκε στις αρχές του 2020. Ρόλο σε αυτή την αλλαγή φαίνεται να έχουν παίξει (πέραν μιας ομάδας ατόμων που κινήθηκε προς την κατεύθυνση της μη πραγματοποίησης της σχετικής επένδυσης στη Βουλγαρία) και τα εξής:
Η Ελλάδα επειδή ανήκει στον στενό πυρήνα των χωρών της Ε.Ε. και μπορεί να προσφέρει υψηλότερο βαθμό προστασίας στην Ευρώπη στον αμερικανικό κολοσσό, που βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί ανταγωνισμού. Υπενθυμίζεται, ότι ήδη κυβερνήσεις όπως της Ιρλανδίας έχουν επιβάλει τεράστια πρόστιμα εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ όχι μόνον στην εν λόγω εταιρεία αλλά και σε άλλες αμερικανικές εταιρείες του χώρου.
Ήδη νομοθετικά η κυβέρνηση φαίνεται να εξασφαλίζει για τη Microsoft όλη τη δουλειά αποθήκευσης των data του δημόσιου τομέα.
Η επένδυση και οι θέσεις εργασίας
Καλά πληροφορημένοι κύκλοι της αγοράς υποστήριζαν, ότι αυτό που είναι σίγουρο ως προς την επένδυση της Microsoft, σχετίζεται περισσότερο με real estate project.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήδη έχουν βρεθεί τρία κτήρια στην περιοχή Μεταμόρφωσης - Λυκόβρυσης (πιθανώς και ημιτελή), που θα στεγάσουν τα ισάριθμα data centers της αμερικανικής εταιρείας. Για την αγορά, τη διαμόρφωση και τον εξοπλισμό των κτηρίων με τα κατάλληλα μηχανήματα και συστήματα ασφαλείας και αποθήκευσης η Microsoft θα δαπανήσει περί τα 300 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ σε πλήρη ανάπτυξη θα απασχοληθούν και στα τρία data centers, σε τρεις βάρδιες, 180 με 200 υψηλής ειδίκευσης άτομα αλλά και βοηθητικό και διοικητικό προσωπικό.
Οι διαφημιζόμενες 100.000 θέσεις εργασίας από την κυβέρνηση αφορούν την εκπαίδευση στη χρήση των τεχνολογιών της Microsoft ισάριθμων δημοσίων υπαλλήλων, προς αγαλλίαση κάποιων ΚΕΚ, ΙΕΚ κ.λπ. τα οποία θα εμφανιστούν κάποια στιγμή στο προσκήνιο.
Θα υπάρξει, βεβαίως και μεγαλύτερη επένδυση και αριθμός απασχολουμένων, με λεφτά όχι όμως της Microsoft αλλά του Ελληνικού Δημοσίου και της Ε.Ε. Αυτά αθροίζει στα 300 εκατ. η κυβέρνηση. Για να λειτουργήσουν τα data centers χρειάζεται να συνδεθούν με speed highways, δηλαδή με λεωφόρους οπτικών ινών υπερσύγχρονης τεχνολογίας. Διαφορετικά δεν θα μπορούν να μεταφερθούν σε αυτά τα datas ούτε από ιδιώτες ούτε από το Δημόσιο (κάτι, δηλαδή, σαν σιδηροδρομικός σταθμός στον οποίον δεν φτάνουν τρένα, επειδή λείπουν οι σιδηροδρομικές γραμμές). Η επένδυση αυτή δεν θα γίνει με λεφτά της Microsoft και αυτό φαίνεται πως ήταν ένα ακόμη δέλεαρ προς τον κ. Μπραντ Σμιθ κατά την πρώτη συνάντησή τους στο Νταβός τον περασμένο Ιανουάριο.
Βεβαίως, στην κατασκευή της υποδομής (της λεωφόρου ταχείας μεταφοράς δεδομένων) θα δουλέψουν ελληνικά συνεργεία και εκατοντάδες άνθρωποι, αλλά αυτό θα είναι one off (για μια φορά και όσο διαρκεί το έργο) και όχι με λεφτά της Microsoft αλλά για την εξυπηρέτηση της εν λόγω εταιρείας.
Τεχνολογία με ημερομηνία λήξης
«Τα data centers αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και η συγκεκριμένη επένδυση αναβαθμίζει την Ελλάδα στον διεθνή χάρτη των επενδύσεων στις τεχνολογίες αιχμής» έσπευσε να συγχαρεί ο ΣΕΒ την κυβέρνηση.
Ειδικοί, πάντως, υποστηρίζουν, ότι η γενίκευση της εφαρμογής του 5G, που λειτουργεί χωρίς οπτικές ίνες και η παράλληλη τεράστια αύξηση της χωρητικότητας των ατομικών συσκευών (π.χ. ένα ρολόι της Αpple ή ένα tablet μπορεί πλέον να έχουν χωρητικότητα 1 terra και πλέον) θα αχρηστεύσουν τη χρησιμότητα των data centers, καθώς σύντομα θα δίνουν φτηνότερες, ταχύτερες και πιο ασφαλείς λύσεις στην αποθήκευση δεδομένων.
Ίσως το μυστήριο αλλά και κάποιες απαντήσεις να βρίσκονται, στο ότι για πρώτη φορά στην ιστορία των σύγχρονων κοινωνιών μια βιομηχανική επανάσταση (η 4η εν προκειμένω) ξεκινά από την Ανατολή (Κίνα, Ρωσία, Ινδία) και όχι από τη Δύση.