18 Οκτ 2020

Πρόωρες εκλογές: Παρά τις διαψεύσεις βρίσκονται στο τραπέζι -Από τι θα εξαρτηθούν

 


Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απάντησε πρόσφατα αρνητικά για την περίπτωση πρόωρων εκλογών. Το σενάριο αυτό όμως βρίσκεται ακόμα στο τραπέζι και φαίνεται ότι θα παραμείνει. «Δεν το σκέφτηκα ούτε στιγμή. Ούτε μια στιγμή, γιατί να...

το κάνω;», είπε, μιλώντας στα «Νέα» για το εάν προβληματίστηκε να κάνει πρόωρες εκλογές. «Έχουμε 158 βουλευτές και μια πολιτική αποδοχή που, όπως και αν τη δει κανείς, είναι μεγαλύτερη από εκείνη των εκλογών. Ως πρωθυπουργός πιστεύω επίσης ότι με περιβάλει η εμπιστοσύνη ενός σημαντικού τμήματος της κοινωνίας», υποστήριξε. Επιπλέον, δήλωσε: «Θα ήταν πράξη οπορτουνισμού, κυνικού οπορτουνισμού που δεν μου ταιριάζει αν σκεφτόμουν νέες εκλογές. Και δεν πιστεύω ότι θα μου προσέθετε κάτι πολιτικά».

Τι λένε οι υποστηρικτές των εκλογών

Μπορεί το χαρτί του ανασχηματισμού να έρχεται, να διαψεύδεται και να επανέρχεται, αλλά οι πρόωρες εκλογές δεν είναι ανάλογης σημασίας κίνηση. Εάν προχωρήσει σε κάτι τέτοιο η κυβέρνηση θα λάβει ένα ρίσκο που μπορεί να της διακόψει την τετραετία, κάτι το οποίο δεν θέλει. Παρ’ όλα αυτά, όπως λένε οι υποστηρικτές της πρότασης, οι πρόωρες εκλογές θα ισχυροποιήσουν την κυβέρνηση εάν βρει τον κατάλληλο χρόνο, προσπερνώντας και το ζήτημα της απλής αναλογικής. Οι ίδιοι είναι αυτοί που θεωρούν ότι το καλοκαίρι, που η κυβέρνηση ήταν σε πλεονεκτικότερη θέση, έχασε μια ευκαιρία. Ακολούθησε η φθορά με τη διαχείριση της πανδημίας το καλοκαίρι, τα ελληνοτουρκικά και τα δυσμενή αποτελέσματα στην οικονομία (ανεργία, ανασφάλεια, επιχειρήσεις λίγο πριν το κλείσιμο) από την καραντίνα.

Το εμβόλιο

Ο πρωθυπουργός ήταν αρνητικός να κάνει εκλογές πριν το καλοκαίρι, παρά τις περί του αντιθέτου γνώμες συνεργατών του. Η κατάσταση, όμως, έχει αλλάξει από τότε. Παρόλο που η κυβέρνηση στις δημοσκοπήσεις βρίσκεται μπροστά σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει αρχίσει να καταγράφει φθορά, κάτι το οποίο λαμβάνεται υπόψη από το επιτελείο του πρωθυπουργού. Έτσι, ο εκλογικός αιφνιδιασμός παραμένει στο τραπέζι. Οι υπέρμαχοι της πρότασης θεωρούν ότι συμβολικά -αλλά και με πολιτικούς όρους και οφέλη- η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα μπορούσε να συνδυαστεί με την χρονική στιγμή κατά την οποία η επιστημονική κοινότητα θα είναι πολύ πιο κοντά σε ένα εμβόλιο για τον κορωνοϊό, το οποίο θα είναι επαρκώς διαθέσιμο στη χώρα. Αυτό είναι δύσκολο να προσδιοριστεί χρονικά, παρ’ όλα αυτά τοποθετείται –ως γενική περίοδος– πριν το καλοκαίρι του 2021.

Η οικονομία

Παράλληλα, στο οικονομικό πεδίο, υπάρχει η επίγνωση του επερχόμενου δύσκολου χειμώνα. Στην κυβέρνηση και στο Μαξίμου επιδιώκεται να καλλιεργηθεί στην κοινωνία, αλλά κυρίως στην αγορά, ότι παραμένει ως ατού η χρηματοδότηση από το λεγόμενο ευρωπαϊκό πακέτο ανάκαμψης, ύψους 32 δισ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά η διαχείριση της πανδημίας μπορεί να εξελιχθεί απρόβλεπτα, ειδικά με δεδομένη τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του τελευταίου διαστήματος που οδήγησε και στο πρώτο lockdown της δεύτερης φάσης της πανδημίας στη χώρα. Η περίπτωση της Κοζάνης χτυπά «καμπανάκια» και στο πολιτικό σκηνικό την ώρα που οι «μαύρες τρύπες» της οικονομίας από την περασμένη Άνοιξη έως σήμερα (στο εμπόριο, στην εστίαση, στον τουρισμό και αλλού) κάθε άλλο παρά φαίνεται να συρρικνώνονται.

Και η Τουρκία

Τρίτος παράγοντας είναι η «παρτίδα» για γερά νεύρα στη «σκακιέρα» της Ανατολικής Μεσογείου. Η προκλητικότητα της Τουρκίας σε συνδυασμό με τις «χλιαρές» αποκρίσεις των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο επιτακτικό αίτημα της ελληνικής πλευράς για άμεσες κυρώσεις στην Άγκυρα, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα. Το αποτέλεσμα, προς ώρας, είναι να μην ισχυροποιείται όσο θα ήθελε η κυβέρνηση ένα προφίλ σταθερότητας στο πεδίο της ελληνοτουρκικής διένεξης.


Η απλή αναλογική και η Άννα του ΠΑΣΟΚ

Οι δύο επιλογές που φαίνεται να διαμορφώνονται στο τραπέζι του Μεγάρου Μαξίμου είναι από τη μία η εξάντληση της τετραετίας και από την άλλη ο εκλογικός αιφνιδιασμός που θα μπορούσε, μέσω των διπλών εκλογών, να παρακάμψει και το «αγκάθι» της απλής αναλογικής. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση για να διασφαλιστεί πολιτικά δεν σταματά να κλείνει το μάτι στον πολιτικό χώρο εντός και πέριξ του ΚΙΝΑΛ. Χαρακτηριστική, εξάλλου, είναι η πρόσφατη απόφαση του πρωθυπουργού να προτείνει την πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ Άννα Διαμαντοπούλου για Γ. Γ του ΟΟΣΑ, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, την επιλογή του αυτή ως υπερκομματική.