Συνεχίζονται τα σφοδρά πυρά εκ μέρους κοινωνικών φορέων εναντίον της κυβέρνησης για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος θα τεθεί τις επόμενες ημέρες προς ψήφιση στη Βουλή.
Εξαιρετικά σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «105,5 Στο Κόκκινο» ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
Ο κ. Καββαθάς τόνισε, ότι το νέο καθεστώς fast track πτωχευτικών διαδικασιών αφορά 81% των επιχειρήσεων της χώρας, με ηλεκτρονική κατάθεση των εγγράφων χωρίς φυσική προστασία, κατά συνέπεια «αντιλαμβάνεστε σε τι κίνδυνο βρίσκονται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το νέο νομοσχέδιο». Δεν υπάρχει κανένα εχέγγυο, που μπορεί να αποκρούσει αυτόν που οδηγεί τον επιχειρηματία στην πτώχευση, ενώ ο πτωχευμένος συνεχίζει να έχει υποχρεώσεις για τα εισοδήματα που θα αποκτήσει στο μέλλον, για ποσά που υπερβαίνουν τα 540 ευρώ τον μήνα. Πώς μπορεί να ζήσει κάποιος με 540 ευρώ, αναρωτήθηκε, είναι τεράστια η απόσταση από το ακατάσχετο των 1.250, το οποίο προβλέπει ο Κώδικας Πολιτικής Δικονομίας. Προσωπική μου άποψη, συνέχισε ο κ. Καββαθάς, «είναι, ότι είναι οι τράπεζες αυτές που πραγματικά καθορίσαν τις διαδικασίες του Πτωχευτικού Κώδικα».
Αναφερόμενος ειδικά στις κατοικίες, ο ίδιος σημείωσε, ότι «για το σύνολο της κοινωνίας, με το τυράκι της παραμονής στο ακίνητο για 12 χρόνια με ενοίκιο -που δεν καθορίζεται αλλά θα το καθορίσει ο φορέας εκμετάλλευσης των ακινήτων, δίνεται η ψευδαίσθησή στον οφειλέτη ότι δεν χάνει το σπίτι του. Αλλά την επομένη του πλειστηριασμού δεν θα είναι δικό του ... και δεν υπάρχει περίπτωση μετά την κήρυξή του σε πτώχευση να μαζέψει σε 12 χρόνια την αντικειμενική ή εμπορική αξία του ακινήτου».
«Αν συνδυάσω την Ενδιάμεση Έκθεση Πισσαρίδη και τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα, νομίζω ότι εργαλειοποιείται η κρίση της πανδημίας για βίαιη μετακίνηση πλούτου, για συγκεντροποίηση κεφαλαίου σε λίγους και ισχυρούς ... Είναι σαφές, ότι εάν υιοθετηθούν, πάμε σε εθνοκάθαρση σε επίπεδο μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις με ως 9 άτομα προσωπικό έχουν το 57% της απασχόλησης στη χώρα. Και πάνω από 1 εκατομμύριο συμπολίτες μας εργάζονται σε αυτές τις επιχειρήσεις», όπως τόνισε ο κ. Καββαθάς.
Για άνευ προηγουμένου επίθεση στη λαϊκή περιουσία έκανε λόγο από τη μεριά του ο εργατολόγος Διονύσης Τεμπονέρας μιλώντας επίσης στον «105,5 Στο Κόκκινο».
Συγκεκριμένα, ο γνωστός εργατολόγος επισημαίνει, ότι καθιερώνεται η πτώχευση του φυσικού προσώπου για οφειλές, με στόχο τη ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας για την αποπληρωμή των οφειλών, κάτι που όπως τόνισε, δείχνει τους πραγματικούς εμπνευστές του νομοσχέδιου, δηλαδή τις ίδιες τις τράπεζες.
Για τη διευκρίνιση του ΥΠΟΙΚ κ. Σταϊκούρα ότι ο πτωχευμένος οφειλέτης δεν πληρώνει ποσό κάτω του ακατάσχετου οριζοντίου ορίου των 1250 ευρώ, ο κ. Τεμπονέρας επιφυλάχτηκε για τις ακριβείς γραπτές διατυπώσεις του νόμου, τονίζοντας πως ο πτωχευτικός κώδικας ουσιαστικά καταργεί το ακατάσχετο.
Ο κ. Τεμπονέρας θεωρεί δεδομένο, ότι ο νέος πτωχευτικός κώδικας προσβάλει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας και επομένως θα προκαλέσει προσφυγές, τόνισε, όμως, ότι αυτές είναι χρονοβόρες διαδικασίες και κινδυνεύουμε να δούμε πολύ κόσμο το επόμενο διάστημα, ο οποίος θα χάσει τα σπίτια του.