Φωτεινή Λαμπρίδη
Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου. Μια δολοφονία που συγκλόνισε και εξόργισε κάθε άνθρωπο με στοιχειώδη δημοκρατικά αντανακλαστικά και ευαισθησία, που ένιωσε θυμό, στενοχώρια και ασφυξία βλέποντας να χλευάζουν, να λιντσάρουν, να...
κλοτσούν μέχρι θανάτου έναν νέο άνθρωπο, γεμάτο ζωή, ταλέντο και δίψα για ζωή και αγώνα, ο οποίος θα ήταν σήμερα 35 ετών.Ένα έγκλημα σχεδόν on camera, σε δημόσια θέα, με πολλούς παρατηρητές και λίγους υπερασπιστές στο πλάι του ακτιβιστή της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Μια μέρα, η 21η Σεπτεμβρίου του 2018 στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια, που μας καθρέφτισε όλες τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας, από τους απαθείς σιωπηρούς συνενόχους της διπλανής πόρτας, έως τους δημοσιογράφους που πήραν θέση εμμέσως πλην σαφώς υπέρ των δολοφόνων, είτε με γκάλοπ είτε προσδίδοντας στο θύμα τα χαρακτηριστικά που βόλευαν το αφήγημα τους. Χρειάστηκε να βγει πολύ υλικό στο φως, για να τους διαψεύσει και να δει όλος ο κόσμος, πως ο Ζακ Κωστόπουλος δεν κρατούσε μαχαίρι, δεν αποπειράθηκε να ληστέψει, δεν ήταν καν υπό την επήρεια ουσιών, όπως κατέδειξε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο η τοξικολογική εξέταση.
Μια μαύρη μέρα που ταυτόχρονα όμως ένωσε σε μια γροθιά αλληλεγγύης το υγιές κομμάτι της κοινωνίας αυτής, που ευτυχώς επιμένει ακόμα γενναία. Ένας κοσμηματοπώλης, ένας μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί, οι οποίοι θα λογοδοτήσουν για το κακούργημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης και όχι για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως. Μια δίκη που άργησε και ξεκίνησε σήμερα Τετάρτη 21 Οκτωβρίου, ακριβώς δύο χρόνια κι έναν μήνα από την ημέρα της δολοφονίας του, για να διακοπεί τελικά για τις 6 Νοεμβρίου. Το δικαστήριο αφού κλήρωσε ενόρκους, διέκοψε τη συνεδρίασή του λόγω προβλημάτων υγείας που επικαλέστηκε ένας εκ των δικηγόρων του κατηγορούμενου μεσίτη (αναφέρθηκε ότι έχει συμπτώματα κορονοϊού).
«Υπάρχει ένας θυμός για την καθυστέρηση της δίκης. Ήταν μια μακριά, επίπονη διαδικασία και η καθυστέρηση δεν οφείλεται στην πανδημία. Είχαμε φτάσει Φεβρουάριο του 2020 και δεν είχαμε καμία εξέλιξη, την ώρα που αντίστοιχες περιπτώσεις είχαν εκδικαστεί και οι δολοφόνοι βρίσκονται ήδη στη φυλακή. Αυτό διαμορφώνει ένα κλίμα» είπε στην εκπομπή του Tvxs.gr στο Κόκκινο, η Ζωή Κόκκαλου, μέλος της πρωτοβουλίας Justice fon Zak/Zakie. Στην ερώτηση αν θεωρεί, πως η απόφαση για την ιστορική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, θα επηρεάσει θετικά την έκβαση της δίκης απαντά: «Στο νομικό κομμάτι δεν γνωρίζω. Στο κομμάτι των κοινωνικών αγώνων, αισθανόμαστε ότι παίρνουμε το νήμα του αγώνα από εκεί για έναν αγώνα αντιφασιστικό, φεμινιστικό, queer... κυρίως έναν αγώνα ενάντια στο μίσος».
Από την εκδίκαση δυστυχώς θα λείψουν κάποιες παρουσίες, που θα μπορούσαν να δώσουν άλλη ώθηση στον αγώνα αυτόν, αν και το υλικό δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας. «Όσες φωνές ήρθαν μπροστά για να πουν την αλήθεια, άλλες τόσες έχουν κρυφτεί. Είναι κάποιοι από τους αυτόπτες μάρτυρες, ορισμένοι από τους οποίους φαίνονται στα βίντεο, να κρατούν κι εκείνοι κινητά και να βιντεοσκοπούν τη δολοφονία ενός νέου ανθρώπου. Από όλους αυτούς, δεν έχουν προσέλθει να καταθέσουν, όλοι όσοι θα θέλαμε» λέει η Ζ. Κόκκαλου.
Ταυτόχρονα το κύμα αλληλεγγύης, όσων εξοργίστηκαν με τη δολοφονία και ενίσχυσαν τον αγώνα της πρωτοβουλίας, είναι μεγάλο. Καλλιτέχνες γέμισαν με έργα τους τοίχους της πόλης, τραγουδοποιοί όπως ο Π. Παυλίδης και ο Βέβηλος έγραψαν τραγούδια για τον Ζακ: «Οι δυνάμεις του καθενός και της καθεμιάς δεν είναι μικρές. Των καλλιτεχνών σαφώς και μπορούν να επηρεάσουν πολύ περισσότερο κόσμο. Ο καθένας μας είναι μέρος της λαχτάρας για ζωή, που θα πρέπει να είναι ο αγώνας για τη δικαίωση του Ζακ. Ευχαριστούμε όλους τους καλλιτέχνες, που έχουν γεμίσει την Αθήνα με εικόνες του. Τους καλλιτέχνες που πόνεσαν έκλαψαν, εκείνους που με τον όβολό τους στήριξαν την οικονομική καμπάνια για τα δικαστικά έξοδα. Όλοι αυτοί είναι μέρος του αντιφασιστικού αγώνα. Είναι μέρος της κοινωνίας των ανθρώπων που βρέθηκαν στο εφετείο και οι φωνές τους ακούστηκαν μέχρι μέσα στο δικαστήριο».