1 Οκτ 2020

Το Διοικητήριο της Κορινθίας και ο ρόλος του Νίκου Ταγαρά - Της Τζένης Σουκαρά


Το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινθίων, όπως αναμενόταν γνωμοδότησε αρνητικά την επιλογή της Περιφέρειας Πελοποννήσου να επιλέξει το πρώην στρατόπεδο Ποσειδωνίας για την ανέγερση νέου Διοικητηρίου. Το θέμα ήλθε τελικά προς συζήτηση γιατί η Περιφέρεια αιτήθηκε από το σώμα να...

τροποποιηθεί το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, αφού ως γνωστόν η συγκεκριμένη περιοχή έχει σχεδιαστεί και εγκριθεί να γίνει χώρος αναψυχής και πολιτισμού. Γιατί η Περιφέρεια προέβη στην κίνηση αυτή ; Προφανώς γιατί οι σύμβουλοι μηχανικοί την πληροφόρησαν αναλόγως αλλά και για έναν επιπρόσθετο λόγο: Γιατί το ΓΠΣ όπως έγινε γνωστό στο δημοτικό συμβούλιο,έχει εκπέσει και ήδη είναι σε εξέλιξη κάποιες ενέργειες θεραπείας οι οποίες θα ολοκληρωθούν σε δυο μήνες. 
Έτσι η Περιφέρεια εισέρχεται σε μια θέση άβολη, να εξηγήσει γιατί φρόντισε να δρομολογήσει ένα έργο χωρίς να πληροφορηθεί την ιστορία του αλλά και την βούληση των θεσμικών παραγόντων.

Προφανώς δηλαδή, οι σύμβουλοι του Περιφερειάρχη από την Κορινθία, δεν έδωσαν την σωστή διάσταση του θέματος.  Επέλεξαν μια μοναχική οδό, με το σκεπτικό πως το διοικητήριο είναι της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και ουδείς θα πρέπει να έχει λόγο σε αυτό. Μια άκρως εσωστρεφής και κυρίως μη αυτοδιοικητική θέση. 

Και ερχόμαστε σε αυτά που έλεγε το ρεπορτάζ μας εδώ και καιρό, και που σήμερα επιβεβαιώνεται, πως η πρόταση παρουσιάζει πρόβλημα.

Και το πρόβλημα συναντά τον δήμο Κορινθίων.

Διότι εαν αυτή τη στιγμή κάποιος αιτηθεί στην πολεοδομία Κορίνθου να αναγείρει διοικητήριο στο στρατόπεδο της Ποσειδωνίας ,η Πολεοδομία Κορίνθου θα το απαγορεύσει. 

Αυτό λοιπόν είναι το μεγάλο αγκάθι. 

Ο δήμος μετά και την χθεσινή συνεδρίαση δεν πρόκειται να δεχθεί μετατροπή στον χαρακτηρισμό της περιοχής για να ανεγερθεί εκεί το Διοικητήριο και επομένως οι φωτογραφίες από τον καθαρισμένο χώρο της Ποσειδωνίας και η βεβαιότητα του Περιφερειάρχη και των συμβούλων του, δείχνουν  άγνοια, τουλάχιστον των προθέσεων που επικρατούν. 

Μπορεί να ξεπεραστεί αυτό το αγκάθι; Μπορεί.

Το κομβικό πρόσωπο στην υπόθεση είναι ο αρμόδιος υπουργός για το θέμα αυτό, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς.

Μπορεί ο κ. Ταγαράς να υπογράψει μη ζητώντας την συγκατάθεση του δήμου.

Μην ξεχνάμε πως ο κ. Ταγαράς είναι απόλυτα συνδεδεμένος με τον συγκεκριμένο χώρο ,αφού ως Νομάρχης προσπάθησε και επέτυχε να του παραχωρηθεί το στρατόπεδο Τζαναβάρα για την ανέγερση διοικητηρίου. 

Τι θα κάνει ο Νίκος Ταγαράς; Η αλήθεια είναι πως γνωρίζει πολύ καλά πώς έχει το θέμα και το δύσκολο της επιλογής. 

Εξάλλου όλο αυτό το διάστημα είχε έλθει σε επαφή με τους θεσμικούς παράγοντες για το ζήτημα αυτό.

Ο κ. Ταγαράς σε αυτήν  την απόφαση  θα μετρήσει  ανάλογα με το  τι έχει στα χέρια του, αν θελήσει να βοηθήσει.

Θα ζυγίσει δηλαδή, τα υπέρ και τα κατά της κάθε πρότασης. Αυτή της Ποσειδωνίας και της άλλης του 6ου Συντάγματος Πεζικού. 

Θα εξετάσει επίσης και τον χρόνο που χρειάζεται να υλοποιηθεί το έργο αλλά και τα χρηματοδοτικά εργαλεία. 


Το επόμενο διάστημα όπως αντιλαμβανόμαστε θα είναι ιδιαιτέρως σημαντικό.