1 Οκτ 2020

Με τον προβλέψιμο ή με τον ατίθασο σύμμαχο;


Θριαμβολογούν τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης για την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα και για τις οικογενειακές στιγμές που έζησε στα Χανιά. Εκτιμούν, ότι με την παρουσία του εδώ και με τις συμφωνίες που έκλεισε για τη Σούδα και τα άλλα ελληνικά λιμάνια, σε...

συνδυασμό με την επιλογή του να μην επισκεφτεί την Τουρκία (και ο Τούρκος πρόεδρος έχει παλάτι και μάλιστα πολύ πιο φαραωνικό από τα δικά μας), στέλνει το μήνυμα, ότι η χώρα του δεν εγκαταλείπει την περιοχή, όπως πίστευαν πολλοί και στηρίζει χωρίς αστερίσκους την ελληνική πλευρά στη διαμάχη της με την Τουρκία. Ένα μήνυμα, λένε οι ενθουσιασμένοι δεξιοί δημοσιολόγοι, που οφείλουν να λάβουν υπόψη τους οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και να πορευτούν αναλόγως στη σύνοδο κορυφής. Τι ξεχνούν να αναφέρουν οι προπαγανδιστές της κυβέρνησης;

 - Οι υπουργοί Εξωτερικών και γενικά οι περισσότεροι υπουργοί των μεγάλων χωρών, ιδιαίτερα των ΗΠΑ που κάνουν αυτή τη δουλειά συστηματικά, είναι ταυτοχρόνως και εμπορικοί αντιπρόσωποι. Στις επαφές τους με τους ομολόγους τους των μικρών χωρών τον περισσότερο χρόνο τον αφιερώνουν στις μπίζνες.

Ανοίγουν οικονομικούς δρόμους, υπογράφουν συμφωνίες, ζητούν (απαιτούν είναι η σωστή λέξη) φορολογικές διευκολύνσεις για τις επιχειρήσεις τους, εργασιακή ειρήνη για να μην υπάρχουν… περιττές διαμαρτυρίες και γενικώς πιέζουν, για να διαμορφωθεί κλίμα φιλικό για τις επενδύσεις. Λειτουργούν, δηλαδή, σαν μεσάζοντες για λογαριασμό των μεγάλων επιχειρήσεων των χωρών τους και όταν υπάρχει αναταραχή και υποψία σύρραξης, προσφέρονται για μεσολάβηση και την ίδια στιγμή παζαρεύουν την πραμάτεια των πολεμικών βιομηχανιών τους, δίνοντας για αντάλλαγμα μερικές δηλώσεις κατανόησης και συμπάθειας.

Στο πανίσχυρο στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ δεν άρεσε η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης, να αγοράσει όπλα μόνον από τη Γαλλία και τη Γερμανία και έθεσε διά του υπουργού Εξωτερικών τη διαθεσιμότητά του να βοηθήσει στην αμυντική θωράκιση της Ελλάδας… Απ’ ό,τι φαίνεται δεν θα μείνει παραπονεμένο. «Βγαίνουμε για ψώνια», όπως σωστά είπε ο διεθνολόγος Κ. Φίλης (ΜEGA 30-9-2020). Λεφτά υπάρχουν; Ασήμαντη λεπτομέρεια. Θα βρεθούν. Για το καλό της πατρίδας. Το αν θα κονομήσουν οι μεσάζοντες, το αν θα υποκύψουν στον πειρασμό της μίζας κρατικοί παράγοντες, το αν θα πληρώσει τη νέα αγορά του αιώνα ο ταλαίπωρος πολίτης με τον κατώτατο μισθό, ο συνταξιούχος που δεν πήρε αναδρομικά για να αγοράσουμε όπλα και ο μακροχρόνια άνεργος που θα προσληφθεί με 200 ευρώ τον μήνα, θα το μάθουμε (αν το μάθουμε) πολύ αργότερα.

 - Για τις ΗΠΑ το πρόβλημα δεν είναι η Ελλάδα. Λογικό αφού, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «είμαστε ένας προβλέψιμος σύμμαχος». Ο αντιαμερικανισμός που δέσποζε στην πολιτική ζωή της χώρας τις δεκαετίες του ’70 και του ’80 έχει ατονήσει και μόνον το ΚΚΕ παραμένει σταθερό. Το πρόβλημα για τις ΗΠΑ είναι η Τουρκία. Μπορεί να θεωρούν τον Ερντογάν απρόβλεπτο και άρα δυνάμει επικίνδυνο, ωστόσο δεν θέλουν να τον οδηγήσουν εκτός του δυτικού πλαισίου. Και γι’ αυτό, ανεξάρτητα από το τι λένε στους Έλληνες αξιωματούχους στο παρασκήνιο, οι υπουργοί τους είναι πολύ προσεκτικοί στις δημόσιες δηλώσεις τους.

Ο κ. Πομπέο κάλεσε Ελλάδα και Τουρκία να εξαφανίσουν το στρατιωτικό αποτύπωμα από την περιοχή. Τι εννοούσε ο ποιητής; Ελα μου, ντε. Από το υπουργείο του κ. Πομπέο εκδόθηκε η ανακοίνωση, που μιλούσε για «αμφισβητούμενα ύδατα». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου του κ. Πομπέο απάντησε «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» στην ερώτηση του Μ. Ιγνατίου (Οpen), αν οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν την αξίωση της Τουρκίας για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου.

● Οταν είσαι δεδομένος και προβλέψιμος μειώνεις τη διαπραγματευτική ικανότητά σου. Γνωστό αυτό από παλιά.

Ανάγωγα

Ωχ. Σύμφωνα με την έρευνα της Prorata, το 53% των συμμετεχόντων εκτιμάει ότι το ΚΚΕ είναι το πιο αξιόπιστο πολιτικό κόμμα. Ανησυχία στα βόρεια προάστια, πανικός στο Κολωνάκι, συνωστισμός στους δρόμους που οδηγούν στα αεροδρόμια της χώρας, οι τράπεζες δηλώνουν αδυναμία να ανταποκριθούν στα αιτήματα των πλούσιων πελατών τους για μαζικές αναλήψεις. Διαψεύδονται οι πληροφορίες ότι οι πολύ δεξιοί υπουργοί της κυβέρνησης και κάμποσοι βουλευτές της παράταξης ήδη έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην επικράτεια του Γουαϊδό!


Τάσος Παππάς

ΠΗΓΗ: efsyn.gr