Σπύρος Ραπανάκης
Απολύτως αρνητικός είναι ο απολογισμός του ΣΥΡΙΖΑ για το αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής. Αν και η κυβέρνηση διατηρεί πανηγυρικούς τόνους, η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά, ότι η Ελλάδα βγήκε χαμένη.
"Πέταξε λευκή πετσέτα, όχι απλώς δεν πέρασε τον πήχη, ούτε τον πλησίασε", ήταν το σχόλιο του Αλ. Τσίπρα για τον πρωθυπουργό.
Γιατί τελικά πέταξε λευκή πετσέτα; Και μάλιστα τη μέρα που ανακοινώνεται επισήμως η ανάρτηση του τουρκολιβυκού συμφώνου στον ΟΗΕ. Τη μέρα που ανακοινώνεται συμφωνία των δύο πλευρών στο ΝΑΤΟ. Μια μέρα μετά την αναχώρηση Πομπέο από την Ελλάδα. Αυτό είναι το ερώτημα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, αφήνοντας σαφείς αιχμές για τους μυστικούς διπλωματικούς χειρισμούς: "Όσο δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς συμφώνησε, υπέγραψε και υπογράφει στο Βερολίνο, θα τα αποδίδουμε όλα αυτά στην απλή σύμπτωση", τόνισε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου είχε θέσει, μία ημέρα νωρίτερα, το πλαίσιο που θα θεωρούνταν ικανοποιητικό, αυτό που περιέγραφε στο συνέδριο του "Economist" ως "μαστίγιο και καρότο". Τη θέσπιση δηλαδή μηχανισμού ισχυρών κυρώσεων, σε περίπτωση που η Άγκυρα συνεχίσει τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου, αλλά και την προοπτική μιας ουσιαστικής θετικής ατζέντας, εάν σεβαστεί το διεθνές δίκαιο. Ο Κ. Μητσοτάκης όμως επέστρεψε από τη σύνοδο με άδεια χέρια, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως υποστηρίζει η Κουμουνδούρου, δεν υπάρχει καμία αναφορά σε κυρώσεις, ούτε καν σε μέτρα, με το λεκτικό να είναι πίσω, από αυτό που είχαν διασφαλίσει Τσίπρας και Αναστασιάδης το 2019. Πριν δηλαδή το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο, το οποίο μόλις πρωτοκολλήθηκε στον ΟΗΕ, και πριν την κατάθεση των συντεταγμένων της «Γαλάζιας Πατρίδας" στον ΟΗΕ.
Όπως επισημαίνουν στην αξιωματική αντιπολίτευση, δεν εγκρίθηκε ο κατάλογος κυρώσεων, που είχε προαναγγείλει προφορικά ο Μπορέλ στο άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ του Αυγούστου, ενώ δεν κατοχυρώνεται μηχανισμός "μελλοντικής ενεργοποίησης κυρώσεων", τον οποία μας είχε συστήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος το τελευταίο διάστημα.
Παράλληλα, τονίζουν, πως δεν καταδικάζονται καν ρητά οι ενέργειες της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο (όπως τον Ιούνιο 2019), αλλά μόνο στην Κυπριακή ΑΟΖ και πως η Ε.Ε. αναφέρεται σε αξιοποίηση «όλων των μέσων και επιλογών που έχει στη διάθεσή της» για την προάσπιση της Ελλάδας και της Κύπρου και δεν αναθέτει στον κ. Μπορέλ την άμεση υποβολή «κατάλληλων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων στοχευμένων μέτρων», όπως είχε γίνει για την Κύπρο τον Ιούνιο 2019.
Απαντώντας στο σχόλιο Πέτσα ("ο Αλ. Τσίπρας προσπαθεί να βρει σωσίβιο από τα εσωκομματικά του προβλήματα") κάλεσαν την κυβέρνηση να σοβαρευτεί και παραπέμπουν στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, που "δεν θεωρεί καν αναγκαίο, να σχολιάσει το κομμάτι των συμπερασμάτων που αφορά την Ελλάδα". Θέτει μάλιστα ένα κρίσιμο ερώτημα: Θα συζητηθούν στις διερευνητικές "όλα τα εκκρεμή ζητήματα" των ελληνοτουρκικών σχέσεων, όπως ισχυρίζεται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών;