Η κακοκαιρία «Ιανός» – η πρώτη του φετινού φθινοπώρου – θα επηρεάσει τη χώρα μας από την Πέμπτη (17/09), εξαιτίας μιας ατμοσφαιρικής διαταραχής στην περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου, η οποία... αναμένεται βαθμιαία να ενισχυθεί σημαντικά, σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών(ΕΑΑ)/Meteo.gr, καθώς και με διαθέσιμα προγνωστικά μοντέλα άλλων φορέων. Τα κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού», όπως βάφτισε την κακοκαιρία το ΕΑΑ-meteo, θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και στα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας. Οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου επισημαίνουν ότι λόγω της αβεβαιότητας που παρουσιάζουν οι προγνώσεις κατά τις μεταβατικές εποχές και λόγω της παρούσας θέσης της ατμοσφαιρικής διαταραχής, καθώς βρίσκεται πάνω από θάλασσα, δεν είναι ακόμα σαφής η τροχιά που θα ακολουθήσει πάνω από τη χώρα μας.
Επίσης δεν είναι ακόμα σαφές αν ο «Ιανός» θα αποκτήσει τροπικά χαρακτηριστικά και αν θα πληροί τις προϋποθέσεις, ώστε να χαρακτηριστεί Μεσογειακός Κυκλώνας (βαρομετρικό χαμηλό γνωστό ως Medicane από την ένωση των λέξεων Mediterranean και hurricanes), κάτι ωστόσο που δεν μπορεί να αποκλειστεί.
Δείτε την ανάρτηση του Θοδωρή Κολυδά:
ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΛΕΟΝ ΣΑΦΕΣ ΟΤΙ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ #ΕΚΤΑΚΤΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ #ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΚΑΙΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ. @GSCP_GR, @EMY_HNMS, @EMYEMK
«Έρχεται μεσογειακός κυκλώνας την Πέμπτη»
Εν τω μεταξύ, σε προειδοποίηση για τον σχηματισμό κυκλώνα τις επόμενες ημέρες και μέχρι την Κυριακή προχώρησε ο μετεωρολόγος του «Open TV», Κλέαρχος Μαρουσάκης, καθώς αναμένεται σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα να πλήξει τη χώρα μας μεσογειακός κυκλώνας. Τα κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού», όπως βάφτισε την κακοκαιρία το ΕΑΑ-meteo, θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις και οι καταιγίδες.
Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος στο Facebook: «Προς επιβεβαίωση των αρχικών μας εκτιμήσεων παρά τις αμφισβητήσεις ορισμένων φαίνεται να οδηγούμαστε με τα περισσότερα πλέον αν όχι όλα προγνωστικά μοντέλα καιρού να παρουσιάζουν αυτά που τα δικά μας προγνωστικά συστήματα έδειχναν από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας οπότε και θεώρησα σκόπιμο να ενημερώσω μέσα από το προσωπικό μου προφίλ.
Έτσι λοιπόν το οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό κοντά στον κόλπο της Σύρτης που στροβιλίζεται εδώ και αρκετές ημέρες γύρω από τον εαυτό του μη μπορώντας να “ξεκολλήσει” από την αυτή περιοχή λόγω του εκτεταμένου αντικυκλώνα που κάλύπτει την κεντρική Ευρώπη, αρχίζει σιγά σιγά να κινείται προς τα ανατολικά βορειοανατολικά συνεχίζοντας να αλληλεπιδρά με θερμές θάλασσες που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να αντλεί ενέργεια και υγρασία γεγονός που θα αυξήσει τον στροβιλισμό του βαθαίνοντας αρκετά και απότωμα με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες τις αμέσως επόμενες ώρες να οδηγηθεί σε Μεσογειακό κυκλώνα λαμβάνοντας τροπικά χαρακτηριστικά.
Προσπαθώντας να εκτιμήσουμε την εξέλιξη σε ότι αφορά την τροχιά του Μεσογειακού κυκλώνα και όπως μπορούμε να παρατηρήσουμε (περιοχή νηνεμίας ενώ γύρω από αυτή επικρατούν συνθήκες θύελλας) φαίνεται να διαγράφει μια τροχιά προς τα βορειοανατολικά προσπαθώντας να μείνει πάνω από την ζεστή θάλασσα ώστε να κρατήσει τη δυναμική του, με άλλα λόγια να μείνει “ζωντανό”….Έτσι λοιπόν γίνεται φανερό ότι το Ιόνιο και τα δυτικά παράλια της χώρας μας θα πληγούν από τα έντονα φαινόμενα.
Στο τρίτο επισυναπτόμενο βίντεο όπου παρατηρούμε πάλι το πεδίο του ανέμου σε καλύτερη ανάλυση, βλέπουμε ότι το μάτι του κυκλώνα όταν “πιάσει” ξηρά αρχίζει να διαλύεται. Επίσης φαίνεται να αλληλεπιδρά με την οροσειρά της Πίνδου κάνοντας ένα πισογύρισμα μέσα και πάλι στο Ιόνιο παίρνοντας ξανά ενέργεια σαν ένα καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό πλέον. Δεύτερο λοιπόν ισχυρό χτύπημα στα δυτικά και κίνηση νότια για να επηρεαστούν τα νότια παράλια της Πελοποννήσου και να αρχίσει να “σβήνει” πλέον προς την θάλασσα Κυθήρων και προς την Κρήτη.
Συνδυάζοντας όλα τα παραπάνω με το τέταρτο επισυναπτόμενο βίντεο όπου αποτυπώνονται τα ύψη βροχής, μπορούμε να πούμε ότι από αύριο το μεσημέρι -απόγευμα και μέχρι την Κυριακή το μεσημέρι έντονα και επικίνδυνα φαινόμενα θα πρέπει να περιμένουμε στο Ιόνιο, τα δυτικά, κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Άρα λοιπόν στα νησιά του Ιονίου, στη δυτική Στερεά, τα παράλια της Ηπείρου ή και πιο εσωτερικά, τη δυτική, νότια και ανατολική Πελοπόννησο αλλά και σε κεντρικές ηπειρωτικές περιοχές χρειάζεται τεράστια ΠΡΟΣΟΧΗ!!!! Ανατολικότερα θα δυσκολευτεί αρκετά η κακοκαιρία να δημιουργήσει προβλήματα μιας και ο δυνατός βοριάς θα φρενάρει το όλο σύστημα. Αυτό βέβαια μπορεί και να αλλάξει μιας και η όλη αυτή περιοχή βρίσκεται πάνω στο όριο».