16 Σεπ 2020

Στήνουν κακήν κακώς τη μεγαλύτερη φυλακή της Ευρώπης


Κώστας Ζαφειρόπουλος, Γιώργος Παγούδης

Ζεστό, σπαρταριστό χρήμα ρίχνει η ελληνική κυβέρνηση, για να ετοιμάσει σε χρόνο-ρεκόρ τη νέα «Μόρια», με τις ευλογίες φυσικά της Ε.Ε., σε απόσταση αναπνοής από τη Μυτιλήνη, στον εξαιρετικά αφιλόξενο λόφο του Καρά Τεπέ.


● Ανησυχία για τη διασπορά του κορονοϊού στη δομή όπου στοιβάζονται μέχρι στιγμής 1.000 πρόσφυγες χωρίς ρεύμα και αποχέτευση και έχουν ήδη μολυνθεί 31 άτομα.

Tο ρητό «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού» ακολουθεί η κυβέρνηση, ώστε να βρει λύση στο αδιέξοδο που η ίδια η πολιτική της δημιούργησε στη Λέσβο και ευρύτερα στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Γι’ αυτό αποφάσισε τελικά να κατασκευάσει τη μεγαλύτερη κλειστή δομή προσφύγων στην Ευρώπη, μία ακόμα μεγαλύτερη Μόρια, μια ανάσα από τη Μυτιλήνη.

Με αποφάσεις του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, που δημοσιεύτηκαν στη Διαύγεια, αλλά δεν ανακοινώθηκαν από τον ίδιο, δεσμεύονται σχεδόν 3.000.000 ευρώ, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για τη μακροχρόνια μίσθωση γης γύρω από το πεδίο βολής στο Καρά Τεπέ.

Παρότι η κυβέρνηση δεν αποκαλύπτει τα πραγματικά της σχέδια, οι προθέσεις της δεν κρύβονται: μια νέα, «εξευγενισμένη» σε πρώτη όψη, Μόρια στήνεται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς με τις ευλογίες της Ε.Ε., που ρίχνει ζεστό χρήμα, προκειμένου οι κολασμένοι να παραμείνουν εγκλωβισμένοι στη Λέσβο. Όλα δείχνουν, πως η προσωρινή εγκατάσταση θα έχει τον χαρακτήρα ενός μόνιμου ΚΥΤ, και μάλιστα κλειστού τύπου, το οποίο η πλειονότητα των αιτούντων άσυλο θεωρεί μια φυλακή δίπλα στη θάλασσα.

Η πρώτη απόφαση, που υπεγράφη το βράδυ της 14/9, αφορά τη δέσμευση ποσού 142.051 ευρώ για τους τέσσερις μήνες που απομένουν ώς το τέλος του χρόνου, ενώ με επόμενη απόφαση δεσμεύεται το ποσό των 2.750.000 εκατ. ευρώ, που θα διατεθεί ισόποσα (από 550.000 ετησίως) την πενταετία 2021-2025.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η ενοικίαση όλης της διαθέσιμης έκτασης, που απλώνεται σε πάνω από 350 στρέμματα και η οποία ανήκει κατά ένα μεγάλο μέρος στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το υπόλοιπο σε ιδιώτες. Οι τελευταίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν συμφωνήσει προφορικά και έχουν επιτρέψει την εγκατάσταση χωματουργικών μηχανημάτων στα οικόπεδά τους.

«Η Μόρια ανήκει πια στο παρελθόν. Να περάσουμε στην ίδρυση σύγχρονου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης σε άλλη περιοχή» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης. Όπως δείχνουν όλα τα δεδομένα, η νέα περιοχή δεν είναι άλλη από τη μεγάλη έκταση που ξεκινά από το πεδίο βολής και θα ενωθεί με το παλιό στρατόπεδο του Καρά Τεπέ. Πάνω από 1.000 σκηνές είχαν ήδη τοποθετηθεί μέχρι χθες το βράδυ στη δομή, που παραμένει ακόμα χωρίς ρεύμα και χωρίς αποχέτευση.

Ωστόσο, χθες κατέφτασαν 300 χημικές τουαλέτες. Ανησυχία προκαλείται και από την αύξηση των κρουσμάτων Covid-19, τα οποία χθες έφτασαν τα 31 επί συνόλου περίπου 1.000 προσφύγων.

Μαύρος τόπος

Χαρακτηριστικό πάντως της βιασύνης που επικρατεί, είναι και το γεγονός ότι η περιοχή που προορίζεται για ΚΥΤ είναι κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος (επομένως είναι παράνομες οι χωματουργικές εργασίες χωρίς άδεια της αρχαιολογικής υπηρεσίας), ενώ, σύμφωνα με ντόπιους, το πεδίο βολής επιτελεί και άλλους, πιο σημαντικούς ρόλους στην εθνική άμυνα, με κρίσιμες εγκαταστάσεις υπηρεσιών να βρίσκονται εντός της προσφυγικής δομής.

Το χειρότερο όλων είναι, πως πρόκειται για μια περιοχή αφιλόξενη, γεμάτη λάσπες, με αφόρητη ζέστη το καλοκαίρι, χωρίς δέντρα και σκιά, και πλήρως εκτεθειμένη στον βοριά και στην παγωνιά τον χειμώνα.

Κάπως έτσι αυτός ο λόφος, η περιοχή καραντίνας των προσφύγων της Μικρασίας, ιστορικός τόπος που κατέλαβε ο ΕΛΑΣ, κολαστήριο του Εμφυλίου, μετατρέπεται σε ακόμα μία αποθήκη χιλιάδων ξεριζωμένων ψυχών.

Εν τω μεταξύ με μηνύματα από την Υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112, που στάλθηκαν χθες το πρωί, αλλά και έντυπα που διανέμονται παντού στον Καρά Τεπέ, συνεχίζεται η κυβερνητική προσπάθεια, να πειστούν οι χιλιάδες που βρίσκονται στους δρόμους, να μπουν μέσα στη νέα δομή. «Δεν θα φύγετε, αν δεν περάσετε από τον καταυλισμό…» αναφέρουν τα μηνύματα στα κινητά των προσφύγων.

Παράλληλα, συνεργεία με μεταφραστές επισκέπτονται τον κόσμο, διανέμουν έντυπα και τους λένε, ότι ο μόνος τρόπος να φύγουν από τη Λέσβο, είναι να μπουν στον καταυλισμό, αφού προηγουμένως ελεγχθούν ιατρικά και καταγραφούν.

Αόριστες υποσχέσεις για πρόγραμμα αποσυμφόρησης της Λέσβου με προοπτική αναχώρησης ώς το επόμενο Πάσχα όσων προσφύγων και μεταναστών σήμερα ζουν στο νησί, ανακοίνωσε μέσω συνέντευξης (ΣΚΑΪ) ο υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο ίδιος υποστήριξε, πως, σύμφωνα με τον υπάρχοντα σχεδιασμό, σχεδόν οι μισοί θα φύγουν μέχρι τα Χριστούγεννα και οι υπόλοιποι μέχρι το Πάσχα, βάζοντας ως απαρέγκλιτη προϋπόθεση να περάσουν πρώτα από τη νέα δομή.

Ως τη «μεγαλύτερη παράνομη φυλακή της Ευρώπης» χαρακτηρίζει την υπό διαμόρφωση νέα δομή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Λέσβου, ζητώντας άμεση αποσυμφόρηση του νησιού: «Μητσοτάκης και Μηταράκης με τις εγκληματικές επιλογές τους στο ζήτημα του μεταναστευτικού, με τη βία των ΜΑΤ, με τα συνεχή ψέματα και τις ανερμάτιστες πολιτικές διαχείρισης οδήγησαν με μαθηματική ακρίβεια στη φωτιά της Μόριας και στις ακραίες καταστάσεις που ζούμε όλοι μας σήμερα στη Λέσβο».

Παράλληλα, εξαπολύει βολές εναντίον του δημάρχου Μυτιλήνης και του περιφερειάρχη, που «αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων, μην μπορώντας να αντισταθούν στις ορέξεις των κυβερνητικών ομοϊδεατών τους».

Κατά της «Νέας Μόριας» οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα

«Η δημιουργία ενός νέου καταυλισμού και ενός συστήματος που θα παγιδεύσει ανθρώπους επ’ αόριστον, δείχνει την επιμονή στα ίδια λάθη, που οδήγησαν σε αυτή την καταστροφή. Η άμεση εκκένωση και μεταφορά των ανθρώπων είναι ο μόνος τρόπος, για να αποφευχθεί το χάος και να μην επαναληφθεί ξανά» τονίζει η Χριστίνα Ψαρρά, γενική διευθύντρια των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. «Οι συνθήκες διαβίωσης δεν ανταποκρίνονταν ούτε πριν ούτε τώρα στα πρωτόκολλα δημόσιας υγείας για την πρόληψη της μετάδοσης της Covid-19. Είμαστε σαφείς: η Μόρια δεν πρέπει να υπάρξει ποτέ ξανά και τίποτα παρόμοιο δεν πρέπει να χτιστεί στις στάχτες της» τονίζει η ίδια.

Οι ΓΧΣ επιμένουν, πως πρέπει να διασφαλιστεί η σταδιακή μεταφορά του συνόλου του πληθυσμού των αιτούντων άσυλο και προσφύγων σε ασφαλή και αξιοπρεπή καταλύματα στην ενδοχώρα και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.

Έκκληση για περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στη Λέσβο κάνει και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης. Σε ανακοίνωσή του προτείνει την εγκατάσταση ενός ισχυρότερου συστήματος μετεγκατάστασης και ενός ισχυρού δείγματος αλληλεγγύης από τα ευρωπαϊκά κράτη.

Παράλληλα, καλεί τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να υποδεχτούν περισσότερους ανθρώπους και ειδικότερα οικογένειες με παιδιά και όχι μόνο τα 408 ασυνόδευτα ανήλικα, μιας και αυτή τη στιγμή ο αριθμός των παιδιών που ζουν στον δρόμο στη Λέσβο, υπολογίζονται σε 4.000.

Συλλήψεις για τη Μόρια

Σε έξι συλλήψεις νεαρών αντρών ηλικίας 17-20 ετών για τον εμπρησμό του ΚΥΤ της Μόριας προχώρησε χθες η ΕΛ.ΑΣ., όπως ανακοίνωσε από τη Μυτιλήνη ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος βιάστηκε να υποστηρίξει, πως βρέθηκαν οι εμπρηστές της Μόριας.

Όλοι οι συλληφθέντες είναι Αφγανοί, ενώ δύο εξ αυτών είναι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Από τα έξι άτομα, τα τέσσερα συνελήφθησαν στη Μυτιλήνη. Ο πέμπτος, ένας 17χρονος Αφγανός, εντοπίστηκε σε δομή της Πιερίας όπου είχε μεταφερθεί την επομένη του εμπρησμού. Ο έκτος συλληφθείς είναι επίσης 17χρονος και εντοπίστηκε σε δομή της Θεσσαλονίκης, όπου είχε μεταφερθεί μαζί με ομάδα ανηλίκων.

Οι αρχές οδηγήθηκαν στα ίχνη των εμπρηστών τόσο από υλικό που είχε καταγραφεί σε βίντεο στα social media όσο και από μαρτυρικές καταθέσεις. Ωστόσο, το οπτικό υλικό φαίνεται ότι δείχνει κάποιους ακαθόριστης ηλικίας, οι οποίοι δεν διακρίνονται καθαρά, να βάζουν φωτιά σε κάποια ξερά χόρτα.

Συγκέντρωση

«Ούτε κλειστά ούτε ανοιχτά, στρατόπεδα συγκέντρωσης δεν θέλουν τα νησιά» ήταν το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας που πραγματοποίησε στην πλατεία Σαπφούς της Μυτιλήνης το Εργατικό Κέντρο Λέσβου.

Τηρώντας τις αποστάσεις και όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, οι συγκεντρωμένοι διαδήλωσαν τα αιτήματά τους για άμεση αποσυμφόρηση του νησιού και ενάντια στα νέα κέντρα-φυλακές που ξεκίνησε να κατασκευάζει η κυβέρνηση σε Λέσβο, Κω, Λέρο και Σάμο.

Στη συγκέντρωση συμμετείχαν ακόμα συνδικαλιστικοί φορείς όπως η ΑΔΕΔΥ Λέσβου, επιστημονικοί φορείς όπως ο Ιατρικός Σύλλογος του νησιού, αγροτικοί σύλλογοι από πολλά χωριά του νησιού, κινήσεις πολιτών όπως η Επιτροπή Αγώνα Μανταμάδου, αυτοδιοικητικές πολιτικές παρατάξεις και σύλλογοι.


ΠΗΓΗ: efsyn.gr