26 Σεπ 2020

Οι μαθητές έχουν δίκιο


Νίκος Αμπατιέλος*

Κάθε φορά που οι μαθητές πραγματοποιούν κινητοποιήσεις, συκοφαντούνται, καταστέλλονται, υποβαθμίζονται από την


εκάστοτε κυβέρνηση και ορισμένα ΜΜΕ.

Όλα αυτά τα χρόνια που (υποτίθεται) οι μαθητικές κινητοποιήσεις γίνονταν για «το σχήμα της τυρόπιτας», «γιατί είναι έθιμο» κ.λπ., οι κυβερνήσεις κάνουν το σχολείο χειρότερο, συρρικνώνονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών, αλλά και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και όλου του προσωπικού για τη λειτουργία των σχολείων…

Αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα χρόνια οι κινητοποιήσεις μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών, το σχολείο θα ήταν ακόμα πιο εξοντωτικό. Άρα, τελικά, μάλλον κάτι ήξεραν οι μαθητές και κινητοποιούνταν. Ήξεραν και βίωναν το «έθιμο» της κάθε κυβέρνησης, να χειροτερεύει κι άλλο το σχολείο. Γι’ αυτό π.χ. η κυβέρνηση της Ν.Δ. έφερε μέσα στην πανδημία (και ενώ είναι ζητούμενο ο περιορισμός του συνωστισμού!) νομοσχέδιο που αυξάνει τους μαθητές ανά τάξη.

Βεβαίως, όταν η συκοφαντία της «τυρόπιτας» έβρισκε τοίχο από τα αιτήματα των μαθητών, τότε οι ίδιοι που συκοφαντούσαν αξιοποιώντας αυτές τις αθλιότητες, άλλαζαν τροπάρι και άρχιζαν τα περί «υποκινούμενων κινητοποιήσεων» φωτογραφίζοντας το ΚΚΕ, την ΚΝΕ, συλλόγους γονέων και όποιον έβρισκαν μπροστά τους.

Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Στην αρχή, εν χορώ, μεγάλα ΜΜΕ και η κυβέρνηση απέδιδαν τις κινητοποιήσεις των μαθητών σε «αρνητές της μάσκας». Φτάσαμε στο σημείο να βλέπουμε στην τηλεόραση πανό με σύνθημα «κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή», να ακούμε μαθητές που κινητοποιούνται να λένε, πως «η μάσκα δεν αρκεί», αλλά η βελόνα στο... «σουπεράκι» είχε κολλήσει: «ΑΡΝΗΤΕΣ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ». Το γεγονός ότι αυτή τη ρητορική υιοθέτησαν και ΜΜΕ προσκείμενα στην αξιωματική αντιπολίτευση, το αφήνουμε ασχολίαστο προς το παρόν.

Η επιχείρηση να ταυτιστούν οι μαθητές που κινητοποιούνται με ορισμένα υπαρκτά περιθωριακά φαινόμενα απέτυχε. Αυτή ήταν μια πρώτη νίκη των μαθητών. Αφού τα περί «αρνητών» δεν έπειθαν ούτε τον πιο δύσπιστο, αφού οι μαθητές, οι σύλλογοι γονέων, οι εκπαιδευτικοί στη συντριπτική τους πλειονότητα κάθε άλλο παρά «ψεκασμένοι» είναι, έπιασαν το νήμα της συκοφαντίας, της επίθεσης στις μαθητικές κινητοποιήσεις και ψάχνουν διακαώς τους υποκινητές.

Αν η κυβέρνηση θέλει να βρει τον υποκινητή, ας κοιταχτεί στον καθρέφτη. Θα τον βρει.

● Γιατί οι μαθητές ζητάνε η κυβέρνηση, να πάρει τη δική της μεγάλη κρατική ευθύνη και η κυβέρνηση αρκείται στα παγουρίνο, στις μάσκες για... γίγαντες και στην περιβόητη «ατομική ευθύνη», που έχει μετατραπεί σε φάρμακο διά πάσαν νόσον.

● Γιατί οι μαθητές ζητάνε περισσότερους καθηγητές, αίθουσες και μικρότερα τμήματα με στόχο τους 15 μαθητές/τμήμα και η κυβέρνηση τους απαντάει, πως λόγω κόστους αυτά δεν γίνονται. Αυτός ο «κόφτης» όμως ισχύει απ’ ό,τι φαίνεται μόνο για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς, τους υγειονομικούς, τους πλημμυροπαθείς, τους καλλιτέχνες, τους εργαζομένους, αλλά δεν ισχύει για κλινικάρχες, για τους εμπόρους όπλων, για τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

● Γιατί οι μαθητές ζητάνε τελικά μόρφωση και υγεία για όλα τα παιδιά και η κυβέρνηση απαντάει στο αυτονόητο αίτημά τους με εισαγγελείς, τηλε-εισαγγελείς, αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ να τους λένε, πως «αν δεν ανοίξετε το σχολείο θα πάρουν φωτιά τα κλομπ» (επί λέξει) και άλλα... υγειονομικού περιεχομένου.

Σήμερα, που η ανασφάλεια μεγαλώνει μέρα με τη μέρα, ιδιαίτερα στους μαθητές που καταλαβαίνουν, τι ξημερώνει για αυτούς και τους γονείς τους στο σχολείο και τη ζωή τους, οι εικόνες των μαθητικών κινητοποιήσεων είναι ελπιδοφόρες.

Ορισμένα ΜΜΕ μάλιστα επέλεξαν, να επιπλήξουν τους μαθητές, γιατί ανέφεραν στις ανακοινώσεις τους μια αλήθεια που τα ίδια (!!!) ΜΜΕ αναπαράγουν εδώ και 15 μέρες: ότι το κόστος για την προμήθεια των Rafale αγγίζει τα 4 δισ. ευρώ. Αν θέλουν να πουν, ότι οι μαθητές «δεν μπορούν να καταλάβουν», ας το πουν έτσι και όχι με μισόλογα. Καπάρωσαν όλη την «εξυπνάδα» κάποια ΜΜΕ και δεν περίσσεψε στάλα για τους μαθητές...

Τέλος: Τον Απρίλη όλοι παρακολουθούσαμε με πόνο τις εικόνες από την Ιταλία, με στρατιωτικά οχήματα να μεταφέρουν νεκρούς λόγω κορονοϊού. Παράλληλα, βλέπαμε τις εικόνες από τα ΜΜΜ στην Ιταλία, όπου οι επιβάτες ήταν σαν τις σαρδέλες στοιβαγμένοι, αλλά διαβάζαμε και τις ανακοινώσεις των βιομηχάνων του ιταλικού Βορρά, ότι πρέπει πάση θυσία να συνεχιστεί η λειτουργία των εργοστασίων τους.

Επειδή όλοι τα θυμόμαστε, θα συστήναμε σε όσους θέλουν να ψάξουν για εστίες υπερμετάδοσης, να κάνουν ένα ρεπορτάζ ένα πρωί στο μετρό ή ακόμα καλύτερα σε ένα εργοστάσιο για να δούμε, πού, γιατί και με ποιανού την ευθύνη τα υγειονομικά πρωτόκολλα... κάνουν φτερά.


*γραμματέας του Κ.Σ. της ΚΝΕ

ΠΗΓΗ: efsyn.gr